Succesul nu are vârstă: 15 oameni care au devenit faimoși după 40 de ani
Mark Zuckerberg sau Bill Gates au început să-și construiască imperiile de milioane de dolari încă din tinerețe, dar asta nu înseamnă că dacă nu ai reușit atunci, nu o poți face mai târziu. De fapt, oamenii de afaceri de peste ocean au reușit, în general, după 40 de ani, arată un studiu realizat de profesorul de la MIT Pierre Azoulay care a analizat 2,7 milioane de oameni care au fondat afaceri între 2007 și 2014. De altfel, cercetarea a descoperit că un om de afaceri trecut de 50 de ani are mai mari șanse de succes decât unul de 30 de ani.
Așa că nu-ți pierde speranța. Iar dacă ai o idee, gândește-te că Vera Wang nu a desenat nicio haină până la 40 de ani, Henry Ford nu a creat revoluționarul Model T decât abia la 45 de ani, iar scriitorul Harry Bernsein a fost refuzat constant până la primul său succes obținut la 96 de ani.
Deci, dacă ai nevoie de puțină motivație pentru a-ți face curaj să-ți încerci din nou norocul, te invităm să le urmezi exemplul celor 15 oameni de mai jos. Toți au reușit după 40 de ani:
Stan Lee a creat primul său comic book de succes, „The Fantastic Four”, abia în 1961, atunci când împlinise 39 de ani.
Următorii ani au fost suficienți pentru ca Lee să devină geniul din spatele Universului Marvel cel care a adus eroi precum Spider-Man, X-Men sau Avengers, personaje legendare nu doar pentru americani, ci pentru întreaga lume. Creatorul supereroilor Marvel care avea origini românești a murit în 2018, la 95 de ani, lăsând în urma sa un univers fantastic care fascinează în continuare milioane de oameni. Începând cu anii 2000, eroii din benzile sale desenate au trecut pe marile ecrane, iar filmele din seria Avengers încasează sute de milioane în fiecare an.
Donald Fisher avea 40 de ani și niciun pic de experință în retail, atunci când, împreună cu soția sa, Dori, au deschis primul magazin Gap din San Francisco.
Era anul 1969 și Fisher s-a hotărât să își schimbe viața. Iar mazaginele de haine Gap au devenit foarte repede extrem de cunoscute. În prezent, compania a devenit una dintre cele mai mari din domeniul fashion.
Vera Wang a fost patinatoare și apoi a devenit jurnalistă. Iar la 40 de ani s-a hotărât să devină designer.
Nu desenase nicio haină până la 40 de ani, însă visul său era să lucreze în industria fashion. Iar astăzi a devenit una dintre cele mai apreciate creatoare de haine pentru femei. Probabil că rezistența unui sportiv de performanță și curiozitatea unui ziarist au ajutat-o să își schimbe viața pentru un vis.
Samuel L. Jackson este astăzi unul dintre cei mai apreciați actori de la Hollywood, însă succesul său a venit abia la 43 de ani.
De numele său se leagă astăzi succesul unor filme precum „Django Unchained”, „Unbreakable”, „Glass”, „The Hateful Eight” sau „Coach Carter”, însă primul său rol important a venit abia atunci când împlinise 43 de ani. A fost rolul Spike Lee din filmul „Jungle Fever”, din 1991.
Henry Ford avea 45 de ani atunci când a creat, în 1908, revoluționarul Model T.
Rodney Dangerfield este astăzi cunoscut ca un comediant desăvârșit, însă succesul său a venit abia atunci când avea 46 de ani.
Toată lumea își amintește glumele sale, însă abia la 46 de ani a reușit să ajungă în lumina celor mai mari reflectoare, odată cu apariția în emisiunea de succes „The Ed Sullivan Show”.
Julia Child lucra în publicitate atunci când a scris prima sa carte de bucate. Avea 50 de ani.
Pasiunea nu are vârstă. Iar asta ne demonstrează și Julia Child care astăzi este unul dintre cei mai cunoscuți chefi din lume, însă povestea sa a început în 1961, atunci când avea 50 de ani și a publicat prima sa carte de bucate. Dar povestea sa nu este doar asta, cel mai bine vă uitați la filmul „Julie & Julia” și o lăsați pe Meryl Streep să vă spună povestea americancei.
Jack Cover avea 50 de ani și era un cercetător la NASA atunci când și-a dorit să-și schimbe viața.
Cover lucra la NASA și la IBM atunci când, în 1970, a devenit un om de afaceri de succes. Atunci a inventat arma cu electroșocuri Taser.
Betty White este astăzi o legendă a cinematografiei mondiale, însă succesul său a venit abia la 51 de ani.
Una dintre cele mai apreciate și mai îndrăgite actrițe americane, White are astăzi 98 de ani și opt premii Emmy, un premiu Grammy, o stea pe Hollywood Walk of Fame și a fost prima femeie care să producă un sitcom peste ocean (primind pentru asta titlul onorific de Primar al Hollywood-ului în 1955). Însă succesul său a venit abia în 1974 odată cu rolul din „The Mary Tyler Moore Show”. Avea atunci 51 de ani.
Taikichiro Mori era un academician cunoscut atunci când, la 51 de ani, a început să investească în imobiliare.
A fondat Mori Building Company, iar investițiile sale inspirate l-au ajutat să devină cel mai bogat om din lume în 1992. Astăzi, averea lui a ajuns la 13 miliarde de dolari.
Ray Kroc vindea mixere pentru milkshake-uri și pahare de plastic atunci când a cumpărat McDonald.
Avea 52 de ani, atunci când, în 1954, s-a decis să facă o investiție și să nu mai fie doar un om de vânzări. A cumpărat restauranul McDonald, iar fast-food-ul său a devenit astăzi una dintre cele mai mari francize din lume.
Laura Ingalls Wilder a publicat prima sa carte abia la 65 de ani. Cartea a devenit show-ul de televiziune „Little House on the Prairie”.
Wilder și-a petrecut ultimii ani din viață scriind povești semi-autobiografice cu ajutorul fiicei sale, Rose, care îi era editor. A publicat prima carte „Little House”, în 1932. La scurt timp, aceasta a devenit o carte de referință pentru literatura pentru copii din întreaga lume, fiind ecranizată în show-ul de televiziune „Little House on the Prairie”.
Harland Sanders, a devenit cunoscut drept Colonel Sanders, când a fondat Kentucky Fried Chicken.
Era 1952 atunci când Sanders a început Kentucky Fried Chicken. 12 ani mai târziu a vândut franciza pentru 2 milioane de dolari.
Harry Bernstein a fost mereu refuzat pentru cărțile sale. Până la 96 de ani.
Și-a petrecut întreaga viață scriind în obscuritate. Și a reușit să atingă succesul abia în 2007, la 96 de ani, odată cu cartea autobiografică „The Invisible Wall: A Love Story That Broke Barriers”.
Arianna Huffington a fondat The Huggington Post atunci când avea 55 de ani.
A lucrat în tinerețe ca scriitor și apoi comentator politic, însă succesul a venit odată cu lansarea The Huffington Post. Compania sa, HuffPost, a fost vândută ulterior către AOL pentru 315 de milioane de dolari.