„Să trăiești într-o țară străină în timpul pandemiei a fost și este încă, o provocare”. Cum a ajuns să se îndrăgostească de România Serge Offers, CFO ING România? Și cum încearcă, prin voluntariat, să ajute locul pe care îl numește „casa noastră” - LIFE.ro
Prima pagină » „Să trăiești într-o țară străină în timpul pandemiei a fost și este încă, o provocare”. Cum a ajuns să se îndrăgostească de România Serge Offers, CFO ING România? Și cum încearcă, prin voluntariat, să ajute locul pe care îl numește „casa noastră”
„Să trăiești într-o țară străină în timpul pandemiei a fost și este încă, o provocare”. Cum a ajuns să se îndrăgostească de România Serge Offers, CFO ING România? Și cum încearcă, prin voluntariat, să ajute locul pe care îl numește „casa noastră”
„Bună dimineața, un espresso, vă rog!”, aceasta este una dintre frazele scurte pe care le știe și le folosește în limba noastră Serge Offers, Chief Financial Officer ING România. Olandezul s-a mutat în București împreună cu soția sa la jumătatea anului 2018. Decizia nu le-a venit ușor mai ales că tocmai își cumpăraseră o casă în Olanda. Dar Serge Offers spune că îi place aici, iar România are atât de multe lucruri frumoase de oferit. Recunoaște că nu este lucru ușor să trăiască într-o țară străină, mai ales în timpul pandemiei. Spune că și-ar dori să-și viziteze mai des familia și prietenii din Olanda. Însă, declară, de asemenea, și că România este casa lor, a lui și a soției sale. Tocmai de aceea, Serge Offers se implică în multe proiecte de voluntariat, multe dintre ele în domenii precum sustenabilitate, diversitate și incluziune.
Serge Offers, când ai început să lucrezi în România? Cât de bine te-ai adaptat în București și care au fost primele cuvinte pe care le-ai învățat în limba română?
Am început să lucrez pentru ING Bank România la jumătatea anului 2018. După câteva luni de navetă săptămânală (tocmai ne cumpărasem o casă în Olanda), împreună cu soția mea am decis să ne mutăm în București. Să trăiești într-o țară străină în timpul pandemiei a fost și este încă, o provocare – în special din cauza faptului că nu ne putem vizita familia și prietenii din Olanda atât de des pe cât ne-am dori. Cu toate acestea, ne bucurăm de viața de aici și acum considerăm Bucureștiul casa noastră. Atât de mult încât nu ne grăbim să părăsim țara aceasta frumoasă. Pe lângă faptul că Bucureștiul este un oraș plăcut de locuit, România are atât de multe de oferit în ceea ce privește natura, istoria bogată și cultura minunată, iar lista de locuri pe care ne dorim să le vizităm este încă lungă.
Privind în urmă, mi-aș fi dorit să fi depus mai mult efort să învăț limba română de la începutul mutării în România. Deși pot înțelege din ce în ce mai mult din ceea ce alții vorbesc, exprimarea mea în limba română se rezumă la propoziții și fraze simple. Una dintre ele este „Bună dimineața, un espresso, vă rog!”, o frază care m-a ajutat să îmi încep dimineața când locuiam încă la hotel.
Serge Offers: „Voluntariatul pentru mine înseamnă a da ceva înapoi societății și a dona cea mai valoroasă resursă de care dispunem, timpul”
În prezent, ești Chief Financial Officer ING Bank România și faci parte și din board-ul de Sustenabilitate ING. Cum se îmbină aceste roluri?
Sustenabilitatea este o parte integrantă a strategiei noastre, iar fiecare angajat se poate implica și poate avea un impact pozitiv asupra societății. Acest lucru se aplică și în cazul CFO-ului, iar faptul că fac parte din board-ul de sustenabiliate îmi permite să sprijin progresul pe baza pilonilor noștri: sănătate financiară și mediu.
Prima ajută oamenii să rămână sănătoși din punct de vedere financiar sau să își asume riscul și să pună bazele propriei companii. ING abordează aceste două subiecte prin colaborările cu Banometru – care îndrumă persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare, cu Startarium – cea mai mare platformă de sprijin al antreprenorilor care încep să își construiască afacerea, și cu Code for Romania – pentru societatea civilă.
Recent, a avut loc Conferința ONU de la Glasgow privind schimbările climatice, iar mesajul a fost unul clar – acum este momentul să acționăm. Tranziția către o economie verde este o necesitate, iar ING ia măsuri importante pentru a permite tuturor să contribuie la această transformare. Pe lângă faptul că ne ajutăm afacerile să-și atingă planurile de tranziție spre o economie verde, am lansat și noi produse pentru persoane fizice. Un exemplu recent este creditul pentru automobile verzi, pentru a stimula achiziționarea de maşini full electrice sau de tip plug-in hybrid, care nu numai că reduc emisiile de carbon, dar ajută și la îmbunătățirea calității aerului în orașe.
Voluntariatul pentru mine înseamnă a da ceva înapoi societății și a dona cea mai valoroasă resursă de care dispunem, timpul. Cred cu tărie că cea mai bună modalitate de a realiza orice schimbare pozitivă în lume este să ne implicăm personal în domeniile care ne pasionează. Țin foarte mult la corectitudine și la crearea unui mediu în care oamenii au șanse reale de a reuși pe baza meritului. Mulți oameni se confruntă zilnic cu obstacole pentru a-și atinge potențialul maxim, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Fiind implicat ca (vice-)președinte a două camere de comerț, încerc să reduc – sau, dacă este posibil, chiar să înlătur – aceste obstacole prin colaborarea cu sectorul public, comunitatea de afaceri și ONG-urile relevante. Lista de subiecte este foarte amplă și variază de la propunerea de reforme legislative, până la optimizarea accesibilității clădirilor pentru persoanele cu dizabilități.
Ești vicepreședintele Camerei de Comerț Române pentru Diversitate. Povestește-ne puțin despre activitățile tale de acolo…
În dezbaterile publice despre climatul de afaceri din România, am observat că s-a acordat relativ puțină atenție temei despre diversitate și incluziune. Pentru a schimba asta, am decis să lansăm Camera de Comerț Române pentru Diversitate în 2020. Misiunea acesteia este promovarea egalității de gen și a șanselor egale pentru romi, comunitățile LGBTQ+ și persoanele cu dizabilități. În prezent, ne concentrăm pe organizarea de mese rotunde pentru a conduce la o conștientizare a provocărilor cu care se confruntă aceste grupuri, pentru a construi alianțe cu alte ONG-uri și pentru a atrage noi membri. Participarea la evenimentele noastre este în număr mare. De exemplu, peste 100 de participanți și speakeri seniori din sectorul privat și public au participat la webinarul nostru „Femei în roluri de leadership” la începutul acestui an. În perioada următoare, planificăm sesiuni despre modul în care companiile pot contribui la combaterea violenței domestice și dorim să evidențiem importanța accesibilității în cadrul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități care va avea loc pe data de 3 decembrie.
„Este important să rețineți că, deși sunteți voluntari, oamenii se bazează pe voi și este nevoie de un angajament real”
Ce mesaj ai vrea să transmiți persoanelor care își doresc să facă voluntariat, dar nu știu de unde să înceapă sau dacă au timp pentru astfel de activități?
De multe ori, ajungem să cunoaștem oameni care ne pot da un imbold în direcția corectă. Gândiți-vă la familie, prieteni sau colegi care sunt deja implicați în activități care vă interesează. Nu amânați, ci faceți astăzi primul mic pas, întrebându-i cum îi puteți ajuta! Sunt convins că veți fi primiți cu brațele deschise. Este important să rețineți că, deși sunteți voluntari, oamenii se bazează pe voi și este nevoie de un angajament real. Dacă nu sunteți siguri că aveți suficient timp, nu promiteți prea mult, ci începeți prin a face puțin câte puțin pentru a vedea cum merg lucrurile. Astfel, puteți evita o posibilă dezamăgire, care poate apărea mai târziu pentru ambele părți.
Cum găsești timpul și energia pentru a te implica în atâtea proiecte?
Participarea la aceste proiecte îmi oferă multă energie, deci aici nu există vreo problemă, dar găsirea timpului este, într-adevăr, cea mai mare provocare pentru mine. Sunt foarte entuziasmat de multe inițiative, dar înainte de a mă implica, mă întreb dacă îmi pot dedica cu adevărat suficient timp pentru a face o diferență reală.
Dacă răspunsul este „nu” (ceea ce este dificil pentru mine, pentru că există atât de multe inițiative grozave care au nevoie de sprijin), cred ca este în interesul proiectului să ofer șansa de a se implica altor persoane potrivite.
Și, ultima întrebare, de ce ar trebui să facem voluntariat? Ce învățăm din asta?
Fie că alegem sau nu să facem voluntariat, este o decizie personală. Fiecare dintre noi poate avea o motivație diferită pentru a se implica, iar modul în care alegem să contribuim poate varia foarte mult de la om la om. Acest lucru este absolut de înțeles, deoarece suntem cu toții pasionați de lucruri diferite. Îmi place să ajut oamenii să aibă o șansă corectă de a reuși în viață și să contribui la o societate incluzivă și mai responsabilă cu mediul înconjurător. Fiind parte din consiliul a două camere de comerț și lucrând îndeaproape cu membrii noștri și cu societatea civilă, este modul în care simt că pot avea un impact pozitiv si relevant. Pentru mine personal, aceasta este o experiență care mă împlinește, întrucât îmi oferă ocazia de a interacționa cu diferiți oameni valoroși, cu diferite pasiuni si experiențe, idei și opinii.