Viața în Sri Lanka. Tensiuni fără margini într-o țară falimentară - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Sri Lanka. Tensiuni fără margini într-o țară falimentară

Guvernul nu reușește în mod continuu să livreze puținul pe care l-a promis, rudele și vecinii sună pentru a cere bani împrumut, poliția și armata te scapă de puținele speranțe care mai rămân și, cu toate acestea, trebuie să fii recunoscător, pentru că mulți în jurul tău o duc mult mai rău.
Share this article

Dacă ai ghinionul de a-ți duce viața în Sri Lanka zilele acestea, probabil știi deja că te așteaptă o zi pierzătoare de dinainte de a te trezi dimineața.

Penele de curent ce se instalează târziu în nopțile înăbușitoare fură ore bune de somn oamenilor pe măsură ce ventilatoarele se opresc; familii întregi sunt la limita disperării după o încercare de luni de zile de a-și duce viața în Sri Lanka după ce țara a dat faliment și, în esență, a rămas fără combustibil și curent.

Sunt zile lungi de trăit; zile de lucru, comisioane de făcut, lucruri esențiale ce pot fi cumpărate la prețul dublu față de cel avut luna trecută.

De la o săptămână la alta, viața în Sri Lanka este tot mai grea și mai istovitoare. Și asta se simte de la prima oră a dimineții, când te trezești și mănânci foarte puțin pentru că trebuie să faci economie și trebuie să alergi cât mai repede să găsești un transport către locul de muncă.

viața în Sri Lanka

Viața în Sri Lanka: cozile la benzină înconjoară cartierele

În orașe, cozile la pompele de benzină înconjoară de câteva ori cartierele, ca niște pitoni metalici gigantici ce devin mai lungi și mai grași pe zi ce trece, sufocând drumurile și zdrobind mijloacele de trai.

Șoferii de tuk-tuk cu rezervoarele lor de opt litri sunt forțați să petreacă zile întregi la coadă înainte de a se putea angaja din nou într-o cursă ce poate dura maxim poate 48 de ore, înainte de a fi forțați să se întoarcă la coadă, aducând cu ei perne, haine de schimb și apă pentru a depăși calvarul.

Pentru o vreme, oamenii din clasele de mijloc și oamenii mai bogați au adus pachete cu mâncare și băuturi răcoritoare pentru cei care stăteau la coadă în cartierele lor.

În ultimul timp, costul alimentelor, al gazului de gătit, al hainelor, al transportului și chiar al energiei electrice a explodat vertiginos, încât valoarea rupiei a scăzut pe măsură.

În cartierele muncitorești, familiile au început să se unească în jurul sobelor pe lemne, pentru a pregăti cea mai simplă dintre mese – orez și sambol de nucă de cocos.

Chiar și dhal, un element de bază al dietei în toată Asia de Sud, a devenit un lux. Carne? Se găsește la un preț de trei ori mai mare decât cel de altădată. Așa că nu e pe lista de cumpărături.

Peștele proaspăt era cândva din abundență și accesibil la preț. Acum, bărcile nu pot ieși în larg, pentru că nu există motorină. Pescarii care pot ieși își vând capturile la prețuri extrem de umflate la hoteluri și restaurante, care nu sunt la îndemâna celor mai mulți.

viața în Sri Lanka

Sri Lanka: Elementele de bază

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora