Dacă te-a vrăjit Constantinopolul, cu ruinele mărețului Imperiu Bizantin, sau bazarul strălucitor al Istanbulului, cu delicioasele gustări de la colț de stradă ori îmbelșugata zonă a Galatei, atunci înseamnă că ești pregătit să încerci și bătrâna Anatolie, zona centrală, profundă, a Turciei, la confluența Tigrului cu Eufratul, miezul unui alt imperiu și civilizații spectaculoase, Persia.
Cetatea Harput. Sau cât lapte poate încăpea într-o construcție
Cetatea de Piatră, cum se traduce numele fortăreței construite în secolul VIII îHr și stăpânită de-a lungul timpului de comandanți asirieni, bizantini și otomani, se află la aproape 30 de minute de mers cu mașina de orașul Elaziğ și veghează mica așezare cu numele Harput.
Orașul Elaziğ este deschiderea către lumea străveche a Mesopotamiei, unde râurile Tigru și Eufrat hrăneau un podiș înalt și fertil.
Mai multe legende îmbracă zona, dar una dintre ele a străbătut istoria și fascinează turiștii și astăzi: la momentul construcției fortăreței, în lipsă de apă pentru a înmuia mortarul, muncitorii au pus lapte amestecat cu ou, ceea ce a dat tenta alburiu-gălbuie zidului dar și supranumele de Castelul de Lapte (Sűt).
Cetatea Harput, a cărei istorie este strâns legată de zona înfloritoare în care se află, a fost înscrisă pe lista monumentelor aspirante la protecția UNESCO și așteaptă deliberarea cercetătorilor. Dincolo de vestigiile antice, precum și mărturiile istoricilor din secolele recente, echipa de arheologi turci a descoperit în 2016, în pădurea Nevruz, aflată în vecinătatea castelului, o tăbliță din piatră, ale căror inscripții arată o căpetenie militară, ce poate fi dovada locuirii în zonă cu mult înainte de cele mai recente dovezi. Așadar, tăblița sculptată poate fi dovada unei locuiri fără întrerupere în zona Harput de 4.000 de ani. Cercetătorii urmează însă a-și spune punctele de vedere asupra circumstanțelor și dovezilor adiacente. Până una alta însă, o copie a artefactului ce datează din anul 2.000 îHr. poate fi văzută la Castelul din Harput.
Biserica Fecioarei Maria. Marea Moschee și turnul înclinat
La baza Fortăreței din Harput se găsește, în plin proces de renovare, dovadă a unei prezențe active a vechilor creștini în zonă, unul dintre cele mai vechi lăcașuri creștine din Anatolia, Biserica Fecioarei Maria, despre care istoricii cred că era legată, printr-un tunel secret, subteran, de zona centrală a fortăreței.
Construcția, săpată în rocile de la baza castelului, a fost convertită în templu creștin în vremea asirienilor, iar legenda spune că unul dintre comandanții castelului folosea acest pasaj subteran pentru a ajunge la templul creștin și a-și venera Mântuitorul.
Existența pasajului secret între biserică și castel este preocuparea echipelor de arheologi din aceste zile, încercând să scoată la iveală și alte enigme ale locului antic.
O poveste care s-a răspândit cu rapiditate relatează uimirea unui comandant asirian care, ajuns la biserică, la rugăciune, vede pe fereastră un câine. Animalul nu ar fi avut ce să caute înăuntru și numai o cale de acces neștiută putea să-i permită să intre în locaș.
Până la săpături viitoare, acestea rămân doar legende ce hrănesc curiozitatea și entuziasmul cercetătorilor de a merge mai departe.
De pe terasa castelului se vede turnul înclinat al Marii Moschei din Harput, Cami-i Kebir. O eroare din timpul renovării acesteia a făcut ca minaretul să capete o înclinație mai accentuată decât cel al Turnului in Pisa.
Legenda locală însă pune această aplecare pe seama unui măreț act de venerație către Allah, mai ales că întâmplarea face ca direcția înclinației să fie către Mecca, centrul spiritual al musulmanilor.
Içli Köfte (Chifteluțe umplute). Și nu doar atât.
Bucătăria turcească din zona Anatoliei e similară bucătăriei românești, iar pe alocuri numele mâncărurilor sună la fel, dacă ne gândim la chiftele (Içli Köfte), la ciorbă (Kurutlu Çorbasi) sau la sarmale (Sarma).
Lăsăm aici o rețetă a delicioaselor chiftele umplute.
Rețetă Içli Köfte: Pregătește 1 kg de carne tocata de vită în amestec, 0,5 kg de carne de vită, 1 ou, 1kg de bulgur, 4 cepe, 100 de grame de miezi de nucă, 125 de grame de ulei, o legătură de pătrunjel, o linguriță de piper și una de pastă de ardei iute.
Călești ceapa până devine arămie și rumenești carnea de vită în ulei, apoi adaugi pasta de ardei și amesteci vârtos. Pui apoi piperul, pătrunjelul tăiat și nucile pisate. Amesteci bine și iei tigaia de pe foc.
Adaugi sare în mixtura de carne de vită tocată și frămânți bine. Iei grămăjoare mari de carne, le pui în podul palmei, le aplatizezi și faci un culcuș pentru o chifteluță din amestecul de carne, bulgur și ceapă. Strângi bine chifteaua de deasupra și vei obține astfel o chiftea umplută cu altă chiftea. Chiftelele astfel obținute le vei pune la fiert ușor într-un sos pe care îl obții din puțin ulei, în care amesteci pastă de ardei și un litru de apă. După 10 minute de fiert, vei avea niște chiftele delicioase. 😉
În plus, într-o țară care bea ceaiul negru turcesc la fiecare masă, o cafea cu aromă specială este chiar de neratat. Făcută din sâmburi de fistic sălbatic, un copac ce se cheamă în zonă Menegiç, cafeaua Çedene este de neratat.
Alte detalii:
✈️ Zboruri directe de la Istanbul sau Ankara la Elaziğ
🏨 **** Double Tree by Hilton – www.hilton.com.tr
🏨 **** Marathon Hotel – www.themarathonhotel.com.tr
🏨 **** Ramada Elaziğ – www.elazigramada.com
Arslantepe
În câmpia Malatyei, orașul care celebrează caisele în cele mai creative moduri, la sud-vest de Eufrat, se află Arslan Tepe, monument UNESCO de anul trecut, un sit arheologic desfășurat pe mai multe niveluri de săpături și ere istorice.
Cea mai atractivă descoperire a zonei este o armă de războinic, probabil cea mai veche sabie descoperită în lume până acum.
✈️ Zboruri directe de la Istanbul sau Ankara la Malatya
🏨 **** Movenpick Hotel Malatya – www.all.accor.com
🏨 **** YZE Pirlanta Hotel– www.pirlantaotel.com
Muntele Nemrut
Monument UNESCO din 1987 situl aflat la aproape 700 de metri altitudine, în provincial Adiyaman. La capătul unui urcuș abrupt, pe scări săpate în piatră și o amenajare demnă de strategie de turism responsabilă, se află un tumulus acoperit cu resturi de piatră, menționat în scrieri ca necropolă, în spatele căruia se găsesc statuile de peste 10 metri înălțime, aliniate ca într-un consiliu regal în fața unui apus auriu cum doar în Turcia pare că poate dărui soarele. Alături de ele, capetele masive ale unor zeități de o diversitate impresionantă de credințe, de la Zeus, al grecilor, la leul persan, veghează reflexive o dată cu sutele de turiști înghesuiți la poze, atrași de acest act de credință la mare înălțime.
Urcușul pieptiș, greoi, ca o procesiune cuminte a unor credincioși curioși, soarele care-și filtrează razele printr-o sită de aur, călătoria din Adiyaman până la muntele zeilor, pe un drum săpat printre stânci colțuroase și abrupte, sunt doar trei dintre motivele pentru care acest monument UNESCO merită văzut măcar o dată în viață.
✈️ Zboruri directe de la Istanbul sau Ankara la Adiyaman
🏨 **** Isias Hotel – www.grandisias.com
🏨 ***** Adiyaman Park Hotel – www.adiyamanparkhotel.com