Viața lui Audrey Hepburn s-a împărțit între marele ecran și munca pe care a făcut-o pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Actrița de legendă din “Golden Age”-ul hollywoodian a fost ani de zile ambasador Unicef și a călătorit în țările defavorizate pentru a-i ajuta pe copiii din lumea a treia. Trecută și ea prin chinurile foamei și ale fricii în copilărie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Audrey Hepburn a luptat pentru cauzele umanitare în care a crezut. Câștigătoare de Oscar, Bafta și Tony, Audrey Hepburn a fost un adevărat fashion icon și una dintre cele mai frumoase femei din ultimii 50 de ani. Muza designerului Hubert de Givenchy, Hepburn a impresionat mereu cu ținutele sale chic, iar stilul ei din anii ’50 și ’60 este încă apreciat de fashionistele din întreagă lume.
Vezi și: Viața lui Marlon Brando: magistral pe marele ecran, haotic în viața personală
Viața lui Audrey Hepburn: a suferit de malnutriție în timpul ocupației naziste din Olanda
Audrey Hepburn, pe numele ei adevărat Edda van Heemstra Hepburn-Ruston, s-a născut pe 4 mai 1929 în Belgia, la Bruxelles. Tatăl său era de origine britanică, iar mama o aristocrată olandeză. Baroana Ella van Heemstra, mama lui Audrey, era fiica baronului Aarnoud van Heemstra, primar în Arnhem din 1910 până în 1920 și guvernator al coloniei olandeze Surinam, din 1921 până în 1928. Parinții ei au divorțat în 1935.
După ce Marea Britanie a declarant război Germaniei în septembrie 1939, Audrey și mama ei s-au mutat în Olanda, în speranța că această țara va rămâne neutra, că și în timpul Primului Război Mondial. Acolo, Audrey a urmat cursurile Conservatorului din Arnhem, din 1939 până în 1945, unde s-a specializat în balet.
După invadarea nazistă, familia ei a fost extrem de afectată. În 1942, unchiul ei a fost executat ca membru al Rezistenței, unul dintre frații ei vitregi a fost trimis într-un lagăr de concentrare din Berlin, în vreme ce altul a fugit și s-a ascuns, ca să nu aibă aceeași soartă.
În timpul foametei care a cuprins Olanda în 1944, naziștii au blocat toate transporturile către această țară, în condițiile în care oricum resursele olandezilor erau extrem de limitate. Ca majoritatea olandezilor în acea perioadă, Audrey și familia ei măcinau bulbi de lalele ca să facă faină din ei. Audrey a suferit de malnutriție, dezvoltând o anemie gravă și probleme respiratorii.
Familia van Heemstra a fost extrem de afectată financiar în perioada ocupației, pierzandu-și averea. După război, baroana Ella van Heemstra, mama lui Audrey, a fost nevoită să lucreze că menajera pentru o familie bogată că să își întrețină fiica la școala de balet pe care o frecventa.
Viața lui Audrey Hepburn: fizicul său firav i-a spulberat visul de a fi o balerină celebră
În 1948, Audrey și mama sa au părăsit Olanda și s-au mutat la Londra, acolo unde tânără a primit o bursă la o scoală de balet. În paralel, Audrey câștiga ceva bani lucrând ca model. Visul ei de a deveni o belerină celebră s-a năruit, în momentul în care i s-a spus că, în ciuda talentului său, conformația (rezultată în urma foametei din timpul războiului) și înălțimea nu o ajutau prea tare în această carieră. Așa că Audrey a început să își canalizeze toate eforturile către actorie.
Primul său rol major a transformat-o în superstar. În 1953, Audrey Hepburn a apărut în “Roman Holiday”, unde juca rolul unei prințese care se îndrăgostește de un jurnalist. Publicul a fost încântat de prestația ei. Combinația de grație, eleganță și carismă i-au adus Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. În același an, a primit și prestigiosul trofeu Tony pentru rolul său din piesa de teatru Ondine.
A urmat succes după succes în cinematografie. În 1954, a apărut în Sabrina, în rolul fiicei unui șofer care trebuie să aleagă între doi frați bogați. În Funny Face (1957), în care apare alături de Fred Astaire, joacă rolul unei fete timide, genul tocilar, care ajunge supermodel.
Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale a fost cel al lui Holly Golightly din Breakfast at Tiffany’s (1961), pentru care a primit încă o nominalizare la Oscar, după ce mai fusese nominalizată și pentru Sabrina. Rochia neagră purtată de Audrey Hepburn în Breakfast at Tiffany’s, creată de bunul său prieten Hubert de Givenchy, a fost vândută la o licitație pe fabuloasa sumă de 467,200 lire sterline, în 2006.
A patra nominalizare a venit în 1959 pentru rolul dramatic din A Nun’s Story. Rolul de femeie oarbă în Wait Until Drak (1967) a adus-o din nou pe lista nominalizaților Academiei Americane de Film.
Viața lui Audrey Hepburn, dedicată acțiunilor umanitare
După Wait Until Dark, Audrey s-a retras din lumea filmului, acceptând doar ocazional câte un rol. Aceasta a preferat să își canalizeze toată energia spre a-i ajuta pe cei nevoiași. Foamea și frica resimțite în timpul copilăriei au determinat-o să se implice în mai multe proiecte ale Unicef. Actrița a călătorit mult în calitate de ambasador Unicef în Africa și America Latină. A mers în Etiopia în timpul secetei pentru a atrage atenția asupra copiilor care mor de foame. În ultimul său an de viață a ajuns în Somalia. La scurt timp de la întoarcere a fost diagnosticată cu cancer.
Viața lui Audrey Hepburn: doi copii și cinci sarcini pierdute
Actrița a fost căsătorită de doua ori și a avut doi băieți, câte unul din fiecare căsnicie. Primul său soț a fost actorul Mel Ferrer (1954-1968), alături de care a jucat în War and Peace. În timpul acestei căsătorii a pierdut patru sarcini – două înainte să îl nască pe primul ei băiat, și două după. Una din sarcini a pierdut-o în urma unui accident de la filmări, când a căzut de pe un cal.
În 1969, Audrey Hepburn s-a căsătorit cu un psihiatru italian, Andrea Dotti. După ce i-a oferit acestuia un fiu, și-a dorit un al treilea copil, dar, din păcate, a pierdut încă o sarcină.
Din 1980, actrița a avut o relație cu Robert Wolders, un medic olandez.
Viața lui Audrey Hepburn: doborâtă de cancer
După întoarcerea din Somalia în 1992, Hepburn a început să aibă mari dureri abdominale. În urma unor analize minuțioase, medicii au stabilit că are o formă rară de cancer abdominal, care s-a dezvoltat încet, fară să fie observat, în ultimii ani. În momentul descoperirii era deja în faza de metastază. Deși a fost operată și a început chimioterapia, actriță a încetat din viață pe 20 ianuarie 1993: a murit acasă în somn.