Viața în Sri Lanka. Tensiuni fără margini într-o țară falimentară - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Dacă ai ghinionul de a-ți duce viața în Sri Lanka zilele acestea, probabil știi deja că te așteaptă o zi pierzătoare de dinainte de a te trezi dimineața.

Penele de curent ce se instalează târziu în nopțile înăbușitoare fură ore bune de somn oamenilor pe măsură ce ventilatoarele se opresc; familii întregi sunt la limita disperării după o încercare de luni de zile de a-și duce viața în Sri Lanka după ce țara a dat faliment și, în esență, a rămas fără combustibil și curent.

Sunt zile lungi de trăit; zile de lucru, comisioane de făcut, lucruri esențiale ce pot fi cumpărate la prețul dublu față de cel avut luna trecută.

De la o săptămână la alta, viața în Sri Lanka este tot mai grea și mai istovitoare. Și asta se simte de la prima oră a dimineții, când te trezești și mănânci foarte puțin pentru că trebuie să faci economie și trebuie să alergi cât mai repede să găsești un transport către locul de muncă.

viața în Sri Lanka

Viața în Sri Lanka: cozile la benzină înconjoară cartierele

În orașe, cozile la pompele de benzină înconjoară de câteva ori cartierele, ca niște pitoni metalici gigantici ce devin mai lungi și mai grași pe zi ce trece, sufocând drumurile și zdrobind mijloacele de trai.

Șoferii de tuk-tuk cu rezervoarele lor de opt litri sunt forțați să petreacă zile întregi la coadă înainte de a se putea angaja din nou într-o cursă ce poate dura maxim poate 48 de ore, înainte de a fi forțați să se întoarcă la coadă, aducând cu ei perne, haine de schimb și apă pentru a depăși calvarul.

Pentru o vreme, oamenii din clasele de mijloc și oamenii mai bogați au adus pachete cu mâncare și băuturi răcoritoare pentru cei care stăteau la coadă în cartierele lor.

În ultimul timp, costul alimentelor, al gazului de gătit, al hainelor, al transportului și chiar al energiei electrice a explodat vertiginos, încât valoarea rupiei a scăzut pe măsură.

În cartierele muncitorești, familiile au început să se unească în jurul sobelor pe lemne, pentru a pregăti cea mai simplă dintre mese – orez și sambol de nucă de cocos.

Chiar și dhal, un element de bază al dietei în toată Asia de Sud, a devenit un lux. Carne? Se găsește la un preț de trei ori mai mare decât cel de altădată. Așa că nu e pe lista de cumpărături.

Peștele proaspăt era cândva din abundență și accesibil la preț. Acum, bărcile nu pot ieși în larg, pentru că nu există motorină. Pescarii care pot ieși își vând capturile la prețuri extrem de umflate la hoteluri și restaurante, care nu sunt la îndemâna celor mai mulți.

viața în Sri Lanka

Sri Lanka: Elementele de bază

Citește continuarea articolului 1 2 3 4 Pagina următoare »
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO