Poveşti de succes: Studiourile Pixar
Ştiai că Pixar, unul dintre cele mai apreciate studiouri digitale din lume a fost odată o companie de hardware?
Fosta divizie specială de calculatoare a Industrial Light and Magic a lui George Lucas a fost vândută după ce Lucas a trecut printr-un divorţ greu în urma căruia a suferit nenumărate dificultăţi financiare.
Cumpărătorul? Un erou în lumea calculatoarelor, Steve Jobs. Astfel, faimosul co fondator al Apple Computer a cumpărat Pixar de la George Lucas la mijlocul anilor 1980, compania urmând să-l ţină ocupat după ieşirea sa din Apple. Compania a cost 5 milioane de dolari la care s-a mai adăugat un cost de investiţii interne de încă 5 milioane de dolari.
La acea vreme, Pixar era o companie de hardware specializată în efecte speciale avansate. Fiind unul dintre primii pionieri ai CGI, Pixar a vândut computere mai multor studiouri de filme căutând să-şi extindă abilitatea efectelor vizuale şi să creeze efecte speciale memorabile in house.
Până spre sfârşitul anilor 1980, business-ul companiei a fost unul slab. Vânzările erau la punctul cel mai de jos din istoria sa, iar balanţa nu arăta deloc bine.
Chiar dacă tranzacţiile de succes făcute pentru fimul Terminator 2 o ţineau pe linia de plutire, mulţi dintre investitorii companiei s-au retras vânzându-şi acţiunile optimistului Steve Jobs.
Afacearea însă continua să meargă din ce în ce mai rău. Până în 1991, Pixar a concediat majoritatea oamenilor ce lucrau în comanie şi a închis divizia de hardware.
Jobs a ajuns la clienţii săi anteriori pentru a-şi promova business-ul şi a ajuns să încheie un contract în valoare de 26 de milioane de dolari cu Disney, o nouă gură de oxigen pentru Pixar. Obiectul contractului: crearea a trei filme de animaţie Disney.
Unul dintre aceste filme a fost Toy Story. Lansat în 1995, după ani de producţie lentă, filmul a fost un hit comercial îndelung apreciat ce a adus un profit de 300 de milioane de dolari pentru Disney şi Pixar. Jobs a văzut astfel potenţialul companiei şi a extins-o rapid.
Atăzi, Pixar este unul dintre principalele studiouri de animaţie din lume ce a atins un record comercial uriaş care face ca majoritatea studioruilor de film să pară jenante. După ce a fost achiziţionat de Disney în ultimii ani, şi-a continuat seria de lansări de succes cu filme noi precum WALL-E sau Brave.
Pixar este un exemplu grozav de companie ce şi-a fixat o perspectivă serioasă pe termen lung ce a devenit prioritară în faţa problemelor apărute pe termen scurt. Dacă Steve Jobs ar fi vândut compania la începutul anilor 1990 în timpul crizei pe care o traversa acest business, nu ar fi atins niciodată măreţia. În schimb, el a văzut potenţialul pe care compania îl avea şi a crescut dramatic investiţiile în ea.
Fără îndoială, cea mai mare companie artistică a ultimelor două decenii continuă să inspire generaţii întregi, să se angajeze şi să provoace audienţa mereu în creştere.