Care sunt cei mai bine vânduți artiști români în lume: lucrări de sute de mii şi milioane de euro
Cine sunt cei mai bine vânduți artiști români? Piaţa de artă este printre puţinele care nu a avut foarte mult de suferit de pandemie. Licitaţiile s-au mutat în mediul online, iar în acest fel şi-a făcut intrarea în această zonă un public nou, de 30-40 de ani. China, SUA şi Marea Britanie deţin împreună mai mult de trei sferturi din piaţa mondială, iar printre tranzacţiile de milioane de euro îşi fac loc din când în când şi lucrări ale unor artişti români. Iar de pe lista cu cei mai bine vânduţi artişti români nu lipseşte numele care face furori în ultimii ani peste hotare, Adrian Ghenie.
Cei mai bine vânduți artiști români – Constantin Brâncuşi
E greu în acest moment să-ţi imaginezi că va veni prea curând vreun artist român care să se apropie de performanţa obţinută de operele lui Constantin Brâncuşi. Una, în mod special. La jeune fille sophistiquée, singura lucrare din bronz care o înfăţişează pe scriitoarea şi activista anglo-americană Nancy Cunard, a fost vândută în 2018, la New York pentru suma de 52,9 milioane de euro.
Citeşte şi: Brâncuși își părăsea repede femeile, dar nu le uita niciodată – LIFE.ro
Revelația picturii contemporane românești – Adrian Ghenie
Pictorul român stabilit în Germania este o revelaţie pentru pasionaţi. Colecţionarii nu dau înapoi când vine vorba să plătească câteva milioane de euro pentru o lucrare de-a lui. Chiar zilele trecute au fost vândute 2 tablouri de-ale lui Adrian Ghenie, la o licitaţie organizată de Sotheby`s Hong Kong, pentru 6,2 milioane de euro.
Self-Portrait in 1945 este un ulei pe pânză realizat de artistul român în 2015, provenit de la Nicodim Gallery, din Los Angeles și a fost cumpărat acum pentru suma de 1,15 milioane de euro. The Trip, o altă lucrare în ulei pe pânză a fost pictat în 2016 şi a ajuns la licitaţie dintr-o colecţie privată. A fost la mare căutare având în vedere că lucrarea a fost cumpărată până la urmă cu suma de 5,14 milioane de euro.
Nu aceasta deţine însă recordul în ceea ce priveşte suma de achiziţie a unui tablou realizat de Adrian Ghenie. Nickelodeon este cea de-a doua cea mai scumpă lucrare a unui artist român.
Tabloul care a fost expus în 2016 la Muzeul Naţional de Artă Contemporană a depăşit cu mult estimarea casei Christie`s şi a fost adjudecat pentru 7 milioane de lire sterline. Alte lucrări ale lui Ghenie au fost şi ele vândute cu sume de ordinul milioanelor, printre care: Lidless Eye – 6 milioane de euro, The Arrival – 4,1 milioane de lire sterline, On the Road to Tarascon 2 – 3,8 milioane de euro, Self-Portrait as Vincent van Gogh – 2,6 milioane de dolari.
Citeşte şi: Tabloul „Self Portrait as Charles Darwin” de Adrian Ghenie, vândut cu 3,2 milioane de lire sterline – LIFE.ro
Cei mai bine vânduți artiști români, cu lucrări de sute de mii de euro
Victor Brauner a fost pictor, sculptor şi poet, devenind încă de tânăr una dintre cele mai importante figuri ale mişcării suprarealiste. Născut la Piatra Neamţ, Brauner s-a stabilit la începutul anilor `30 la Paris, unde a abordat teme care i-au marcat anii copilăriei: filosofie, antropologie, metafizică şi spiritualitate. Tot acolo s-a împrietenit şi cu Constantin Brâncuşi şi a creat cele mai apreciate lucrări ale sale.
Până la intrarea tablourilor lui Adrian Ghenie în casele de licitaţie, Brauner era românul ale cărui opere se vindeau cel mai bine în lume. Cazul straniu al domnului K a fost cumpărată în primăvara lui 2003, la Paris, pentru suma de 700.000 de euro, iar Ultra-albastru biosensibil a fost vândută 5 ani mai târziu cu 550.000 de euro.
Citeşte şi: Cine a fost „țiganca” lui Brâncuși, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa – LIFE.ro
Carol Popp de Szathmari ocupă locul 4 în topul celor mai bine vânduţi artişti români cu lucrarea sa, Tipologii şi costume, vândută la Londra, în 1999, pentru suma de 624.699 euro. Îl urmează Dimitrie Chipăruş, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori Art Deco din Europa, cu lucrarea Les girls, cumpărată la New York, în 2007, pentru suma de 590.240 de euro.
Reuven Rubin este un pictor israelian născut la Galaţi într-o familie hasidică extrem de săracă. A emigrat la 12 ani şi a devenit mai târziu primul reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotenţiar al statului Israel în România. Este cel mai popular pictor din istorie al Israelului, iar lucrările lui se vând adesea cu sume de peste 100.000 de mii de euro, recordul fiind deţinut de The Road to Meron, cumpărată în 2015, la New York, în schimbul a 475.592 de euro.
Andrei Cădere este considerat unul dintre cei mai originali artişti români din perioada postbelică şi unul dintre cei mai cunoscuţi la nivel mondial. Lucrarea lui Untitled (A1200030) a fost cumpărată în 2019, la o licitaţie organizată în Belgia, cu 420.000 de euro.
În top 10 al celor mai bine vânduţi artişti români intră şi un tablou al lui Nicolae Grigorescu, Ţărăncuţă cu basma albă, ce a fost cumpărat cu 340.000 de euro.