Robert Caraman este dresor de câini. Iubirea sa pentru câini a existat dintotdeauna, însă familia nu l-a încurajat în a deține un animal de companie. Lucrul acesta l-a ambiționat, iar primul câine, pe Ringo, și l-a cumpărat singur, din banii câștigați muncind o vară pe șantier. Apoi, pentru că pe durata liceului a trebuit să lucreze pentru a se întreține, Ringo și Robert au devenit nedespărțiți. Lucrau împreună ca paznici de noapte, iar câinele i-a salvat viața atât la propriu cât și la figurat. Și tot alături de Ringo a învățat primele tehnici de dresaj canin.
Nu a avut bani să îl ducă pe Ringo la sesiuni de dresaj specializat, așa că „fura meserie” de la dresorii profesioniști din parc. Până la un moment dat, când unul dintre ei l-a întrebat dacă nu ar vrea să lucreze împreună. Așa a început aventura sa în lumea animalelor. Iar astăzi, Robert Caraman are o afacere profitabilă, Ringstar Club, care cuprinde o bază de dresaj, un hotel pentru animale și o canisă.
Robert Caraman, cum a început pentru tine dragostea pentru animale? De unde vine această pasiune… e moștenire de familie 😊?
De mic copil am avut o afinitate deosebită pentru toate animalele, dar în mod special pentru câini. Am devorat toate cărțile despre ei, m-am împrietenit cu toți maidanezii din cartier și, în final, în jurul vârstei de 14 ani am reușit să-mi cumpăr singur primul câine, datorită căruia am intrat în lumea chinologică. Din păcate, familia nu m-a susținut, așa că nu se poate spune că acesta pasiune este o moștenire de familie. Dar această situație m-a responsabilizat și m-a ambiționat mai mult.
Ce rasă era primul câine pe care l-ai avut și care a fost relația ta cu el?
Primul meu câine a fost un Ciobănesc German. Pe Ringo l-am cumpărat cu banii câștigați muncind o vară pe șantier. Deoarece trebuia să ne întreținem, pe durata liceului am lucrat ca paznic de noapte împreună cu el. Am trecut prin tot felul de situații împreună și chiar pot spune că mi-a salvat viața și la propriu și la figurat. Eu și Ringo am fost nedespărțiți timp de aproape 14 ani. Viețile noastre s-au unit și toate deciziile mele au ținut cont și de el.
Când ai dresat primul animal… cât de greu ți-a fost și care era povestea lui?
Practic dresajul pentru mine a început cu Ringo. Fiind adolescent și neavând resurse financiare pentru un dresaj profesionist, am început să lucrez eu cu el folosind toate materialele informative de la acea vreme (1993-94). Urmăream pe ascuns ședințele de dresaj ale unor dresori profesioniști din parc, repetând apoi cu Ringo. Într-una dintre aceste situații am fost remarcat de către unul dintre ei și așa a început ucenicia mea alături de cei mai buni dresori ai vremii respective.
Care sunt cel mai ușor de dresat rase de câini?
În general când ne întrebăm ce caracteristici are o rasă trebuie să ne întoarcem la utilitatea pentru care a fost creată aceasta. În funcție de munca prestată și de nevoile acesteia, chinologii au dezvoltat anumite calități câinilor. Așadar o rasă de câini ciobănești de întors oile va fi mai ușor de educat în comparație cu o rasă de ciobănești pentru paza animalelor. Primii trebuiau să asculte de om, să răspundă la comenzile acestuia, pe când ceilalți trebuiau să fie dominanți, independenți. La fel va fi și în cazul unei rase de vânătoare cu specializarea retriever în comparație cu una de vânătoare cu specializare de copoi sau hărțuitor.
Ca să răspund mai pe scurt: ușor de educat sunt câinii ce provin din rase dezvoltate să lucreze mai apropiat omului (ciobăneștii de întors, retriverii, rasele de „lucru” cum le spunem noi, dresorii). Dar există o vorbă: „nu există câine imposibil de dresat, ci doar insuficient de flămând”. Lăsând gluma la oparte, cu motivația și cunoștiințele potrivite, orice rasă poate fi educată.
De ce să vină oamenii la Ringstar Club Dresaj?
Pentru că vor găsi la noi instructori de dresaj pasionați, experimentați, specializați, care investesc permanent în formarea lor. Vor găsi o bază modernă cu sală interioară, trei terenuri de dresaj, parcare, club house și absolut orice echipament de dresaj, totul într-un parc natural foarte plăcut. Vor întâlni oameni pasionați de sporturi canine, chinologi sau doar oameni care trăiesc cu câinii lor, totul sub umbrela Ringstar Club și sub coordonarea și supravegherea mea personală.
Pe lângă zona de dresare, mai aveți și partea de hotel. Când a apărut ideea Ringstar Pet Hotel?
Ringstar Pet Hotel a luat ființă în 2010 ca o completare firească a serviciilor oferite. Proiectul exista în planurile mele de mulți ani și după o încercare nereușită am ales să dezvolt singur acest concept.
Practic de mulți ani îmi doream să existe un loc unde aș putea să-mi las și eu câinele care doarme cu mine în casă și este obișnuit cu viața în apartament nu în padoc, curte sau cușcă. Așa am înființat un pet-hotel în care cazarea se face în camere asemănătoare cu cele de acasă (cu canapele, TV, aer condiționat, covor), în așa fel încât cățeii să aibă o ședere cât mai confortabilă și lipsită de stres.
Robert Caraman, ce impact a avut pandemia de coronavirus în afecerea ta?
Din păcate 2020 a fost și pentru noi un an greu. Cum suntem o afacere dependentă de turism și de zona serviciilor, am fost grav afectați. Scăderea în cifra de afaceri este de peste 80% la pet hotel.
Cine sunt oamenii care își lasă animalele la hotelul vostru?
Sunt oameni care călătoresc, în vacanțe sau pentru afaceri și pentru care este prea complicat sau imposibil să-și ia animăluțul cu ei. Avem o clientelă stabilă, cunoaștem atât câinii, cât și oamenii și în acest fel putem oferi maximul de îngrijire și afecțiune oaspeților noștri.
Ce animale mai deosebite ați găzduit?
Procentul cel mai mare îl ocupă bineînțeles câinii, apoi pisicile, dar am avut și oaspeți mai deosebiți. Între aceștia s-au remarcat: un raton, un serval, reptile de tot felul, un porc vietnamez și chiar un miel dintr-o rasă foarte valoroasă.
Dacă suntem pregătiți pentru un nou membru al familie noastre, care ar fi primele lucruri de care ar trebui să ținem cont atunci când îi alegem rasă?
Primirea unui câine în viața și în familia noastră ar trebui făcută cu mare responsabilitate deoarece această decizie ne va impacta pe următorii 10-15 ani. În general recomand o discuție prealabilă cu un instructor de dresaj autorizat.
Pe scurt, de fiecare dată când ne gândim ce caracteristici are o rasă, trebuie să știm că acestea au fost dezvoltate în zeci chiar sute de ani pentru un anumit tip de muncă. Este o primă orientare legată de ce ne dorim de la un câine. Rasele sunt foarte diferite, dar vestea bună este că putem alege din peste 400. Câinii ciobănești pot fi mai ascultători, cei nord-asiatici mai independenți, rasele de vânătoare mai dinamice, cei tip bull mai temperamentali, dar mai afectuoși.
Ce ar trebui să facem înainte că el să ajungă acasă?
În general să ne asigurăm că este totul în regulă din punct de vedere medical. Deparazitările și vaccinările să fie conform schemei potrivite vârstei. Să alegem un program nutrițional potrivit rasei și vârstei și să avem deja cunoștințele necesare începerii educației de baza.
Și când ar fi bine să îl prezentăm altor animale sau altor oameni?
În momentul în care situația vaccinărilor o permite, puiul trebuie să înceapă socializarea, care este extrem de importantă pentru a avea un câine educat. Recomand colaborarea cu un profesionist care vă va ghida în această călătorie.
Când ar fi bine să începem dresajul?
Nu există prea devreme în dresajul canin! Dacă veți începe educația din timp, veți ști să creșteți cățelul corect, fără să dezvolte probleme pe care să trebuiască să le rezolvăm mai târziu. Dresajul începe imediat ce puiul a ajuns în noua lui familie. Se poate lucra online până ce situația vaccinărilor permite înscrierea la un curs Puppy Class sau la lecții individuale. Din experiență mea, cele mai fericite cazuri sunt cele în care dresajul începe cât mai devreme.
Ce ar trebui să știm despre nutriția cățelului nostru?
Este important ca un cățel să primească o nutriție adaptată vârstei, rasei și nivelului său de activitate. În cazul anumitor rase de câini este nevoie chiar de o hrană dedicată cerințelor specifice acelei rase. Detalii precum forma boabelor sau conținutul de proteină ori nutrienți au fost bine studiate și cuprinse în produse premium precum cele create de Royal Canin. De asemenea, alegerea tipului de mâncare potrivit vârstei și nivelului de activitate al câinelui este foarte importantă. Hrana specializată acoperă și în acest caz cerințele nutriționale diverse ale câinilor, oferind numeroase opțiuni de formule nutriționale, în așa fel încât să fim siguri că putem face alegerea corectă pentru câinele nostru.
Este recomandat să oferim puilor suplimente alimentare și vitamine?
Eu personal nu folosesc suplimente. Dacă îi oferim câinelui o hrană completă și echilibrată, potrivită vârstei, rasei și nivelului de activitate, nu are nevoie și de suplimente. Acestea pot chiar provoca anumite dezechilibre. Royal Canin a creeat aceste rețete pe baza a numeroase studii, iar eu prefer să am încredere în experiența lor care până acum nu m-a dezamăgit.
Este în regulă să oferim cățeilor resturi de la masă?
Categoric nu! Câinii au evoluat alături de noi mii de ani, dar asta nu înseamnă că sunt pregătiți să mănânce tot ce mâncăm noi. Mai ales în această eră a alimentației cel puțin ciudate, dacă nu chiar dezechilibrate. Hrana preparată în casă poate fi considerată mai sănătoasă, însă în realitate este extrem de greu de creat cu adevărat o rețetă care să ofere câinelui toți nutrienții necesari zilnic. În cadrul unui studiu realizat în 2013, s-a constatat că dintre cele 200 de tipuri de hrană preparată acasă ce au fost examinate, doar 5% dintre rețete erau echilibrate și complete, iar peste 83% prezentau deficiențe nutriționale multiple. Pe lângă riscul de a-i oferi câinelui o hrană care nu este echilibrată, unele dintre alimentele folosite frecvent de către noi sunt chiar toxice pentru câini, cum ar fi: ceapa, usturoiul, stafidele, strugurii, ciocolata, avocado, anumite tipuri de nuci și alimentele îndulcite cu xylitol.
Hrana industrială, aleasă cu grijă, este o opțiune sigură. Aceasta furnizează câinelui toți nutrienții esențiali, într-un mix complet și echilibrat în funcție de cerințele sale nutriționale specifice vârstei, rasei, taliei sau condiției fiziologic, fiind ușor de digerat și asimilat de către prietenii noștri patrupezi.
Este bine să îi oferim cățelului carne crudă și oase? Îi putem da încă de când este junior?
În ultimii ani s-a manifestat o tendință tot mai pronunțată de a oferi animalelor de companie hrană crudă. Diverse studii au arătat că există riscuri pentru câini și pisici asociate hrănirii cu produse nepreparate termic. Există posibilitate contactării multor boli, bacterii sau paraziți cum ar fi: listeria monocytogenes, salmonella, escherichia coli, sarcocystis spp. sau toxoplasmă gondii. De asemenea, există riscul inducerii hipertiroidismului alimentar și acela al apariției obstrucției sau perforării tractului intestinal din cauza consumului de oase.
Dar hrana industrială conține și multe ingrediente considerate a fi de slabă calitate. Care este opinia ta?
Anumite ingrediente, precum organele interne sau proteine de pasăre hidrolizate, sunt surse excelente și sustenabile de nutrienți, proteine, lipide, minerale și vitamine, atâta vreme cât provin din surse aprobate de autoritățile veterinare oficiale ca fiind adecvate pentru consum uman, așa cum este cazul produselor Royal Canin pe care eu le folosesc de ani de zile. De exemplu, „făina din carne deshidratată de pasăre” este produsă prin procesarea carcaselor de pui, prin măcinarea și gătirea și uneori separarea unor grăsimi, apoi prin uscarea și măcinarea fracției de proteine într-o făină. Sub această formă, are un conținut mult mai dens de nutrienți decât carnea crudă, care conține 75% apă.
Surprinzător este că multe dintre aceste ingrediente considerate a fi de slabă calitate de către unele persoane, sunt promovate în anumite „diete” pentru câini în forma lor nepreparată termic, cu riscurile enumerate mai sus. Așadar eu aș alege mereu o hrană creată de specialiști, cu beneficii clare și constante pentru câinele meu, așa cum este hrana industrială.
Este bine să ne ducem cu câinele în parcurile de câini? Și ce ar trebui să știm dacă facem totuși această alegere?
Parcurile de câini au fost și vor fi tot timpul un subiect controversat. Există beneficii, dar și dezavantaje. Interacțiunile din aceste locuri sunt benefice pentru puii aflați în etapa de socializare cu condiția să fie pozitive, să aibă experiențe plăcute acolo. Cum însă sunt frecventate de tot felul de oameni și de câini, este dificil să controlăm acest lucru.
Pentru câinii mai în vârstă, în funcție de rasă și de temperament, pot crea probleme sau, din contră, pot fi o modalitate bună de mișcare și de petrecere a timpului în aer liber. Din păcate majoritatea câinilor din România nu sunt sterilizați și de aceea de multe ori interacțiunile din țarcuri pot degenera.
În mare, trebuie să avem grijă și să alegem cu atenție cu ce căței interacționează al nostru. De regulă, recomand să avem noi o activitate cu cățelul afară. Să ne jucăm, să facem exerciții, să-l integrăm în activități alături de noi.
Mulți cred că există rase care pur și simplu nu se pot dresa. Robert Caraman, care este adevărul?
Sunt rase mai greu de educat decât altele. Cu excepțiile de rigoare, bineînțeles. Cu motivația și cunoștiințele potrivite, putem obține rezultate cu orice câine, de rasă sau nu. Ideea principală este să întâlnim cât mai aproape așteptările și nevoile proprietarului cu posibilitățile câinelui.
Se spune că un nas uscat sau cald înseamnă că animalul este bolnav, care este adevărul?
Un nas uscat sau cald poate avea cățelul imediat ce se trezește din somn sau când îi este sete, nu este neapărat un criteriu. Dar un nas uscat, cald care prezintă și cruste, crăpături sau mucozități, este într-adevăr un semnal de alarmă. Oricum la cea mai mică bănuială că ceva nu este în regulă cu prietenul nostru, trebuie consultat veterinarul.
Este adevărat că un câine care dă din coadă este unul fericit?
Limbajul canin este foarte complex. Câinii se exprimă foarte mult cu ajutorul trupului. Cunoașterea acestor semne este foarte importantă pentru a avea o relație bună cu câinele tău. Felul în care un câine își mișcă coada poate însemna bucurie, nervozitate, stres, dominanță și chiar avertizare.
Și ultima întrebare, pentru mult timp s-a spus că patrupezii văd în alb-negru, este adevărat?
Conform rezultatelor ultimelor cercetări se pare că ei văd în nuanțe de galben și albastru, însă nu pot distinge culorile din spectrul verde-roșu. Cu alte cuvinte, căinii văd de fapt lumea în galben, albastru și gri. Unii experți sunt de părere că aceștia dispun de o acuitate vizuală de 20-40% față de a noastră. Aceste lucruri sunt completate de celelalte simțuri în așa fel încât, în general, câinii se descurcă mai bine decât noi în percepția mediului înconjurător.