Varianta Delta a virusului COVID-19. Ce trebuie să știm? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Varianta Delta a virusului COVID-19. Ce trebuie să știm?

Varianta Delta a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020 și a dus la focare majore în această țară. Apoi s-a răspândit rapid și este raportată acum în 104 țări.
Share this article

În ultima vreme pare că toată lumea vorbește despre varianta Delta a virusului COVID-19. Pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă să stăpânească întreg globul, specialiștii în sănătatea publică fac cercetări în ceea ce privește anumite mutații și variațiuni ale virusului original, unele mult mai contagioase sau mai mortale decât prima tulpină. Este bine știut faptul că virusurile se schimbă în mod constant pentru a se adapta și a supraviețui, iar variantele apar atunci când o tulpină are una sau mai multe tulpini diferite.

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează aceste variații pentru a afla dacă transmiterea ar putea duce la o creștere a cazurilor de COVID-19 și a deceselor, precum și dacă vaccinurile actuale pot oferi protecție.

Iată tot ce trebuie să știm despre varianta Delta a virusului COVID-19.

Ce este varianta Delta a virusului COVID – 19?

Varianta Delta a virusului COVID-19, cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2, se poate răspândi mai ușor, conform OMS. Tulpina are mutații pe proteina spike care facilitează infectarea celulelor umane. Asta înseamnă că oamenii pot fi mai contagioși dacă contactează virusul și îl răspândesc mai ușor altora. Acum este tulpina dominantă în S.U.A.

De fapt, cercetătorii au spus că varianta Delta este cu aproximativ 50% mai contagioasă decât varianta Alpha, care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, potrivit The Washington Post. Alpha, cunoscut și sub numele de B.1.1.7, era deja cu 50% mai contagioasă decât coronavirusul original identificat pentru prima dată în China, în 2019.

Experții în sănătate publică estimează că o persoană obișnuită care se infectează cu Delta o răspândește la alte trei sau patru persoane, în comparație cu una sau două persoane prin intermediul tulpinii originale de coronavirus, potrivit Yale Medicine. Varianta Delta poate, de asemenea, să scape de protecția oferită de vaccinuri și a unor tratamente COVID-19, deși studiile sunt încă în desfășurare.

Ce este varianta Delta Plus a virusului COVID-19?

Varianta Delta Plus, cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2.1 sau AY.1, este considerată o „subvariantă” a versiunii Delta, potrivit CBS News. Are o mutație care permite virusului să atace mai bine celulele pulmonare și să scape de potențialele vaccinuri.

Identificată pentru prima dată în India, Delta Plus a fost găsită acum în SUA, Marea Britanie și în aproape alte 100 de țări. India a etichetat-o drept o variantă îngrijorătoare, dar OMS nu.

criza

De unde provine varianta Delta a virusului COViD-19?

Varianta Delta a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020 și a dus la focare majore în această țară. Apoi s-a răspândit rapid și este raportată acum în 104 țări.

La începutul lunii iulie, Delta a devenit forma dominantă a coronavirusului în SUA, Marea Britanie, Germania și alte țări. În Marea Britanie, de exemplu, varianta Delta reprezintă acum mai mult de 97% din noile cazuri de COVID-19, potrivit Public Health England.

Care sunt simptomele în urma infectării cu varianta Delta a virusului COVID-19?

Simptomele sunt similare cu cele observate la tulpina originală de coronavirus și alte variante, inclusiv o tuse persistentă, cefalee, febră și dureri în gât.

În același timp, pacienții cu COVID-19 din Marea Britanie au raportat că unele simptome sunt ușor diferite pentru Delta, conform datelor din Studiul de simptome ZOE COVID. Tusea și pierderea mirosului par a fi mai puțin frecvente. Durerile de cap, durerile în gât, rinoreea și febra par să fie mai frecvente.

Este varianta Delta mai mortală?

Oamenii de știință încă urmăresc datele pentru a determina cât de mortală este această variantă. Pe baza spitalizărilor din Marea Britanie, varianta Delta pare să ducă mai probabil la spitalizare și la deces, în special în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit unui studiu recent publicat în The Lancet.

Ce presupune varianta Delta pentru persoanele nevaccinate?

Persoanele care nu au fost complet vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului, a raportat Yale Medicine. În SUA, comunitățile cu rate scăzute de vaccinare au înregistrat o creștere a cazurilor, în special în statele din centru, vest și sud, cum ar fi Missouri și Arkansas. De asemenea, s-au descoperit focare în state montane, cum ar fi Wyoming.

Copiii și adulții mai tineri care nu au fost vaccinați pot fi, de asemenea, susceptibili. În Marea Britanie, copiii și adulții nevaccinați cu vârsta sub 50 de ani au fost de 2,5 ori mai predispuși să se infecteze cu Delta, potrivit unui studiu recent publicat de Imperial College London.

vaccinarea anti COVID a copiilor

Ce înseamnă varianta Delta a virusului COVID-19 pentru persoanele vaccinate?

Oamenii de știință analizează modul în care varianta Delta poate provoca infecții în rândul persoanelor care sunt complet vaccinate. Până acum, aceste cazuri par a fi rare.

Într-o analiză preliminară, două doze de vaccin Pfizer sau Moderna păreau să fie eficiente în proporție de 88% împotriva bolii și 96% eficace împotriva spitalizării cu varianta Delta, potrivit Public Health England. Vaccinul AstraZeneca, care nu a fost autorizat pentru utilizare în SUA, a avut o eficiență de aproximativ 60% împotriva bolilor și 93% împotriva spitalizării. Johnson & Johnson a raportat, de asemenea, eficacitatea vaccinului său unic împotriva variantei Delta, despre care cercetătorii estimează că este similară cu rezultatele AstraZeneca.

Acum producătorii de vaccinuri testează rezultatele de rapel pentru a afla dacă pot proteja mai bine împotriva variantei Delta. Pfizer a anunțat că va solicita autorizația FDA pentru o doză de rapel în august, potrivit CNN.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora