„Salvarea mea”, așa o numește o pacientă operată de cancer de col uterin pe doamna dr. Corina Bușe. Altă pacientă spune că a ținut-o pe linia de plutire. Cum poate un medic să-ți redea speranța și încrederea în tine atunci când ești în fața unei boli grave - LIFE.ro
Mergi la conținut

De-a lungul vieții, femeile trec prin multe etape de dezvoltare fizică și psihică. În perioada de tinerețe și maturitate, corpul unei femei poate susține creșterea intrauterină a unui bebeluș sănătos, oferindu-i nutrienții de care are nevoie la începutul vieții și un mediu sigur în care să crească. Odată ce perioada de reproducere se încheie, femeile ajung la menopauza cu schimbări hormonale, emoționale și fizice. 

Pe cât de interesante și complicate sunt fenomenele prin care corpul femeilor se transformă de-a lungul timpului, pe atât de important este ca acestea să se asigure că parametrii clinici, biologici, psihici și starea lor de sănătate se mențin în limite normale. 

În activitatea clinică, dr. Corina Bușe – medic primar Obstetrică Ginecologie a întâlnit paciente cu povești unice de viață, iar pe fiecare în parte le-a tratat cu înțelegere și compasiune, fie ca a fost vorba de nașteri naturale sau cezariene, diferite afecțiuni neurologice sau chiar cancere în sfera ginecologică. „Salvarea mea” o numește Petruța, pacienta doamnei doctor operată de cancer de col uterin în urma cu mai puțin de o lună. Altă pacientă, Cristina, spune despre doamna doctor că a ținut-o pe linia de plutire atunci când a primit diagnosticul de cancer. 

Am vrut să aflăm mai multe despre poveștile de sănătate ale acestor femei minunate, și în același timp, despre cum un medic îți poate reda speranța și încrederea în sine, atunci când descoperi că trebuie să începi lupta cu o boală gravă. 

Citește și: Tânăra care nu a realizat că este însărcinată. Dr. Corina Bușe: „Adolescenta de 14 ani își începuse viața sexuală cu naivitate, neștiind posibilele consecințe ale unui act sexual neprotejat”. Cât de importante sunt vizitele anuale și de ce ar trebui să avem educație sexuală în școli

Am invitat-o pe doamna doctor Corina Bușe să ne vorbească  despre cum femeile pot fi atente la semnele cancerului genital și ce pot face dacă vreodată se vor afla în fața unui astfel de diagnostic. 

Important, este ca femeile să se prezinte periodic la examinarea ginecologică. Este vital ca în cazul în care apar anumite semnale neobișnuite, precum sângerări anormale pe cale vaginală (sângerările între perioadele menstruale, sângerările după actul sexual sau sângerările postmenopauză), durere pelvină, modificări ale secreției vaginale (schimbări în cantitatea, culoarea sau mirosul secreției vaginale) sau modificări ale obiceiurilor intestinale sau urinare (dificultăți la urinare, constipație, senzația de plin sau presiune), femeile să nu rămână impasibile, ci să se prezinte la medicul ginecolog. Corpul are această capacitate de a ne arăta atunci când ceva nu este bine și este o dovadă de grijă personală să fim atente la aceste simptome”

spune doamna doctor Corina Bușe

O pacientă a doamnei dr. Corina Bușe este Cristina: are 70 de ani și continuă să primească statusul „fără celule canceroase în corp”

Am stat de vorbă cu Cristina, pacienta în vârstă de 70 de ani care a primit diagnosticul de cancer de col uterin acum opt ani. În prezent, Cristina duce o viață normală și este considerată vindecată.

Eram deja la menopauză și am găsit într-o zi câteva picături de sânge pe lenjeria intimă. Nu mai fusesem la un control medical de ani buni. M-am alarmat imediat și am știut din start că ceva nu este în regulă, așa că m-am programat de urgență la un control ginecologic, iar soarta m-a condus către dna. dr. Bușe

Testul Babeș Papanicolau a evidențiat leziuni severe ale nucleilor și citoplasmei celulelor epiteliale cervicale, iar rezultatul anatomo-patologic al țesutului de col uterin biopsiat a confirmat diagnosticul. Astfel, Cristinei i-au fost recomandate multe investigații și s-a stabilit prezența cancerului cervical în stadiul IV, fără metastaze. Rapiditatea de a acționa și calitatea îngrijirii au făcut diferența. Cristina a decis să ia în propriile mâini diagnosticul și să nu se teamă. Avea alături o echipă de medici care i-au redat speranța și optimismul unei evoluții favorabile. Tratamentul a constat în ședințe de radioterapie locală și externă, ședințe de chimioterapie și tratament chirurgical radical pentru a limita apariția altor complicații. 

Corina Bușe
Corina Bușe, medic primar Obstetrică-Ginecologie

Acum, Cristina are 70 de ani și continuă să primească statusul „fără celule canceroase în corp”. Din povestea Cristinei, rapiditatea diagnosticului, tratamentului și profesionalismul medicilor au condus la o vindecare completă.

Cristina spune că „relația cu doamna doctor Bușe a fost minunată și m-a ținut pe linia de plutire, deoarece a acționat rapid și a empatizat cu mine și situația în care mă aflam. Sprijinul emoțional este foarte important, deoarece de la felul de a gândi poate porni și o recuperare de succes. Recomand ca orice femeie care se află în fața unui astfel de diagnostic trebuie să rămână puternică chiar și atunci când simte că nu mai poate. Numai încrederea în sine, în echipa de medici care îi sunt alături și în medicină te pot ajuta să treci cu bine peste provocare. Și gândirea pozitivă poate face minuni. Atunci când nu te afunzi într-un abis negru, poți să vezi lumina de la capătul tunelului.”

Inspirați de povestea Cristinei, am întrebat-o pe doamna doctor Corina Bușe care sunt factorii de risc care pot duce la apariția cancerelor la nivelul aparatului genital feminin. Este important să reținem că prezența unuia sau mai multor factori de risc nu înseamnă cu siguranță că o persoană va dezvolta cancer. Prezența acestori factori indică o creștere a probabilității de apariție a bolii. 

Câțiva dintre factori sunt: istoricul familial, vârsta (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă), terapia hormonală (utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale la menopauză poate crește riscul), vârsta la prima menstruație (începerea menstruației la o vârstă fragedă poate crește riscul), vârsta la prima naștere (femeile care nasc prima dată la o vârstă mai înaintată pot avea un risc crescut), factorii de mediu, consumul excesiv de alcool și fumatul, stilul de viață sedentar sau dieta proteică. 

O altă pacientă a doamnei dr. Corina Bușe este Petruța: are 47 de ani și este o fire extrem de energică, neobosită și mereu cu zâmbetul pe buze

Spre finalul anului trecut, în 2023, Petruța a primit diagnosticul de cancer de col uterin. Însă ne spune că „simțeam încă din 2015 că ceva este în neregulă cu mine. Nu pot explica cum, dar știam. Făceam testele Papanicolau constant, niciodată nu au ieșit perfect însă nu mi s-a recomandat să investighez mai departe. Primeam un tratament medicamentos de bază, care se presupunea că mă poate ajuta. Mi-a luat câțiva ani buni să aflu ce se întâmplă cu adevărat și mă bucur că am identificat cancerul în fază incipientă.”

În 2023, în localitatea Petruței a venit caravana HPV, care făcea gratuit teste HPV femeilor. Rezultatele Petruței au fost anormale, a fost doar un pas până când Petruța s-a programat pentru prima dată la doamna doctor. Bușe, la recomandarea unei prietene. 

După o serie de teste, am primit confirmarea că aveam cancer de col uterin, în fază incipientă, nefiind nevoie să fac radioterapie sau chimioterapie. În perioada de Paște a acestui an, am avut operația de histerectomie radicală, prin care mi-au fost înlăturate uterul, cervixul, ambele ovare și trompele uterine. Recent am fost la control unde am primit rezultate foarte bune, fără să fie necesar tratament radioterapic. Acum, sunt ca și nouă. Vin doar la controale periodice, așa cum e normal să facă orice femeie

Petruța ne spune și că „Doamna doctor Bușe este salvarea mea. Încă de când mi-a comunicat diagnosticul, doamna doctor a fost mereu lângă mine, a fost excepțională. A strâns o echipă de medici profesioniști, atenți la nevoile mele și dedicați. Am simțit de la început că sunt pe cele mai bune mâini”.

Corina Bușe
Cât de importante sunt vizitele anuale și de ce medicul ginecolog trebuie să fie aliatul femeilor? Aflăm de la Corina Bușe, medic primar Obstetrică-Ginecologie

Am rugat-o pe Petruța să ne spună câteva sfaturi pe care le-ar da și altor femei cu privire la sănătate, dar și despre ce să facă atunci când se găsesc într-o situație similară cu a ei. „Le încurajez să fie mereu optimiste, chiar dacă câteodată poate fi greu. De asemenea, să realizeze cât de importantă este sănătatea noastră, a femeilor. De multe ori ne lăsăm pe noi pe locurile doi, trei, patru, după familie, serviciu, alte îndatoriri. De fapt, eu cred că trebuie să fim noi bine prima dată, pentru ca mai apoi să le fie și celor din jurul nostru bine. De asemenea, nicio femeie să nu ezite să meargă la medic atunci când simte că ceva nu este în regulă și să coopereze cu echipele medicale. În plus, controalele regulate sunt extrem de importante. Numai așa putem afla din pripă dacă ceva nu este bine.”

În încheiere, am rugat-o pe doamna doctor Corina Bușe să ne ofere câteva recomandări pentru un stil de viață sănătos și pentru reducerea riscului de a dezvolta cancer la nivelul aparatului genital feminin sau cancer la sân. 

În primul rând, alimentația are un rol important. Se estimează că între 20-60% dintre cancerele diagnosticate la nivel mondial ar putea fi atribuite factorilor ce țin de nutriție și dietă. Majoritatea cazurilor de acest tip au fost înregistrate în țările dezvoltate, unde se întâlnește așa-numita <<dietă Western>>, caracterizată de un aport crescut de carne roșie, mezeluri, chipsuri, patiserii, dulciuri procesate bogate în zahăr și sucuri carbogazoase. Corpul are această capacitate de a ne arăta atunci când ceva nu este bine și este o dovadă de grijă personală să fim atente la aceste simptome

Câteva recomandări din partea doamnei dr. Corina Bușe de alimente care pot ajuta în prevenirea cancerelor și echilibrarea hormonală a femeilor sunt: 

  • cerealele integrale (fulgi de ovăz integrali, bulgur, pâine integrală, orez brun, paste din grâu dur),
  • legume crude și gătite la fiecare masă (vinete, dovlecei, morcovi, păstârnac, roșii, ardei, salate, ridichi),
  • nuci, semințe, avocado, ulei de măsline extravirgin, somon,
  • lactate de capră/oaie,
  • carne slabă de pui/curcan, vită, porc, fructe de mare sau fructele bogate în antioxidanți (rodie, struguri roșii, afine, cireșe, mure, citrice, smochine),
  • turmericul, ceaiul verde, cruciferele, vitamina D3, Omega-3, Beta-caroten sau alimentele bogate în fier și proteine joacă un rol important pentru o viață sănătoasă.

De asemenea, pe lângă alimentație, și hidratarea joacă un rol extrem de important. Atât în viața de zi cu zi, dar chiar și atunci când femeile deja au fost diagnosticate cu cancer și parcurg o etapă de chimioterapie sau radioterapie. Spre exemplu, în ultima vreme, se discută intens despre apa alcalină. Țin să precizez că este un mit faptul că dacă o persoană consumă apă alcalină, atunci sănătatea i se poate îmbunătăți major. Răspunsul este că organismul nostru este setat în așa fel încât să poată gestiona aciditatea din corp singur. Este esențial ca pH-ul corpului nostru să rămână constant.  În plus, nu există dovezi științifice care să demonstreze că apa alcalină previne sau tratează cancerul. 

Citește și: Povestea unei mame cu 9 copii, cel mare are 23 de ani, cel mai mic are 9. Magdalena Vasile și-a imaginat viața cu 2 copii, soțul său cu 7, dar soarta i-a făcut să aibă o familie mult mai mare

Nu în ultimul rând, consolidarea și menținerea unui echilibru psihic și mental joacă un rol foarte important în călătoria de vindecare. Prezența, apropierea și comunicarea deschisă  cu membrii familiei, reprezintă un sprijin esențial pentru rezistența pe termen lung la reacțiile adverse ale tratamentelor.

Pe lângă sprijinul celor apropiați, pacientele pot căuta diverse tehnici de suport psihic, cu ajutorul cărora să treacă mai ușor peste perioada prin care trec. Spre exemplu, o astfel de tehnică este Bowtech. Aceasta este o tehnică de trezire a capacității de autovindecare, non-invazivă și fără efecte adverse, care completează tratamentul alopat. Sunt medici, kinetoterapeuți și terapeuți Bowen, care atestă că această tehnică funcționează pentru îmbunătățirea calității vieții. Bowen se asociază cu tratamentul alopat, cu dieta, tehnici de relaxare și este un exemplu de practică care poate ajuta pacientele să-și găsească un punct de sprijin mental atunci când parcurg „călătoria vindecării”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora