Poveşti de succes: Studiourile Pixar - LIFE.ro
Sari la conținut

Poveşti de succes: Studiourile Pixar

Faimosul co fondator al Apple Computer a cumpărat Pixar de la George Lucas la mijlocul anilor 1980, compania urmând să-l ţină ocupat după ieşirea sa din Apple.
Share this article

Ştiai că Pixar, unul dintre cele mai apreciate studiouri digitale din lume a fost odată o companie de hardware?

Fosta divizie specială de calculatoare a Industrial Light and Magic a lui George Lucas a fost vândută după ce Lucas a trecut printr-un divorţ greu în urma căruia a suferit nenumărate dificultăţi financiare.

Cumpărătorul? Un erou în lumea calculatoarelor, Steve Jobs. Astfel, faimosul co fondator al Apple Computer a cumpărat Pixar de la George Lucas la mijlocul anilor 1980, compania urmând să-l ţină ocupat după ieşirea sa din Apple. Compania a cost 5 milioane de dolari la care s-a mai adăugat un cost de investiţii interne de încă 5 milioane de dolari.

Foto: Hepta

La acea vreme, Pixar era o companie de hardware specializată în efecte speciale avansate. Fiind unul dintre primii pionieri ai CGI, Pixar a vândut computere mai multor studiouri de filme căutând să-şi extindă abilitatea efectelor vizuale şi să creeze efecte speciale memorabile in house.

Până spre sfârşitul anilor 1980, business-ul companiei a fost unul slab. Vânzările erau la punctul cel mai de jos din istoria sa, iar balanţa nu arăta deloc bine.

Chiar dacă tranzacţiile de succes făcute pentru fimul Terminator 2 o ţineau pe linia de plutire, mulţi dintre investitorii companiei s-au retras vânzându-şi acţiunile optimistului Steve Jobs.

Afacearea însă continua să meargă din ce în ce mai rău. Până în 1991, Pixar a concediat majoritatea oamenilor ce lucrau în comanie şi a închis divizia de hardware.

Jobs a ajuns la clienţii săi anteriori pentru a-şi promova business-ul şi a ajuns să încheie un contract în valoare de 26 de milioane de dolari cu Disney, o nouă gură de oxigen pentru Pixar. Obiectul contractului: crearea a trei filme de animaţie Disney.

Unul dintre aceste filme a fost Toy Story. Lansat în 1995, după ani de producţie lentă, filmul a fost un hit comercial îndelung apreciat ce a adus un profit de 300 de milioane de dolari pentru Disney şi Pixar. Jobs a văzut astfel potenţialul companiei şi a extins-o rapid.

Atăzi, Pixar este unul dintre principalele studiouri de animaţie din lume ce a atins un record comercial uriaş care face ca majoritatea studioruilor de film să pară jenante. După ce a fost achiziţionat de Disney în ultimii ani, şi-a continuat seria de lansări de succes cu filme noi precum WALL-E sau Brave.

Pixar este un exemplu grozav de companie ce şi-a fixat o perspectivă serioasă pe termen lung ce a devenit prioritară în faţa problemelor apărute pe termen scurt. Dacă Steve Jobs ar fi vândut compania la începutul anilor 1990 în timpul crizei pe care o traversa acest business, nu ar fi atins niciodată măreţia. În schimb, el a văzut potenţialul pe care compania îl avea şi a crescut dramatic investiţiile în ea.

Fără îndoială, cea mai mare companie artistică a ultimelor două decenii continuă să inspire generaţii întregi, să se angajeze şi să provoace audienţa mereu în creştere.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora