De ce apar varicele și cum pot fi ele tratate - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ce apar varicele și cum pot fi ele tratate

Știai că varicele reprezită una dintre cele mai răspândite boli și că poate afecta oameni de diferite vârste și sexe? E important însă să știm ce anume o cauzează și cum o putem trata.
Share this article

Conform unei definiții de specialitate, varicele sau venele varicoase sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Atunci când valvele de la nivelul vaselor de sânge sunt defecte, acetsea nu mai permit o circulaţie venoasă normală. Presiunea crește în valve, se rup fibrele elastice, de colagen, valvele nu se închid corespunzător, iar venele se dilată foarte mult apărând astfel varicele, acele dilatări albăstrui care ne pot da mari bătăi de cap. Cei mai mulți dintre cei care ajung să sufere de boala varicoasă ignoră primele simptome (o puternică stare de greutate, arsuri, furnicături sau dureri sub formă de crampe, piele uscată, edeme în zona gambelor etc.) ajungând apoi la medicamentație serioasă sau chiar intervenție chirurgicală.

Motive ale apartiței varicelor

Medicii spun că de cele mai multe ori, îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecțiune numită insuficiență venoasă. Rezistența peretelui venos slăbește, valvele venoase funcționează neadecvat și astfel boala varicoasă se poate instala. Această tulburare de funcționare a valvelor poate avea drept cauze:

  • slăbirea structurii peretelui venos
  • absența valvelor venoase de la naștere
  • coagularea sângelui în vene (tromboza venoasă)
Vene sănătoase / vene varicoase

Factori care pot duce la apariția varicelor

Deși această boală, poate fi întâlnită la vârste diferite, atât la femei, cât și la bărbați (așa cum aminteam mai sus), statistic este dovedit că femeile sunt mult mai multe din punct de vedere numeric decât bărbații care suferă de această boală. Numai anul trecut, aproximativ 60% din femeile din România prezentau, conform studiilor de specialitate, manifestările acestei boli. La femei, spre exemplu, simptomele apar mai mult după perioada maternității, adică după vârsta de 30 de ani, în timp ce la bărbați varicele sunt mai frecvent după vârsta de 40 de ani.

Predispoziţia genetică. Factorii ereditari își pot spune cuvântul, mai ales în cazul femeilor, la care se manifestă printr-un Țestut conjunctiv extrem de slab ce nu mai asigură aceeași protecție a destinderii venelor.

Sexul. Este dovedit științifc că femeile sunt de patru ori mai predispuse apariţiei varicelor, spre deosebire de bărbaţi, estimându-se că dibtre cei care suferă de această boală aproximativ 80% sunt femei, iar 20% sunt bărbaţi.

Sarcina. Mai ales după sarcini repetate, când datorită creșterii nivelului de progesteron, se relaxează vasele de sânge şi se umflă venelor (55% dintre femei fac verice după a doua sarcină).

Vârsta înaintată. Odată cu înaintarea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate şi prezintă un risc mai mare de dilatare, circulaţia sângelui nu mai este la fel de bună şi astfel se formează varicele

Statul prelungit în picioare. Suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare exercită presiune mare asupra venelor şi îngreunează circulaţia sângelui dinspre picioare spre inimă.

Sedentarismul. Lipsa mișcărtii diminueaza flexibilitatea mușchilor și intensitatea mișcărilor, ceea ce determină blocarea sângelui în picioare și umflarea excesivă a acestora.
Sânge  ceea ce poate duce la acumulări și mai mari de sânge.

Deshidratarea poate duce la multe probleme de sănătate, una dintre acestea fiind apariția cheagurilor de sânge respectiv a varicelor din cauza îngustării vaselor de sânge și îngroșării sângelui.

Vene varicoase la bărbat

Metode de tratare a varicelor

Sunt foarte multe metode prin care se tratează astăzi varicele, începând cu cele mai complicate și până la cele mai puțin invazive, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente. Cele mai folosite sunt însă cele pe care la emintim mai jos. Trebuie știut însă că o alimentație echilibrată bazată pe cantitati mari de fibre și antioxidanți naturali (lactatele, zaharul și alcoolul ar trebui evitate) dar și exercitiile fizice practicate în mod regulat pot preveni apariția varicelor.

Scleroterapia. Este o procedură ce implică injectarea unei soluții (de obicei soluție salină) direct la nivelul venelor, ceea ce determină coagularea sângelui la nivelul venei. Este folosită pentru varicele de mici dimensiuni şi pentru venele superficiale vizibile. În final, vasul de sânge se transformă în ţesut cicatrizat şi apoi este eliminat.

Flebectomia constă în scoaterea chirurgicală, uneori după sclerozarea lor, prin mici incizii, a unor segmente de vene.

Stripping este o procedură de tip extern, ce implică deschiderea celei mai mari dintre venele superficiale (safena) şi introducerea unei sârmuliţe, din plastic, care se extrage apoi împreună cu varicele de sub piele.

Chirurgia minim invazivă cu laser endovenos este folosită o fibră optică conectată la un laser vascular ce are capacitatea de a arde prin interior vena varicoasă, tratând astfel cauza varicelor.

Chirurgia minim invazivă cu radiofrecvenţa constă în introduceea, printr-o incizie, a unei sonde în vena safenă internă sau externă ce eliberează energie de radiofrecvenţă care produce contracţia fibrelor de colagen, fibrozarea şi închiderea venei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora