Saša Šestić (The Coffee Man): “Ca barista trebuie să cunoşti întregul parcurs al cafelei de la cules şi până în ceaşcă” | Urban Stories cu Radu Solo (VIDEO)
Saša Šestić este supranumit The Coffee Man şi numele pare să i se potrivească perfect, mai ales după spusele soţiei, pentru că atunci când vine vorba de cafea, Saša nu doarme, nu mănâncă. Tot universul lui funcţionează după cafea.
A venit la Bucureşti pentru a ne împărtăşi pasiunea lui pentru cafea. Înainte de World Barista Championship de la Amsterdam, Saša ne-a vizitat pentru lansarea oficială a cărţii sale – The Coffee Man: Journal of a World Barista Champion (pe care o găsiţi la First Coffee în Bucureşti) şi pentru o întâlnire de cupping.
Deşi este campion al Australiei şi World Barista Champion în 2015, a scos o carte şi a făcut un documentar despre cafeaua bună şi de calitate superioara, Saša spune că nu este vreo vedetă. Nu se consideră faimos, ci îşi doreşte să facă cafeaua mai cunoscută. Şi mai ales vrea să ajute fermierii să fie mai promovaţi pentru că ei sunt adevăraţii eroi din spatele ceştii de cafea pe care o bem în fiecare zi. Ei sunt cei care, prin foarte multă muncă, înţeleg valoarea cireşelor de cafea şi au grijă ca acestea să ajungă în ceaşca noastră în starea lor ideală.
Saša este un fost handbalist de performanţă din fosta Iugoslavie care a plecat la sfârşitul anilor ‘90 în Australia, unde şi-a găsit casa. A continuat să joace handbal, reprezentând echipa Australieu la Jocurile Olimpice de la vară din Sydney din 2000. Dar, în acelaşi timp, a început să îşi dezvolte pasiunea pentru cafea şi curiozitatea găsiri ceştii perfecte de cafea. Tot drumul său poate fi văzut în documentarul The Coffee Man (îl puteţi închiria prin Amazon):
Saša Šestić în dialog cu Radu Solo | Urban Stories cu Radu Solo (VIDEO)
La Bucureşti Radu a reuşit să vorbească cu Saša şi să îi înţelegem mai bine pasiunea pentru cafea. L-am întrebat cum încearcă să îşi ajute oaspeţii, aşa cum îi numeşte Paul Ungureanu pe clienţi, care nu au aflat încă adevărul despre gustul cafelei. Şi am vrut să înţelegem mai multe despre cum vede el această lume minunată a cafelei: de ce are un alt gust şi nu este amară, de ce miroase altfel decât ştim că miroase cafeaua, de ce cafeaua la filtru este atât de deschisă la culoare.
Când ai început?
Acum aproape 15 ani în urma (Doamne, mă simt bătrân). Practic între 2000 şi 2003 am încercat să îmi găsesc locul în acest domeniu al ospitalităţii, iar prin 2003 am înţeles unde mai exact.
Cât de mult te-a ajutat să ajungi pe plantaţiile de cafea şi să înţelegi tot parcursul cafelei de la cules până la ceaşcă?
Foarte mult, cred ca mi-ar fi fost aproape imposibil să câştig trofeul World Barista dacă nu parcurgem toate etapele acestea.
Cum putem schimba mentalitatea consumatorilor de cafea?
Dacă vreau să îmi educ consumator, lucrul acesta necesită timp: dacă azi un om consumă un latte cu sirop de caramel şi 2-3 pliculeţe de zahăr, mâine pot să îi spun să pună doar pliculeţe de zahăr, iar pe viitor să pună şi mai puţin zahăr. Doar aşa, în timp, vor ajunge să înţeleagă cum ar trebui să se bea cafeaua. Şansele sunt destul de mari să schimbam obiceiurile de consum, însă toate lucrurile se fac în timp.
Foto: The Coffee Man
Pentru Saša Šestić succesul a venit datorită curiozităţii şi a dorinţei de a cunoaşte şi de a înţelege. Saša este astăzi un campion mai ales pentru ca a înţeles întregul parcurs al cafelei de la cules şi până în ceaşcă.
Evenimentul a avut loc la First Coffee în Bucureşti. Tot aici puteţi să cumpăraţi cartea lui Saša Šestić.
Mulţumim Silvia Constantin pentru invitaţie!