Pașaportul de vaccinare. Ce este și la ce folosește? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pașaportul de vaccinare. Ce este și la ce folosește?

La sfârșitul anului 2020, Cipru a devenit prima națiune a UE care a anunțat planul de călătorie pe teritoriul țării. Toți cei care sosesc în Cipru și care pot dovedi că au fost vaccinați nu vor trebui să prezinte un test negativ COVID -19, la intrarea în țară.
Share this article

Odată cu pornirea programului de vaccinare în masă împotriva COVID-19, lumea se întreabă dacă ar trebui să avem toți pașaportul de vaccinare pentru a ajuta la punerea pe picioare a fiecărei economii în parte.

Guvernele și companiile aeriene au prezentat pașaportul de vaccinare drept biletul de aur al Europei către destinații de călătorie fără griji pe întreg continentul.

Cu toate acestea, criticii susțin că, în ciuda câștigurilor pe termen scurt, este o abordare care riscă să pună în pericol drepturile fundamentale ale oamenilor, clasificându-i în funcție de starea lor de sănătate. Există, de asemenea, îngrijorări ce apasă orice sistem din cauza incertitudinilor privind imunitatea COVID-19 și fiabilitatea urmăririi datelor.

Acestea fiind spuse este normal să ne întrebăm ce înseamnă pașaportul de vaccinare, cum va fi pus în practică, de când va intra în vigoare și dacă este sau nu o idee bună.

Pașaportul de vaccinare – certificatul ce atestă imunitatea împotriva COVID-19

La sfârșitul anului 2020, Cipru a devenit prima națiune a UE care a anunțat planul de călătorie pe teritoriul țării. Toți cei care sosesc în Cipru și care pot dovedi că au fost vaccinați nu vor trebui să prezinte un test negativ COVID -19, la intrarea în țară. Ministrul transporturilor, Yiannis Karousos, a declarat că această schemă, ce urmează să intre în vigoare până în martie 2021, va da un impuls industriei turistice a insulei. Grecia vecină a condus, de asemenea, cererile pentru UE de a standardiza un certificat de vaccinare pentru întregul bloc, astfel încât să fie mai ușor pentru călătorii vaccinați să intre și să iasă din țările europene.

Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de acord cu această idee, spunând că „este o necesitate medicală să aveți un certificat că ați fost vaccinat”. Ea a adăugat însă că „indiferent dacă acesta oferă prioritate sau acces la anumite bunuri, este o decizie politică și legală care trebuie discutată la nivel european”.

Țări precum Marea Britanie au creat deja un card fizic pentru persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, pe care este trecută marca vaccinului, numărul lotului și data la care a fost efectuat. Dovada vaccinării ar putea lua și forma brățărilor, a certificatelor sau a aplicațiilor pentru smartphone.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat planurile de a elabora un certificat de e-vaccinare, o versiune digitală a broșurilor galbene pe care țările le folosesc pentru a ține o evidență individuală a vaccinărilor.

Cu toate acestea, experții spun că pașaportul de vaccinare ar trebui să fie folosit ca o modalitate de a-i urmări pe cei care au fost vaccinați, dar „nu recomandă pașapoarte de imunitate” care ar presupune că oamenii ar fi protejați împotriva Covid-19 după vaccinare. De asemenea, UE a fost precaută în ceea ce privește modul exact în care ar folosi certificatele, dar acest lucru nu a oprit unele țări europene să testeze diferite sisteme ce au la bază imunizarea.

Pașaportul de vaccinare și testarea fiabilității sale

Danemarca a fost una dintre primele națiuni ale UE care a început să-și dezvolte propriul „pașaport de vaccinare” digital. Cu un procent din populația sa deja vaccinată – mai mare decât majoritatea statelor europene – cei vaccinați vor putea descărca pașaportul printr-un site web securizat de guvern.

Inițiativa urmează să fie lansată în primele luni ale anului 2021, iar ministrul sănătății a declarat că sistemul a fost creat preventiv, deoarece se așteaptă să existe „cerințe din alte țări pentru a prezenta documentația privind vaccinul, la intrarea pe teritoriul acestora”.

Estonia are planuri similare, dar mai extinse, semnând un acord cu OMS în octombrie 2020 pentru a testa un pașaport digital de imunitate care ar face posibil ca țările să împărtășească datele de vaccinare. Prim-ministrul Juri Ratas a invitat Finlanda vecină să se alăture proiectului.

Ca alternativă, Spania a sugerat un fel de „pașaport de vaccinare” invers, ceea ce presupune înregistrarea persoanelor care refuză să fie vaccinate și schimbul de date cu alte țări europene. Ungaria a declarat, de asemenea, că intrarea ar putea fi în curând bazată pe pașaportul de vaccinare, în timp ce Belgia susține cererea Greciei de a obține un certificat de vaccinare la nivel de continent.

Și, deși ar putea respinge eticheta „pașaport de vaccinare”, Islanda are un sistem prin care cetățenii nu trebuie să se testeze sau să intre în carantină dacă pot dovedi că s-au vaccinat împotriva virusului.

Alte scheme de călătorie bazate pe imunizare, în curs de dezvoltare, includ aplicații de călătorie transfrontaliere, cum ar fi Travel Pass, propus de Asociația Internațională pentru Transportul Aerian, care reprezintă 290 de companii aeriene, sau 82% din traficul aerian.

Capabilă să ofere informații instantanee cu privire la vaccinarea sau nu a unui călător, aplicația ar simplifica restricțiile naționale alături de datele personale legate de coronavirus – inclusiv statutul de vaccinare – astfel încât personalul companiei aeriene ar putea decide rapid cine este „în siguranță” să călătorească. Dar a existat deja o respingere semnificativă a schemei.

Ce ține pe loc pașaportul de vaccinare?

O preocupare importantă este aceea că pașaportul de vaccinare ar ignora efectiv incertitudinile legate de imunitatea împotriva coronavirusului și eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor. Oamenii de știință încă nu știu exact cât timp ar putea asigura imunitate împotriva virusului sau dacă vaccinul oprește transmiterea lui.

Pentru a rezolva această problemă, Danemarca a declarat că documentația sa va fi actualizată pentru a reflecta noile informații care apar pe parcurs. Cu toate acestea, un raport al Lancet spunea că orice fel de certificare a imunității „nu ar trebui lansată până când nu există teste de imunitate exacte și fiabile”.

O altă problemă este că orice tip de pașaport de imunizare ar clasifica în esență oamenii pe baza stării lor de sănătate și a accesului la asistență medicală.

De exemplu, țările bogate au cumpărat deja majoritatea stocurilor mondiale de vaccinuri, Alianța Poporului pentru Vaccinuri spunând că aproape 70 de țări cu venituri mai mici vor putea vaccina doar una din 10 persoane. Asta înseamnă că turiștii din țările mai sărace ar trebui să aștepte ani de zile pentru a beneficia de un astfel de sistem.

După ce compania aeriană australiană Qantas a anunțat că va permite pasagerilor să urce la bord doar dacă au fost vaccinați, Gloria Guevara, director executiv al World Travel and Tourism Council, a declarat că astfel de mișcări vor fi similare discriminării la locul de muncă.

„Nu ar trebui să folosim niciodată vaccinarea pentru a obține un loc de muncă sau pentru a călători”, a spus ea: „Dacă aveți nevoie de vaccinare înainte de călătorie, acest lucru ne duce la discriminare”.

La nivel național, faptul că diferitele grupuri sociale sunt prioritizate pentru vaccinări ar influența, de asemenea, puternic modalitatea prin care se permite zborul pentru anumite persoane.

Și dacă pașapoartele de imunitate sunt digitalizate, ar putea risca să înstrăineze aproximativ un sfert din populația UE care nu utilizează smartphone, studiul Lancet indicând „riscuri extrem de mari în ceea ce privește coeziunea socială, discriminarea, excluderea și vulnerabilitatea”.

Pro și contra pașaportul de vaccinare

Preocupările legate de confidențialitate cu privire la partajarea datelor medicale, precum și scepticismul că diferite națiuni nu ar fi neapărat dispuse să respecte testele și certificatele altor țări, sunt însoțite de pesimismul unor lideri din industrie cu privire la funcționarea unui astfel de sistem.

Certificatele de vaccinare sunt deja reglementate de legislația internațională, dar extinderea sistemului la coronavirus ar însemna că guvernele sunt de acord cu o serie de detalii care ar putea dura ani de zile pentru a fi distruse la nivel internațional.

„Există o lipsă masivă de încredere în acest moment”, a spus Tony Fernandes, CEO al Grupului AirAsia: „Țările vor spune:„ Testul PCR este într-adevăr făcut conform standardelor noastre? „. Guvernele vor deveni incredibil de naționaliste „.

Cu toate acestea, susținătorii pașapoartelor de vaccinare sunt cel mai afectați de restricțiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus, în special economiile care se bazează pe turism.

„Persoanele care au fost vaccinate ar trebui să aibă libertatea de a călători”, i-a scris liderul grec Mitsotakis lui von der Leyen, spunând că necesitatea înființării unui astfel de sistem este „urgentă”.

Și spre deosebire de sistemele existente ce au la bază prezentarea unui test negativ de coronavirus sau teste de anticorpi, oamenii de știință cred că o stare de imunizare obținută prin vaccinare ar fi mult mai fiabilă.

Cu toate acestea, OMS își menține opinia de a fi împotriva pașapoartelor de vaccinare „pentru moment”, spunând că există încă „prea multe necunoscute fundamentale”.

Însă cum a fost posibilă crearea unui vaccin în mai puțin de un an, presiunea pusă de economiile în scădere ale multor țări, va duce la găsirea unei soluții pentru revenirea la normal.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora