Viața în Barcelona: de ce se vorbesc oficial două limbi, unde să stai în orașul lui Gaudí și ce nu trebuie să-ți lipsească din fiecare zi pe care o petreci aici - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Barcelona: de ce se vorbesc oficial două limbi, unde să stai în orașul lui Gaudí și ce nu trebuie să-ți lipsească din fiecare zi pe care o petreci aici

Cum trăiești în orașul lui Gaudí și de ce aleg atât de mulți străini să înceapă o viață în Barcelona, capitala Cataloniei?
Share this article
Aventură însoțită de

Barcelona lui Gaudí, Picasso, Miró sau Dalí le are pe toate. Poți să-ți petreci ziua la soare, în La Barceloneta, iar în jumătate de oră să fii la munte. Vremea este frumoasă pe tot parcursul anului. În plus, comunitatea expaților este foarte mare și foarte activă. Sunt peste 300,000 de străini care locuiesc aici, din peste 170 de țări, iar asta îi dă orașului culoare și dinamism. În plus, aceste comunități sunt prietenoase și foarte active, poți să găsești mai multe întâlniri pe meetup. Oamenii sunt foarte deschiși, mai ales că mulți dintre ei vor să-și îmbunătățească atât engleza, cât și spaniola sau catalana. 

Nicio zi nu începe fără o cafea de specialitate, iar Nomad, SlowMov sau Right Side Coffee sunt doar câteva prăjitorii locale pe care le găsim în toată Europa. Și nu se termină fără niște tapas și un pahar de vin sau o cerveza – există destul de multe beri locale, precum Obligatory Double IPA, de la Edge Brewery, Moreneta Blonde, de la BarnaBrew, Culture Trip, de la Garage Beer sau Bogatell Blonde, de la Barcino Brewers. 

Dar de ce Barcelona este atât de iubită de oameni? Ce are atât de special orașul lui Gaudí și de ce ar trebui să ne gândim serios dacă am vrea să trăim aici? 

5 curiozități despre Barcelona, orașul cu două limbi oficiale 

În Barcelona localnicii vorbesc catalană, de la muzee, la meniuri sau semnele de pe transporturile în comun. E drept că mai toți știu spaniolă și, cel puțin în zonele turistice, nu vei avea probleme să te descurci în engleză. Dar aici lumea este foarte mândră că face parte din regiunea autonomă Catalonia. 

Barcelona cel mai bine se vizitează alături de prieteni. Iar pentru asta trebuie să ai grijă de cheltuielile comune. Dar de când ING Bank a lansat plățile interbancare prin AliasPay pentru persoanele fizice, cel puțin pentru mine, nu mai sunt o problemă. Îmi place să fiu organizată, mai ales atunci când vine vorba de bani. Toți cei ce dețin un cont curent la ING pot transfera bani către clienții băncilor care utilizează la rândul lor serviciul AliasPay, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor. 

Totul este super simplu. Dacă prietenul tău are numărul de telefon asociat unui cont la ING, transferul se face pe loc. Dacă numărul de telefon al prietenului este înscris în AliasPay dar nu este la ING, nu uita că poți face plăți prin AliasPay doar către clienți ai băncilor participante (vezi lista aici) care și-au activat AliasPay din serviciul de internet banking. În cele din urmă, dacă prietenul tău nu e nici client ING, nici înrolat în AliasPay, vei primi un mesaj care te va anunța că nu ai cum să faci transferul. Întregul proces este foarte sigur, utilizatorii aplicației Home’Bank pot vedea numele beneficiarului contului către care urmează să facă un transfer pentru a evita erori sau tentative de fraudare. Iar toate transferurile către alte bănci sunt complet gratuite pentru cei care împlinesc condițiile ING Cont Curent, adică încasează cel puțin 700 de lei pe lună și fac cel puțin o tranzacție.

Barcelona
Viața în Barcelona: cum trăiești în orașul lui Gaudí

Revenind la curiozități, despre Barcelona se spune că Gustave Eiffel i-a oferit întâi acesteia Turnul Eiffel care a ajuns, în cele din urmă, în capitala Franței. Faimoasa La Rambla este, de fapt, formată din cinci străzi – Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep (sau de les Flors), Rambla dels Caputxins și Rambla de Santa Mònica. Și, dacă Málaga este orașul în care s-a născut Pablo Piccaso, aici, în Barcelona, s-a format ca artist. A studiat la School of Fine Arts, iar în muzeul său din Born se află peste 4,000 de lucrări semnate de el. 

Pe lângă aceste curiozități, orașul mai este cunoscut și pentru că: 

  1. Datorită Barcelonei avem World Book Day. În fiecare an, pe 23 aprilie, catalanii îi aduc tribut apărătorului Cataloniei, Sant Jordi. În Diada de Sant Jordi, tradiția spune că îndrăgostiții și partenerii trebuie să schimbe între ei cărți. Iar UNESCO a transformat această tradiție în World Book & Copyright Day, în 1995.
  2. Construirea Sagrada Família a durat mai mult decât Piramidele Egiptene. Lucrările au început în 1882 și, într-un final, au un termen de finalizare care coincide cu împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Gaudí care este înmormântat înăuntru – arhitectul catalan a murit pe 10 iunie 1926. În comparație, egiptenilor se estimează că le-a luat 10-20 de ani să construiască Marile Piramide de la Giza… dar spaniolii sunt recunoscuți pentru siesta, iar catalanii nu sunt deloc diferiți.
  3. Există nu mai puțin de 20 de restaurante cu stele Michelin în Barcelona. Spania a devenit în ultima perioadă, poate mai mult decât oricând, o destinație gastronomică. Cei peste 5000 de kilometri de coastă îi ajută să gătească cu pește și fructe de mare proaspete. Iar capitala Cataloniei a reușit să atragă nume importante din gastronomia mondială, precum frații Albert și Ferran Adrià, Joan Roca sau Cristian Escribà. 
  4. FC Barcelona (sau așa cum o știe cam toată lumea, Barça) nu i-a avut doar pe Hagi, Popescu, Cruyff, Guardiola, Xavi sau Messi, dar Camp Nou este cel mai mare stadion din Europa. Capacitatea sa este de aproape 100,000 de locuri.
  5. Barcelona, orașul mai vechi decât Roma. Unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Mediterană a fost o destinație perfectă pentru coloniști. Și, deși nu se știe cu exactitate data fondării orașului, ruinele sale datează încă din anul 5000 î.Hr. Există, de altfel, două legende despre cum a fost fondată Barcelona. Prima îl are în centru pe personajul mitologic Hercule. A doua spune că, în secolul al III-lea î.Hr., Generalul Hamilcar Barca a numit orașul Barcino după familia sa.

Plajă, schi în Andorra sau o excursie de o zi în Peñíscola sau Tarragona

Atunci când este frumos afară nu există nimic mai plăcut decât să dai o fugă până la plajă. Localnicii nu merg în La Barceloneta, în schimb aleg Bogatell, Nova Icària, Mar Bella, Sant Sebastià sau Nova Mar Bella. Bei niște mojito la unul dintre barurile de pe plajă, numite chiringuitos. Pasionații de sport se pot aventura pe pârtiile din Andorra iarna, iar vara pot face mountain biking sau kitesurfing. Pirineii sunt foarte aproape, la fel este și Costa Brava. În plus, în doar câteva ore cu feribotul poți ajunge în Ibiza sau Mallorca. 

Citește și: 10 locuri pe care să le vizitezi pe insula Mallorca

Dacă vrei o destinație de o zi, Peñíscola se află la vreo două ore distanță. O să te bucuri de o mâncare foarte gustoasă, recomandarea noastră este să alegi pește sau fructe de mare pentru că sunt proaspete. Și tot aici vei găsi casa lui Dory 😊

Iar dacă vrei o destinație și mai aproape de Barcelona, Tarragona se află la doar o oră și ceva. Fondat înainte de secolul al V-lea î.Hr., orașul este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită zidurilor romane ale vechii cetăți Tarraco. Importantă colonie romană, orașul a fost fortificat în timpul fraților Publius Cornelius Scipio și Gnaeus Cornelius Scipio Calvus. De aceea pot fi văzute astăzi ruine ale zidurilor romane, ale capitolului, ale amfiteatrului și multe alte construcții de la aceea vreme. Un vin roșu la una dintre terasele din centrul vechi este cea mai bună modalitate să închei o seară după atât vizitat. 

Barcelona, orașul libertății: coworking spaces în fiecare barrio

După câteva zile în orașul lui Gaudí o să te gândești imediat să-ți extinzi șederea, prima dată pentru câteva luni, apoi pentru câțiva ani. Orașul este plin de expați și în general te descurci cu limba engleză peste tot. Dacă ai nevoie de ceva specific, precum un instalator sau un electrician, ar fi bine să te apuci să înveți măcar spaniolă, dacă nu catalană. 

Pentru cei care sunt freelanceri sau lucrează remote, nu am decât vești bune. Orașul este foarte prietenos cu voi. Și o să găsiți multe locuri unde să lucrați. În plus, vei găsi în fiecare barrio (cartier) câte un coworking space. Poți încerca Makers of Barcelona sau Cahoot Coworking în Sant Antoni. Prețurile lunare pornesc de la 90-100 de euro, dar există și costuri pe zi de la 15-20 de euro.

Unde să stai în Barcelona

În cele din urmă, pentru cei care aleg să-și extindă șederea definitv aici, să știți că localnicii ne sfătuiesc să ne ferim de centru. Turiștii vor alege zonele cu obiective, baruri, cafenele. Eu, în schimb, te sfătuiesc să cauți un loc care să fie aproape de mijlocele de transport. Mașina nu cred că este o soluție aici, mai ales că locurile de parcare sunt destul de scumpe. 

Dacă ar fi să aleg un cartier unde m-aș muta, probabil că acesta ar fi Gràcia. Gràcia Village sau Vila de Gràcia, în catalană, este destul de ferit de centrul turistic. Este perfect pentru familii, dar și pentru tineri. Viața de noapte este colorată, iar Festa Major de Gràcia, spectaculos – fiecare cartier are un festival anual, însă cel din Gràcia este cel mai lăudat. 

Dacă vrei un loc mai liniștit, atunci Sarrià sau Les Corts ar putea fi variantele perfecte pentru tine. Iar dacă îți cauți un loc mai hip, atunci poți alege Sant Antoni, zona din apropiere de l’Esquerra de l’Eixample. El Poble-Sec, un cartier foarte colorat din apropiere de Montjuïc, este din nou o variantă foarte bună, mai ales pentru cei activi care preferă un loc unde să alerge sau să facă puțin hiking. Pe lângă acestea, merită Menționate și l’Eixample, Sagrada Família sau Sant Gervasi, toate cu farmecul lor. 

coffee shop
Dacă te obosesc căutările de casă, ia o pauză de cafea. Recomandarea noastră: Eroica Caffè Barcelona se află pe C. del Consell de Cent, 350

Înainte să iei o decizie, recomandarea mea este să te plimbi câteva zile pe jos prin fiecare cartier. Și, în același timp, caută online să vezi ce ți-ai putea închiria în fiecare zonă, site-urile idealistahabitaclia sau fotocasa sunt perfecte pentru a-ți începe căutarea. Vestea proastă este că, cel mai probabil, nu vei găsi o garsonieră sub 800 de euro pe lună în Gothic Quarter, el Born sau Gràcia. 

Și încă o recomandare, ia-ți bicicletă. Eventual una în care să nu investești foarte mult, în schimb cumpără-ți un lacăt foarte bun pentru ea. Bicicleta este clar cel mai bun mijloc de transport prin oraș, doar e gratuit. Însă, ai grijă că orașul nu este la fel de sigur precum nordul Europei sau chiar València.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora