Vacanță în Vietnam, tărâmul dragonilor și țara cu cel mai sângeros trecut din istorie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vacanță în Vietnam, tărâmul dragonilor și țara cu cel mai sângeros trecut din istorie

Istoria Vietnamului este la fel de dinamică precum topografia naturală. În primul mileniu al erei noastre, Vietnam a fost colonie a imperiului chinez. Ulterior a fost capturat de forțele franceze, iar colonialismul a atins vârful maxim. În timpul războaielor lumii, în special în cel de-al doilea război mondial, Vietnam a devenit un punct fierbinte pe harta lumii din cauza locației sale.
Share this article

În ciuda faptului că a fost țara cea mai devastată de războaie în trecut, Vietnam este astăzi o destinație exotică de vacanță, cu extrem de multe atracții turistice. Aflată la granița cu Tailanda, Cambodgia, Laos și China, această țară are o mare deschidere la mare și oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Cea mai bună parte a Vietnamului este natura sa eterogenă. Chiar dacă Vietnamul rural este doar despre pescuit și câmpurile de padoc, orașele sunt la fel de fascinante ca oricare altele din Asia de sud.

Principalele orașe din Vietnam sunt capitala Hanoi și Ho Chi Minh, numit după cel mai important conducător al țării.

Istoria Vietnamului este la fel de dinamică precum topografia naturală. În primul mileniu al erei noastre, Vietnam a fost colonie a imperiului chinez. Ulterior a fost capturat de forțele franceze, iar colonialismul a atins vârful maxim. În timpul războaielor lumii, în special în cel de-al doilea război mondial, Vietnam a devenit un punct fierbinte pe harta lumii din cauza locației sale.  Ocupația japoneză din anii 40 a avut un efect îndelungat care a dus la ambele războaie din Indochina.

Având toate aceste coordonate, este aproape evident că o vacanță în Vietnam poate fi un obiectiv important pe harta turistică a fiecăruia.

Dar iată care sunt cele mai importante 10 lucruri de făcut într-o vacanță în Vietnam:

Aprinde un lampion în Hoi An

De fiecare Têt (Anul nou vietnamez), Hoi An este transformat într-un caleidoscop de culori și lumini datorită festivalului lampioanelor. Sărbătoarea durează șapte zile, urmând drumul de la Podul Hoi An la Piața râului Hoai, împodobit cu mii de lampioane colorate. La eveniment participă peste 50 de ateliere, fiecare încercând să creeze cel mai frumos lampion. Culorile sunt strălucitoare iar designul este strict tradițional.

Inima festivalului se află în orașul vechi. Este aglomerat, haotic și festiv, cu cântări spontane și standuri cu mâncare la fiecare pas. Dar cel mai impresionant este spectacolul de culori și lumini, miile de lampioane ce plutesc deasupra râului. Poți închiria o barcă și astfel să fii mai aproape de spectacol.

Iar dacă nu ajungi acolo de anul nou, nu-ți face griji deoarece festivalul lampioanelor are loc de fiecare dată când este lună plină.

Vizitează Golful Halong

Cu 1.600 de turnuri de calcar care se ridică din apele sale turcoaz, Golful Halong este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai frumoase locuri din Vietnam. Drept urmare se află pe lista fiecărui turist, așa că sunt zeci de bărci ce oferă excursii zilnic. Golful este imens, dar și foarte aglomerat.

Golful Bai Tu este la câțiva kilometri mai departe și oferă același peisaj spectaculos, însă, cu toate acestea, atrage doar o fracțiune din numărul vizitatorilor vecinului său, Halong.

Aici poți explora peșterile neaglomerate și plajele micuțe și te poți bucura de o masă delicioasă cu fructe de mare.

Alege o croazieră în delta Mekong

După o călătorie de peste 4000 de kilometri ce pornește din Himalaya tibetană, râul Mekong ajunge în Vietnam și își încetinește ritmul. Cu insule, padocuri de orez, sate liniștite și un mod de viață ce nu s-a schimbat de secole, pare că râul a decis să o ia mai ușor pentru a absorbi priveliștile din jur. Dacă reușești să prinzi o plimbare cu o barcă de marfă, vei simți exact același lucru. Sau alege una dintre multele croaziere comerciale care trec prin deltă. Călătoria din Cai Be către Can Tho reprezintă o experiență grozavă și astfel poți petrece o noapte pe râu.

Pe măsură ce te vei deplasa spre sud, vei vedea că acele canale se îngustează atât de mult încât vei avea senzația că poți atinge pereții caselor din zonă.

Cufundă-te în cea mai mare peșteră din lume

Provincia Quang Binh este o regiune sălbatică, o junglă aproape impenetrabilă din mijlocul Vietnamului, aproape de granița cu Laos. Zona este înțesată de sute de peșteri adânci, inclusiv cea mai mare din lume, Hang Son Doong. Include o cavernă atât de înaltă încât un zgârie-nori s-ar putea încadra în ea. Micul oraș Phong Nha este epicentrul aventurilor peșterilor din zonă. De aici poți închiria ghizi și echipamentul necesar explorării. Dacă a merge sub pământ nu este chiar pasiunea ta, zona este excelentă pentru trekking. Jungla înconjurătoare este presărată cu cascade uimitoare și o populație activă, și foarte gălăgioasă de maimuțe și vulpi zburătoare.

Vizitează epicentrul preparării cafelei

Buon Ma Thuot este capitala regională a zonelor înalte centrale ale Vietnamului, o zonă splendidă cu cascade zgomotoase și sate tradiționale populate de localnicii Eda. Trebuie să vezi structurile înclinate la care ajunge câte o scară și care sunt marcate de sâni ciopliți. În această zonă feroce matriarhală, femeile casei dețin controlul.

Buon Ma Thuot este însă și inima industriei de cafea vietnameză. Compania de cafea Trung Nguyen este marele jucător aici și nu există nici un colț de câmpie sau zonă industrială care să nu-i poarte logo-ul. Trebuie neapărat să guști cafeaua kopi luwak despre care pasionații spun că este cea mai bună cafea din lume. În timp ce mulți consideră că gustul său unic este excelent, merită să afli că cercetările recente au descoperit practici deloc etice în ceea ce privește bunăstarea animalelor la fermele de cafea din toată regiunea.

Caută cel mai bun pho vietnamez în Hanoi

Pho este mâncarea de bază vietnameză, un preparat rapid și foarte gustos, obținut din ingrediente simple: supă clară, vită fiartă, noodles de orez și ierburi sau ceapă verde. În Vietnam se servește atât pe stradă, cât și în restaurante de lux sau în casa fiecărei familii.

Hanoi nu este doar capitala Vietnamului, ci este și capitala pho. Fiecare restaurant de aici păstrează câte o rețetă secretă, iar unul dintre cele mai bune pho poate fi mâncat la Pho Thin on Lo Duc în istoricul cartier francez. Această casă neobișnuită, cu bănci din lemn și mese laminate, face lucrurile puțin diferit, cum ar fi prăjirea vitei cu usturoi, înainte de adăugarea ei în supă.

Încearcă să înțelegi trecutul sângeros al Vietnamului

Mai mult de 60% din populația Vietnamului s-a născut după sfârșitul Războiului din Vietnam. Dar asta nu înseamnă că trecutul marcat de războaie este ignorat. Ca națiune, Vietnamul a mers mai departe, însă sacrificiile de ambele părți ale conflictului sunt comemorate în orașul Ho Chi Minh.

Muzeul din Ho Chi Minh prezintă multe expoziții informative și explică trecutul sângeros al țării cu ajutorul fotografiilor, artefactelor și a obiectelor păstrate din acele timpuri.

Muzeul are o notă foarte sensibilă, fără a glosa asupra atrocităților, și (mai degrabă ironic) este găzduit în Palatul Gia Long, unde Ngo Dinh Diem și-a petrecut ultimele ore la putere înainte de asasinarea sa din 1963.

Muzeul rămășițelor de război este unul mai cenușiu, dar la fel de important, ce amintește de atrocitățile locale.

Mergi la o slujbă la biserică, în stilul vietnamez

Tâi Ninh, un oraș aglomerat din delta Mekong, este probabil cel mai ciudat oraș sfânt de pe planetă. Aici, printre standurile aglomerate și traficul zgomotos se află Templul Cao Dai, Sfântul Scaun al religiei Cao Dai. Caodaismul este o religie hibridă vietnameză apărută în anii 1920. Această religie contopește creștinismul, budismul, taoismul, tainele oculte și islamismul, având scopul final de a elibera cercul vieții și al morții. Secta îi venerează, printre altele, pe Isus, Buddha, Mohammed și chiar pe nuvelistul francez Victor Hugo.

De la distanță, turnurile templului seamănă cu o biserică parohială. Însă o privire mai de aproape dezvăluie o fațadă eclectică cu dumnezei cu sabie, svastici, o stea roșie comunistă și un ochi atotcuprinzător orwellian.

Rugăciunile se țin de patru ori pe zi, cea de la prânz fiind cea mai populară, la care participă și pelerini din Ho Chi Minh.

Pedalează în jurul Hue

La jumătatea drumului dintre Hanoi și Ho Chi Minh, Hue a marcat diferența dintre nord și sud în timpul Războiului din Vietnam. Așezat pe malul râului Perfume, acesta a jucat întotdeauna un rol important în istoria vietnameză și este plin de situri istorice importante. Este și un loc grozav pentru pedalat. Pornește dimineața, pe răcoare și pedalează trei kilometri distanță de oraș, spre arena de luptă a tigrilor. Aceasta a fost versiunea vietnameză a Coloseumului, un loc unde elefanții și tigrii se luptau pentru a onora puterea monarhiei.

Apoi, îndreptă-te către Tu Duc Tomb, înainte de a ajunge pe dealul Vong Canh – cel mai bun loc pentru o vedere panoramică asupra râului Perfume.

De pe dealul Vong Canh coboară către una dintre cele mai frumoase pagode ale lui Hue, Tu Hieu, care se află într-o pădure liniștită și pitorească de pini. Treci pe lângă mormântul lui Minh Mangl, al doilea împărat al dinastiei Nguyen, înainte de a te îndrepta înapoi în oraș.

După ce ajungi la fortăreața Cetății imperiale, ai două opțiuni: să faci o plimbare relaxată prin versiunea vietnameză a Orașului Interzis, moștenire de patrimoniu cultural UNESCO, sau să te bucuri de un pahar de vin pe malul râului Perfume. Ți se pare prea mult? Vei găsi foarte mulți cicliști în zonă ce pot pedala pentru tine, contra cost.

Descoperă romantismul în piața dragostei din Sapa

Piața orașului Sapa, în munții nordici ai Vietnamului, a devenit pentru prima dată populară în anii 1930, fiind o stație de pe deal. Situat la 1650 de metri altitudine, orașul are priveliști fabuloase asupra Munților Hoang Lien și o piață colorată la care participă triburi de pe deal și din împrejurimi, în fiecare sâmbătă.

Popularitatea orașului a crescut foarte mult în rândul turiștilor, însă aici se păstrează încă tradiții vechi, ascunse în colțuri secrete. Una dintre ele este Piața Dragostei unde bărbații și femeile din Dao vin de la kilometri distanță pentru a-și cânta cântece de dragoste unul altuia.

Inițial aceste tradiții se petreceau la finalul pieței de sâmbătă, însă, din cauza vizitatorilor zeloși care făceau fotografii, Piața Dragostei pare că a intrat în pământ.

Ea există în continuare însă azi are loc în locații secrete, în inima nopții, cât mai departe de ochii vizitatorilor. Dar dacă interesul tău este autentic și poți găsi un localnic care să aibă încredere în tine, romantismul poate fi încă găsit.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora