Alex Ionuț Pop, inginerul ce ne îndeamnă să vorbim corect gramatical. Cum a reușit el să adune o comunitate de peste 400 de mii de urmăritori în jurul unei idei aparent neînsemnate - LIFE.ro
Sari la conținut

Cunoștințele de gramatică ale limbii române reprezintă un fragment din cultura generală a fiecăruia dintre noi. Utilitatea gramaticii și nevoia ei mare în școală este întărită de multe argumente plauzibile, astfel limba română n-ar mai fi urâțită și analfabetismul funcțional nu ar mai fi atât de popular în România.

 Știm cu toții că școala joacă un rol de căpetenie în primele deprinderi formate de vorbire corectă a limbii, iar dascălii, de-asemenea. Dar dacă se dorește o îmbogățire sau o consolidare a modului de exprimare și scriere fără de cusur, există inițiative ale unor oameni preocupați de acest aspect. Alex Ionuț Pop este unul dintre aceștia. Este fondatorul proiectului  „Vorbește corect gramatical”, deși activează în alt domeniu, nu în învățământ.

Mulți am crede că face parte din sistemul de educație, dar el doar a înțeles rolul care i se cuvine gramaticii și astfel a venit în față cu un proiect interesant pe zona de educație. Postează pe pagina oficială VCG, acolo unde s-au strâns peste 400 de mii de „consumatori de gramatică vorbită corect”, eseuri pentru Bacalaureat, sugestii de rezolvare a exercițiilor pentru Evaluarea Națională, sugestii de texte argumentative, lecții de gramatică, morfologie, vocabular.

Vizionar, promoter al educației, organizator de concursuri de creație literară, ticluiește noi și noi proiecte în rândul elevilor. Să aflăm cum a pornit totul!

Alex, mă bucur că avem ocazia să povestim. Cum ești în momentul prezent?

Mă bucur şi eu, mulţumesc pentru invitaţie! Sunt foarte bine, mereu cu zâmbetul pe buze, de multe ori, acesta este transmisibil (nu zic eu, ci oamenii din jurul meu) așa că, ai grijă!

Alex Ionuț Pop: „ Vreau să vin în sprijinul celor care au nevoie de ajutor în aprofundarea cunoștințelor de limbă.”

Ce proiecte ticluiești? La ce să ne așteptăm?

Anul acesta am câteva proiecte importante pe care doresc să le realizez. În primul rând, la fel ca anul trecut, vreau să aleg o altă clasă de-a VIII-a de la Baia Mare și să pregătesc pachete cu cărți pentru toți elevii. În al doilea rând, în vacanța de vară (la fel ca anul trecut), țintesc alte jocuri gramaticale, dar și lecții pentru cei interesați. Vreau să vin în sprijinul celor care au nevoie de ajutor în aprofundarea și fixarea cunoștințelor de limbă. Singurul meu regret este că nu reușesc să merg în mai multe orașe să fac acest lucru.

Doresc, de asemenea, să concretizez cea de-a doua ediție a concursului de creație literară, ce a avut debutul în luna decembrie a anului precedent, la care au participat 574 de elevi din toată țara.

 Ce ar trebui să știe oamenii despre tine?

Este de ajuns să știe că sunt o fire veselă, mereu pregătit cu sfaturi utile, iubitor de natură, de tot ceea ce mă înconjoară. Încerc să găsesc frumosul în tot, chiar și în cele mai grele momente. Iubesc bunătatea, sunt prieten cu fericirea și om cu ajutorul.

Ce signifianță are pentru tine VCG?

VCG este proiectul meu de suflet cu un conținut de calitate, care insuflă creativitate, inspirație, sprijin și care îndeamnă la prețuirea limbii române printr-o vorbire corectă, conformă cu regulile impuse de Academia Română.

Alex Ionuț Pop: „ Postările îmi ocupă 2-3 ore.”

Îți ocupă mult timp administrarea paginii „Vorbește corect gramatical”?

Deși timpul este cel mai valoros aspect din viața noastră pe care nimeni nu ni-l mai poate da înapoi, atunci când îl folosim într-o manieră productivă pentru cei din jurul nostru și nu numai, pot spune că nu. Chiar dacă unii oameni consideră că este foarte ușor ceea ce fac, nu este deloc așa. Sunt ore în spatele unor postări (cele de la lecția zilei). Am postat eseuri pentru Bacalaureat, sugestii de rezolvare a exercițiilor pentru Evaluarea Națională, sugestii de texte argumentative, lecții de gramatică, morfologie, vocabular etc. Uneori, după ce ajung acasă de la serviciu, postările îmi ocupă 2-3 ore, pentru o singură zi.

Citește și: https://life.ro/corina-popa-sau-cum-sa-renunti-la-o-cariera-universitara-ori-diplomatica-la-madrid-pentru-a-fi-pedagog-la-scoala-de-gramatica-din-bucuresti/

Apropo de pagină, cum ți-a venit o astfel de idee? Ai copt-o mult?

Da, am copt-o mult la Bacalaureat… istorie (glumesc). Învățam pentru Bacalaureatul la istorie când am realizat acest proiect VCG. Intrând pe pagina de Facebook (într-o pauză de studiu), mi-a atras atenția o postare cu ,,celebrul” vroiam.

Începutul a fost greu? Ce promovezi mai exact pe rețelele de socializare?

Nu pot să zic că a fost greu. La început a fost puțin dificil să mă familiarizez cu noutățile din limbă. Este un domeniu complex, păreri, întotdeauna, diferite. Mă ghidez, însă, după experți. Am mereu DOOM-ul aproape de mine, cărți de gramatică actualizate etc. Promovez scrisul și vorbitul corect, gramatical! 

Culmea este că tu nu lucrezi ca profesor de limba și literatura română, dar încerci să-i apropii pe oameni de limba lor maternă. Adevărata bogăție stă în limba maternă?

Adevărata bogăție stă în interiorul nostru, trebuie doar să îi dăm drumul și să o valorificăm printr-o exprimare corectă și coerentă.

Alex Ionuț Pop:„ Niciodată nu m-am gândit că proiectul acesta va lua o asemenea amploare.”

Social media influențează tinerii și nu doar. Te-ai „folosit” de acest instrument. Te așteptai ca în jurul paginii să strângi atât de mulți urmăritori?

Niciodată nu m-am gândit că proiectul acesta va lua o asemenea amploare. Când am inițiat pagina VCG, departe de mine a fost acest gând, voiam doar să scriu câteva greșeli și… atât, dar oamenii au fost cei care m-au susținut mereu, așteptând postări, sugestii etc.

Dar  căsuța VCG?

Librăria pe care mi-o doresc eu să o am cândva. Căsuța VCG este doar începutul, este un vis care conturează dorința mea. Să admiri un copil care vine la căsuță pentru a lua o carte este cel mai frumos lucru. Iubesc copiii și mi-ar plăcea să-i ajut cât mai mult. Ei sunt viitorul, trebuie să-i inspirăm mereu.

Ție cine ți-a insuflat dragostea pentru carte, pentru educație, pentru limba scrisă și vorbită corect? Cine se declară „vinovat” de ceea ce ți-a transmis?

Dragostea pentru limba scrisă și vorbită corect nu mi-a insuflat-o nimeni. Mie mi-a plăcut limba română încă din gimnaziu, am fost dezamăgit că nu am reușit să facem opționalul de gramatică la liceu, din cauza faptului că am optat foarte puțini pentru el… și acum mai simt acea dezamăgire.

Alex Ionuț Pop:„ Cititul ne unește.”

Promovezi cititul prin diverse campanii și concursuri. Povestește-ne și nouă despre toate aceste activități create și cum au fost îmbrățișate.

Sunt campanii menite să atragă atenția celor care vor să-și îmbunătățească vocabularul, concursuri care vor să aducă un plus în bibliotecile celor ce iubesc cititul și nu numai. Una dintre campanii ,,România, citește!” a avut succes. Am primit numeroase fotografii de la diverse persoane din orașe diferite, în care oamenii promovau cultura. Cititul (ne) unește! Cu Editura Univers Enciclopedic colaborăm de mult timp la o campanie de învățare și corectare a unor cuvinte. Avem cuvântul săptămânii (explicația fiind luată din DEX), lecția de gramatică a săptămânii (luată din Gramatica de bază a limbii române), dar și cuvinte folosite greșit de oameni, corectate cu ajutorul explicațiilor din DOOM3.

Concursurile sunt organizate aproape lunar. Editurile (Editura Niculescu, Editura Herald, Editura Corint, Editura For You) sunt principalii sponsori. Totodată, organizez și concursuri prin asociere cu alte pagini care promovează cultura și cititul. Oamenii sunt receptivi la astfel de concursuri, iar acest lucru mă bucură și vreau să le mulțumesc tuturor.

În opinia ta, de ce depinde viitorul României? Ce părere ai despre țara noastră?

Viitorul României depinde de noi. Dacă vom continua să promovăm incultura, atunci să nu avem așteptări prea mari. Personal, sunt dezamăgit de ceea ce promovăm la televizor (cea mai mare parte). Unde ne sunt modelele? Există foarte puține emisiuni care chiar promovează valori, dar, din păcate, acestea nu sunt prea vizionate. Și, atunci? Cine sunt vinovații? Noi suntem.

România este o țară frumoasă, avem o limbă unică, oameni frumoși, mie îmi place și o iubesc.

Cum vezi tu interesul românilor față de limba lor maternă?

În dubii. Sunt două categorii: cei care critică și nu învață nimic și cei care ascultă, citesc și învață.

Cum arată o zi de a ta? Ce faci tu are legătură cu ce promovezi în social media?

Ziua mea începe la ora 5:30. La serviciu închei activitatea în jurul orei 14:00, iar apoi mă ocup de pagină. Weekendul este cel care îmi oferă o pauză de la tot.

Nu, nu are legătură. Sunt doi poli opuși, dar îmbinați, merg mână în mână. Studiile de licență le-am făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea: Ingineria produselor alimentare. Masteratul l-am urmat la aceeași Universitate, iar acum profesez în domeniu.

 Cuvânt de încheiere pentru generația de acum. Cu ce sfaturi ai veni pentru tinerii de azi?

Staţi cât mai puţin cu telefonul în mână şi cât mai mult cu o carte. Când nimeni nu are încredere în voi, fiți voi primii, nu veți regreta!  Fii bun întotdeauna, încearcă să fii bun, lucrează zilnic la acest aspect și vei avea cea mai mare satisfacție: LINIȘTEA!  Fii calm, calculat și mergi mai departe. Iubește tot ce te înconjoară. Păstrează-ți timp și pentru tine, nu doar pentru alții. Succesul pe care îl ai îndepărtează oamenii de tine, dar apropie persoanele cu care merită să rămâi la masă. Zâmbește! Mulțumește! Îmbrățișează! Iartă!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora