Ray şi Charles Eames sunt consideraţi cei mai importanţi designeri ai secolului XX. Creaţiile lor au schimbat profund modul de fabricaţie şi materialele folosite în industria de mobilier, iar confortul a fost o preocupare constantă de-a lungul întregii lor cariere.
Poate cel mai elocvent exemplu îl reprezintă Lounge Chair, un fotoliu ce te îmbie la relaxare şi care a fost inspirat de moliciunea unei mănuşi de baseball. Lansat în 1956, a ajuns în scurt timp atât în muzeele de artă modernă, cât şi în casele cele mai cosmopolite din Statele Unite şi apoi din întreaga lume.
Cu un design uşor recognoscibil, Lounge Chair este în prezent copiat de mulţi producători, în special din Asia. Piesele semnate şi autentificate de către Eames Office sunt produse în continuare de către Herman Miller în Statele Unite şi Vitra în Europa.
Este la latitudinea voastră dacă decideţi să investiţi într-un original sau nu, dar aş vrea să scot în evidenţă câteva elemente de design care îl caracterizează.
Un original este alcătuit din trei piese de placaj curbat realizat din 7 straturi de furnir. Stratul superior era pe vremuri obţinut din lemn de trandafir brazilian, dar cum acest lemn este foarte rar, s-a renunţat la el, şi în prezent se poate alege între nuc, cireş sau palisandru Santos.
Componentele par să plutască datorită sistemului de prindere: tetiera şi piesa de mijloc cu ajutorul unor conectori de aluminiu, iar şezutul prin intermediul cotierelor.
Sistemul ingenios de îmbinare înseamnă că nu există vreun şurub la vedere, cu excepţia celor 2 care conectează cotiera de şezut. Asta permite şi un nivel de flexibilitate şi independenţă a celor trei elemente constructive.
Pernele generoase umplute cu spumă sunt îmbrăcate într-o husă din piele care este prinsă de partea ascunsă din plastic cu ajutorul unui fermoar negru. Acestea sunt conectate cu capse de elementul din lemn curbat, nu lipite sau prinse cu arici.
Fotoliul nu se înclină pe înălţime, dar se roteşte 360 de grade cu mecanism de revenire. Baza din aluminiu turnat are picioarele uşor în unghi, nu drepte şi poate fi satinată, satinată cu lateralul negru sau cromată. Întotdeauna fotoliul are cinci picioare iar ottomanul patru.
Dincolo de aceste elemente de diferenţiere, căutaţi eticheta cu sigla Vitra (dacă îl cumpăraţi din Europa) şi cereţi un certificat de autenticitate. Şi, bineînţeles, admiraţi proporţiile perfecte şi finisajele impecabile. Un Lounge Chair este o investiţie pe termen lung, iar valoarea unui autentic nu face decât să crească în timp.
Vrei săîl cumperi din România? Îl găseşti la Intro.