Premieră medicală: Primul copil născut din ovare congelate din copilărie - LIFE.ro

Căutare

Share this article

O tânără de 24 de ani din Dubai a adus pe lume primul copil apărut în urma unui tratament de restaurare a fertilităţii din ţesut ovarian ce a fost congelat încă din vremea în care mama era copil, anunţă CNN.

Moaza al Matrooshi este numele mamei al cărei fiu, Rashid, s-a născut perfect sănătos la spitalul Portland din Londra. Ea este prima femeie din lume care a reuşit să rămână însărcinată folosindu-se de ţesutul ovarian ce fusese criogenat înainte de pubertate şi singura persoană căreia i s-au transplantat ovarele după o perioadă de 13 ani.

Sunt atât de fericită că îmi pot ţine copilul în braţe. Am aşteptat mulţi ani ca să se întâmple acest lucru”, a declarat tânăra mamă citată de CNN.

În copilărie Al Matrooshi a fost diagnosticată cu beta talasemie, o boală genetică ce reduce abilitatea pacientului de transporta oxigenul prin sânge, iar la vârsta de 9 ani a primit transplant de măduvă osoasă de la fratele său.

Chimioterapia necesară acestui tratament prezicea posibilitatea de 99% de infertilitate, însă mama sa, citind despre procedura de criogenare a ovarelor, a luat decizia în locul fiicei sale.

După ce s-a căsătorit, la vârsta de 20 de ani a încercat să conceapă natural un copil, însă fără rezultat. S-a reîntors la Londra, unde a descoperit o echipă de specialişti danezi care au fost de acord să facă transplantul de ovare. „A fost o procedură experimentală deoarece nimeni nu dădea foarte multe şanse unei astfel de reuşite, unui transplant de ţesut ovarian care fusese stocat timp de 13 ani”, a mai spus Moaza.

Cu această reuşită, medicii spun că acest transplant face promisiuni puternice de viitor.

„Acest experiment demonstrează că poţi folosi ţesut ovarian congelat din copilărie, deşi până acum s-au înregistrat aproximativ 100 de bebeluşi născuţi în urma transplantului ovarian congelat în viaţa de adult”, a declarat Richard Anderson, profesor în ştiinţa reproducerii umane şi şef de catedră la University of Edinburgh.

În timp ce ideea de a congela ţesut ovarian de la o femeie înainte de chimioterapie sau radioterapie este foarte prezentă în lumea medicală de mulţi ani, până la acest transplant, nu ne-a fost foarte clar cum se poate face cel mai bine acest lucru”, a declarat Allan Pacey, profesor de andrologie la University of Sheffield. „Foarte mulţi, chiar şi eu, am considerat această procedură un experiment. Însă acum cred că avem un punt de sprijin pentru a sugera că această procedură ar trebui să fie disponibilă tuturor şi să devină o rutină a îngrijirii medicale pacienţilor cu cancer”, a mai spus profesorul Pacey.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO