Viața în Miami: ce să vizitezi și de ce să te ferești
Căldură, lucruri mari, mâncare multă și ieftină, hoteluri curate, pensionari retrași la lux, mozaic etnic și soare – acestea sunt câteva repere ale unei incursiuni în Miami.
Prima regulă a unei vacanțe în Statele Unite ale Americii este aceea să alegi un oraș în care ai ce vedea. Miami este ținta perfectă.
Ai ce face, ai ce vedea, întâlneşti o grămadă de naţionalităţi şi apoi este la îndemână să pleci către destinaţii şi mai interesante. Florida nu este un stat scump, dar există mici secrete pe care, dacă le stăpânești, beneficiezi de reduceri interesante.
Oamenii sunt obişnuiţi cu turişti, aşa că nu vei fi privit ciudat, aşa cum se întâmplă în alte locuri din SUA. Și, din fericire pentru noi, românii, avem o reputație bună, neștirbită de concetățeni care fac prostii acolo, pentru că este mult mai greu să ajungi în SUA decât oriunde în Europa.
Bine ai venit în cuptor!
Ajungi în Miami după un zbor relativ lung. Cele mai comune curse sunt cele care pleacă din Londra, Amsterdam și mai ales Frankfurt. În avion primești hârtiile de intrare în SUA și, dacă știi să le completezi corect, nu vei avea probleme la vamă.
Aeroportul din Miami este celebru pentru cozile la care trebuie să stai. Recordul personal este de trei ore, dar am prieteni care au petrecut chiar până la opt ore la coadă, cu toate formalitățile de intrare în țară. Totul depinde de viza pe care o ai și mai ales de cheful ofițerilor care te primesc în Statele Unite. Iar unii dintre ei nu se sfiesc să plece la toaletă sau la masă pentru jumătate de oră și să lase o coadă să aștepte.
Citește și: Cât costă o vacanță în Beverly Hills, locul cu cele mai multe vedete pe metrul pătrat
Cobori din avion, de la 20 și ceva de grade, și stai în aeroport la 19 grade Celsius. Vei observa că ești în Miami abia atunci când ieși pe ușile aeroportului către parcare sau spre zona de hotel shuttle (autocarele gratuite trimise de hoteluri pentru a te duce la destinație).
Atunci când se deschid ușile acelea metalice, de culoare argintiu-murdar, ai senzația că intri într-un cuptor. Afară nu sunt mai mult de 30 grade Celsius la umbră, dar lipsa umezelii și asfaltul încins de microbuze te fac să te sufoci. Te obişnuieşti rapid şi observă că, spre deosebire de litoralul românesc, nu transpiri. Oceanul are un cu totul alt aer, chiar dacă la Miami International Airport nu ești deloc lângă ocean.
Panouri publicitare şi palmieri
Primul lucru care te uimește atunci când ieși din aeroport este verdeața. Miami, ca de altfel multe orașe mari americane, nu este construit numai din oțel și sticlă. Ai rond de verdeață pe mijlocul drumului, alte ronduri de o parte și de alta a bulevardului și iarba proaspăt cosită peste tot. Ok, aproape peste tot. În downtown trebuie să te mulţumeşti doar cu pomii. Dar acolo ajungem mai târziu.
La aeroport este un hotel shuttle care trece din 20 în 20 minute. Şoferul este foarte amabil, ştie să facă şi conversaţie şi te duce direct la uşa unităţii de cazare. Nu te costă nimic, dar pentru că urcă valizele grele în mașină și apoi le dă jos merită cei doi dolari.
Ține minte că America este țara unde ai multe lucruri gratis, dar un bacșiș este mereu bine-venit. Apropo, dacă vezi că microbuzul de la hotel întârzie sau nu vine deloc, sună la recepție și spune-le unde ești. Un telefon va fi întotdeauna mai ieftin decât o cursă cu taxiul. Iar pe timpul nopții ai toate șansele ca hotel shuttle-ul să nu vină decât la cerere.
Pe drum vei vedea, în principal, două lucruri: palmieri și panouri publicitare. Americanii au o grămadă de spații largi, așa că afișajul stradal este în floare. Ai văzut palmieri în Mamaia sau sudul Europei? Cei din Miami sunt mai mari, mai frumoși și cu siguranță mult mai bine îngrijiți. Dacă bate vântul mai tare, ferește-te să mergi pe lângă ei. Am văzut prea multe frunze căzute la rădăcină.
Mâncare multă, bună și mai ales gratis
Odată ajuns la hotel, ai două opțiuni: dormi sau dai draperiile la o parte și începi să faci poze de pe geam. Dacă ai ales un hotel aproape de ocean, vei avea o priveliște minunată.
Paturile din hotelurile lor sunt mari. Mare nu înseamnă dublu, ci un pat în care încap (cu puțină străduință) patru persoane. Și multe dintre camerele obișnuite la un hotel de 2-3 stele vin cu două astfel de paturi imense sau cel puțin un pat și două fotolii.
Pachetele turistice vin cel puțin cu mic dejun inclus, dar unele asigurări și masa de prânz sau de seară (inclusă în preț). Nu o refuza.
Un hotel de 2-3 stele care face parte și dintr-un lanț cunoscut (Holiday Inn, Double Tree) are mâncare bună care este ieftină sau gratis. Hotelurile știu că au concurență serioasă de la restaurantele sau barurile din jur, așa că le convine să-și țină turiștii acasă.
Sursa foto: Facebook