Parc de Thoiry: un Safari African la castel - LIFE.ro
Mergi la conținut

Situat la cincizeci de kilometri în vestul Parisului, Château de Thoiry este unul dintre castelele renascentiste păstrate intacte în urma Revoluţiei franceze, şi care se bucură de o istorie şi o evoluţie cel puţin interesante.

Aflat în posesia aceleiaşi familii de mai bine de 400 de ani, Château de Thoiry a văzut născându-se şi crescând aici 13 generaţii ale familiei La Panouse.

Dacă revoltele din timpul Revoluţiei Franceze l-au lăsat intact, astfel încât mobilierul din diverse epoci şi importante arhive istorice au traversat timpul aproape fără urme, perioada de cumpănă economică de după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cât pe ce să aducă proprietatea la ruină.

Proprietarii, spre deosebire de mulţi alţi nobili cu mai puţin simt practic, s-au descurcat pentru o perioadă, oferind castelul pe post de locaţie de închiriat pentru turnaje de filme.

Până când, în 1968, Antoine La Panuse a avut o idee genială, care i-a atras multe critici pe termen scurt, dar şi admiraţia întregii lumi pe termen lung.

El a decis să creeze pe 150 de hectare din parcul care înconjoară castelul, o gradină zoologică atipică. Pentru că la Thoiry, nu animalele sunt în captivitate, ci omul, închis în maşina proprie, circulă printre animalele aflate în libertate.

Un safari în mijlocul Europei, o idee considerată riscantă financiar la momentul respectiv, dar copiată ulterior şi de alte parcuri zoologice, cu la fel de mare succes.

Astăzi, partea safari vizitabilă cu maşina este doar o mică frântură din universul minunat pe care ni-l propune Parcul Thoiry. Mai există o parte pietonală cu un traseu de două ore şi jumătate, mult mai aproape de ideea de parc zoologic clasic, cu excepţia faptului că nici aici animalele nu se află în cuşti, ci în mini-parcuri care le imită habitatul natural.

Pentru iubitorii de adrenalină, în parcul leilor există un tunel de sticlă, în care vizitatorii pot intra la anumite ore, şi deasupra căruia îngrijitorii aruncă hrană felinelor. Astfel încât, în timp ce tu eşti în tunel, deasupra ta – la nici un metru – un leu îşi ia masa de prânz, iar tu vezi şi auzi tot.

Astăzi parcul zoologic Thoiry găzduieşte 750 de animale: 46 de specii de mamifere, 26 de specii de păsări şi 9 specii de reptile, la care se adaugă amfibieni şi nevertebrate.

Pe lângă partea zoologică, există aici şi un parc botanic de 126 de hectare, împărţit pe grădini tematice: grădina de toamnă, grădina parfumată, grădina engleză, labirint, grădina de trandafiri.

Din 2012, Parcul de Thoiry primeşte în jur de 400.000 de vizitatori pe an, ceea ce îl plasează pe locul 12 în topul celor mai vizitate parcuri zoologice din Franţa.

Deşi familia La Panuse continuă şi astăzi să locuiască în cea mai mare parte a castelului, care este închisă publicului, vizitatorii se pot bucura însă de salonul de la parter şi de arhivele castelului, care oferă şi o mică expoziţie de costume şi accesorii de epocă, unele având peste 300 de ani.

Preţul de intrare în Parcul Thoiry este 24 de euro pentru copii cu vârsta între 3 şi 14 ani, şi 30 de euro pentru adulţi. Detalii şi rezervări la www.thoiry.net

Pentru cei care doresc să se bucure pe îndelete de toate acestea şi vor să petreacă noaptea în zonă, recomandăm Château de Villiers-le-Mahieu (Rue Du Centre, 78770 Villiers le-Mahieu), un hotel de 4 stele – pentru un tarif care porneşte de la 169 euro pe noapte.

Pentru o experienţă culinară de excepţie care sa completeze o vizită la castel, vă recomandăm restaurantul A table avec Eric Leautey (28 Rue de la Porte Saint-Martin, 78770 Thoiry), un loc în care atmosfera familială caldă şi prietenoasă se îmbină cu rafinamentul bucătăriei franceze. Meniul zilei costă 25 euro şi cuprinde aperitiv, fel principal şi desert.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora