„Teoria fericirii” a lui Albert Einstein a fost vândută cu 1,56 milioane de dolari - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Teoria fericirii” a lui Albert Einstein a fost vândută cu 1,56 milioane de dolari

Einstein i-a oferit bacşiş sub forma unei teorii proprii a ceea ce înseamnă să ai o viaţă fericită
Share this article

În urmă cu mai bine de un secol, Albert Einstein a emis teoria relativităţii care a zguduit tot ceea ce credea lumea despre spaţiu şi timp. Săptămâna aceasta, o teorie mult mai simplă a geniului fizician, „teoria fericirii” care a fost împărtăşită unui trepăduş, a fost vândută cu mai mult de 1,5 milioane de dolari la o licitaţie în Ierusalim.

În 1922, Einstein a fost cazat la Imperial Hotel din Tokyo în timpul unui turneu de lectură organizat la scurt timp după ce aflase că a câştigat premiul Nobel. Când un băiat bun la toate de la hotel i-a adus un mesaj, el s-a căutat în buzunare ca să-l răsplătească cu un bacşiş, dar a constat că acestea erau goale.

În schimb, Einstein i-a oferit bacşiş sub forma unei teorii proprii a ceea ce înseamnă să ai o viaţă fericită.

O viaţă calmă şi modestă aduce mai multă fericire decât urmărirea scopului de a avea succes combinată cu alergătură constantă”, a scris el în germană pe o bucăţică de hârtie de la hotel, pe care i-a oferit-o trepăduşului.

Pe o a doua hârtiuţă a scris: „Acolo unde este dorinţă, există o cale”.

Einstein i-a spus băiatului, conform reprezentanţilor casei de licitaţie citaţi de New York Times, că dacă va fi norocos, notele acestea vor deveni mult mai valoroase decât un bacşiş obişnuit. Vorbele acestea aparţinând unui om care ne-a schimbat felul în care înţelegem universul, au devenit profeţii.

Ieri, „teoria fericirii” a lui Einstein s-a vândut la Winner’s Auction and Exhibition ce a avut loc în Ierusalim, pentru suma de 1,56 de milioane de dolari, făcându-l pe marele fizician omul care a dat cel mai generos bacşiş din lume.

Identitatea vânzătorului, european, nu a fost dezvăluită. Al doilea bileţel a fost vândut pentru suma de 250 de mii de dolari, conform informaţiilor furnizate de casa de licitaţie.

Interesant este că în momentul în care casa de licitaţie a primit cele două bileter şi după ce lea-a autentificat ca fiind originale, specialiştii au prezis că se vor vinde cu 5-8 mii de dolari, însă, curând suma a explodat.

A fost un record absolu ce s-a înregistrat la licitaţia unui document în Israel, a fost pur şi simplu wow! Cred că valoarea poate fi explicată de faptul că povestea din spatele bacşişului este atât de surprinzătoare şi inspiraţională şi deoarece Einstein continuă să fie un rock star la nivel mondial şi după moartea sa”, a mărturisit managerul casei de licitaţii.

Einstein a murit în 1955 după o viaţă în care a avut conexiuni strânse cu Israelul. A fost fondatorul Hebrew Univeristy şi membru al consiliului de administraţie. Soţia sa Elsa a donat universităţii la deschidere un manuscris general despre teoria relativităţii.

Unul dintre cele mai generoase bacşişuri din lume s-a înregistrat în 1984 la Sal’s Pizzeria din Yonkers când un detectiv de poliţie pe nume Robert Cunningham s-a oferit să-i dea jumătate din premiul său pe care ar fi putut să-l câştige la loteria de 1 milion de dolari unei ospătăriţe, pe nume Phyllis Penzo. Aceasta a fost de acors şi astfel au ales împăreună numerele. A doua zi, biletul a fost câştigătorul a 6 milioane de dolari. Povestea s-a transformat într-un film câţiva ani mai târziu, iar filmul se numeşte „It could Happen to You”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora