Un nou atac armat în SUA. Cum e posibil să-ţi iei armă la 18 ani fără să te verifice nimeni - LIFE.ro
Mergi la conținut

Un nou atac armat în SUA. Cum e posibil să-ţi iei armă la 18 ani fără să te verifice nimeni

Numărul incidentelor cu arme în Statele Unite a crescut extraordinar în ultimii ani, în 2020 acestea devenind principala cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor americani, peste accidentele de maşină şi supradozele de droguri.
Share this article

19 copii şi 2 adulţi au fost ucişi în urmă cu câteva zile într-o şcoală primară din Texas, iar masacrul a adus multă durere, dar şi noi proteste faţă de legile extrem de permisive în ceea ce priveşte accesul la armele de foc. Criminalul avea numai 18 ani şi îşi cumpărase armele la scurt timp după aniversarea lui.

Un nou atac armat în SUA, ţara în care armele de foc reprezintă principala cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor

Salvador Ramos, atacatorul de la şcoala din Uvalde, s-a transformat într-o singură zi dintr-un adolescent rătăcit într-un criminal în masă. Deşi postase pe internet că şi-a cumpărat arme de foc imediat după ce a împlinit 18 ani şi că are de gând să meargă cu ele într-o şcoală, nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a deschis vreo anchetă. Astfel că nimeni nu l-a putut împiedica să facă dezastrul al cărui autor este.

Tânărul şi-a ucis mai întâi bunica, acasă, după care a plecat nestigherit spre şcoala primară din oraş unde a intrat la fel, fără ca cineva să îl întrebe ceva sau să încerce să îl oprească. Până să fie ucis de poliţişti a împuşcat mortal 19 copii şi pe unul dintre profesorii lor.

Aproape 40 de atacuri au fost doar în acest an, în SUA, în care au fost vizaţi elevi şi profesori dintr-o instituţie de învăţământ, bilanţul apropiindu-se de aproape 100 de victime. Iar cel de acum, din Texas, este cel mai grav din 2012 încoace, când la Sandy Hook 26 de oameni, dintre care 20 erau copii de 6 şi 7 ani, au fost ucişi.

Foto: texastribune.org

Cum ajunge un tânăr de 18 ani să deţină arme de foc

Numărul incidentelor cu arme în Statele Unite a crescut extraordinar în ultimii ani, în 2020 acestea devenind principala cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor americani, peste accidentele de maşină şi supradozele de droguri. Mai mult de 90% dintre copiii cu vârste între 5 şi 14 ani, ucişi de arme în 30 dintre cele mai bogate ţări din lume, sunt din SUA.

Iar numărul în creştere al atacurilor este strâns legat de lejeritatea cu care se poate cumpăra o armă în multe dintre statele americane. În Texas, statul în care a avut loc cel mai recent masacru, a fost votată şi aprobată anul trecut o lege care permite purtarea armelor de foc în spaţiu public fără a avea nevoie de un permis în acest sens. Şi este doar o parte din multiplele legi pro-arme adoptate de parlamentarii de aici în ultimul an şi jumătate, în ciuda cifrelor care arătau o creştere de 35% a incidentelor armate în numai un an.

Practic, în prezent, în Texas orice persoană care a împlinit 18 ani poate cumpăra şi purta o armă în public fără să aibă nevoie de permis de port-armă, să fie verificată în vreun fel sau să aibă o minimă instruire în acest sens. Singurele excepţii prevăzute de lege se referă la cei cărora li s-a interzis să deţină o armă de foc şi care au fost condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă.

Explicaţiile republicanilor, cei care au făcut proiectul de lege şi l-au şi votat, sunt legate de dreptul oamenilor de a se apăra în orice situaţie. Astfel, proprietarii de locuinţe nu-şi mai pot împiedica chiriaşii să poarte arme de foc. Nici asociaţiile de proprietari nu mai au acum posibilitatea de a interzice depozitarea armelor în locaţii închiriate. Este permis accesul cu arme de foc şi în biserici, sinagogi şi şcoli, rămânând în vigoare doar posibilitatea ca reprezentanţii acestora sau ai companiilor private să aibă dreptul de a interzice accesul cu arme în aceste spaţii, dar trebuie să semnaleze asta ca atare.

În timp ce în multe dintre statele americane deţinerea unei arme a devenit floare la ureche, alte lucruri au nevoie de mult timp şi acte peste acte ca să poată fi realizate. Ca să cumperi o armă ai nevoie doar de un act de identitate şi banii pentru achiziţie. Nu îţi este verificat cazierul, nu ai nevoie de un antrenament special sau vreun test şi nici de permis de port-armă.

În schimb, pentru a înregistra un vot, de exemplu, este nevoie de un proces complex care durează aproximativ 6 săptămâni.

Adoptarea unui animal de companie se face doar după ce doritorul prezintă actul de identitate, mai multe referinţe personale şi poate dovedi că îi poate asigura animalului spaţiul şi îngrijirile necesare.

Obţinerea permisului de conducere presupune urmarea şcolii de şoferi, un dosar plin cu acte, examen scris şi proba practică.

Citeşte şi: Cine este Kyle Rittenhouse, adolescentul care a omorât doi oameni de culoare și a rănit un al treilea, ca apoi să scape nepedepsit? – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora