Beneficiile semințelor de chia. Ce sunt, de unde vin și cum se pot consuma semințele de chia?
Beneficiile semințelor de chia sunt multiple din punct de vedere nutritiv și al sănătății.
Semințele de chia sunt acele micuțe semințe negre ce provin din planta Salvia hispanică, o rudă a mentei ce vine din America Centrală și de Sud. Legendele spun că vechii azteci și mayași foloseau semințele de chia ca sursă de energie.
Beneficiile nutritive ale semințelor de chia
Pentru niște semințe atât de mici, chia conțin o mulțime de elemente nutritive.
Semințele de chia sunt bogate în fibre ce aduc rapid senzația de sațietate. O porție de 25 de grame de semințe de chia conține aproximativ 9 grame de fibre, asta în condițiile în care necesarul zilnic recomandat de fibre este de 30 de grame. Fibrele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Acizii grași Omega 3 sunt cunoscuți pentru efectele lor anti inflamatorii, dar și pentru beneficiile asupra creierului și a sănătății inimii. Semințele de chia reprezintă de asemenea o sursă bogată de acizi grași Omega 3.
Citește și:
Pentru ce e bun uleiul de cocos? 24 de moduri în care îl poți folosi
Semințele de chia mai sunt bogate în proteine, motiv pentru care reprezintă o sursă bună de proteine vegetale pentru vegetarieni și vegani.
Combinația de grăsimi, proteine și fibre înseamnă că semințele de chia se digeră relativ încet furnizând energie pentru o perioadă lungă de timp și ținând stabil nivelul de zahăr din sânge.
Beneficiile semințelor de chia în curele de slăbire
Nu există probe semnificative care să ateste că dacă mănânci semințe de chia slăbești. Conținutul mare de fibre din ele și faptul că sunt solubile în apă, va duce la grăbirea senzației de sațietate și, implicit, la un consum mai mic de hrană. Dacă totuși vrei să slăbești consumând semințe de chia, nu te aștepta la cine știe ce rezultate. 100 de grame de semințe de chia conțin 490 de calorii.
Beneficiile semințelor de chia pentru sănătate
Un alt beneficiu al semințelor de chia este acela că ajută la păstrarea sănătății oaselor datorită conținutului sporit de calciu, dar și de alte minerale. O porție de 25 de grame de semințe de chia are un conținut de 157 de mg de calciu, mult mai mult decât ar conține 100 de ml de lapte.
Apoi, semințele de chia conțin fibre, proteine și grăsimi nesaturate, toate acestea fiind cunoscute pentru că susțin sănătatea inimii și a nivelului stabil de zahăr în sânge.
Ca o parte a unei diete echilibrate, semințele de chia pot contribui la o stare generală bună de sănătate.
Efecte adverse ale consumului de semințe de chia
Există foarte puține raportări cu privire la efectele adverse, majoritatea fiind despre faptul că nu sunt prea bine tolerate de organism. Fiind atât de mici și consumând foarte multe, poți suferi de constipație. Dar pentru a preveni acest lucru, trebuie să știi că e nevoie să bei multă apă.
Cum se consumă semințele de chia?
Semințele de chia au un gust neutru în comparație cu semințele de dovleac sau de cânepă. Cea mai populară variantă de consum este să le înmoi în apă sau în lapte (chiar și lapte vegetal) și să le lași la frigider timp de 2 ore (sau peste noapte). Semințele absorb lichidul și formează un gel ce seamănă cu textura de la tapioca. Aceasta este budinca de chia. Pentru aromă, poți folosi orice, de la lapte de cocos, la suc de fructe, scorțișoară, ghimbir sau miere.
Semințele de chia înmuiate pot fi folosite ca agent de îngroșare pentru supe sau tocane. Semințele de chia măcinate pot fi folosite ca înlocuitor de ou la aluaturi. Pentru a înlocui un ou ai nevoie de 1 lingură de semințe de chia măcinată și trei linguri de apă.
Măcinate mai pot fi folosite ca înlocuitor al făinii.
Prin prăjire, vei scoate la suprafață adevărata aromă și textură a semințelor de chia. Semințele de chia prăjite sau coapte pot fi folosite la salate sau adăugate în cerealele de la micul dejun. Când le coci, temperatura cuptorului nu trebuie să fie foarte mare ca să nu le arzi.
Una peste alta, semințele de chia sunt versatile; ele pot fi consumate crude, prăjite sau sub formă de amestecuri.