Cât câștigă un stomatolog? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cât câștigă un stomatolog?

Share this article

Cât câștigă un stomatolog depinde foarte mult de experiența sa, de aprecierea din partea pacienților și de faptul că are sau nu cabinet propriu.

Când eram mică, mama mă încuraja să mă fac stomatolog, asta după ce lăsase o mică avere în decurs de câteva luni pentru a-și trata toate problemele. Pe lângă asta, pe oricine ai întreba, percepția generală este că stomatologia este o meserie bănoasă.

Însă nu am auzit pe nimeni să-i blameze pe stomatologi pentru banii pe care îi încasează, așa cum îi blamează pe alți medici. De asemenea, nu prea am auzit ca cineva dintre apropiații mei să fi fost la un stomatolog în sistemul de stat.

Dar să ne întoarcem. Însă, înainte de a vedea cât câștigă un stomatolog, ar trebui să ne întrebăm de ce ai nevoie pentru a deveni stomatolog. În primul rând, trebuie să intri și, mai ales, să termini, facultatea de stomatologie care durează șase ani. Această facultate, în primii ani, este Medicină pură, adică nu vei învăța doar cum stă treaba cu dinții și ce probleme pot avea, vei învăța medicină generală, inclusiv anatomie patologică.

După cei șase ani de facultate, fără experiență, indicat ar fi să cauți un specialist de la care să înveți sau „să furi meserie”. Mai exact să te angajezi la un cabinet stomatologic, fie el privat sau de stat. Salariul unui medic stomatolog debutant, conform wallstreet.ro nu depășește 3000 de lei. Nu e rău, dar dacă te gândești la câtă muncă ai depus până acum, nici nu e bine.

Dacă treci și de acest stadiu, clienții te apreciază și, mai ales dacă îți dă mâna, îți poți deschide propriul tău cabinet. Aici lucrurile stau puțin diferit. Vorbim de un business.

Dacă serviciile tale sunt foarte bune, prețurile corecte, campania de marketing funcționează, atunci se poate să ai clienți mulți și să ajungi până la un câștig de 3000-3500 de euro pe lună sau, de ce nu, sky is the limit.

Dacă nu ai suficienți clienți este foarte probabil ca acest cabinet să-ți aducă mai multă pagubă decât câștig asta deoarece echipamentul trebuie amortizat (costul echipamentului este foarte mare), personalul trebuie plătit, iar facturile la utilități nu pot aștepta valul de clienți.

Una peste alta, pentru că am prieteni stomatologi, nu este o meserie cu care se moare de foame. Poți obține un venit mediu decent între 1000 și 1500 de euro pe lună, iar dacă vezi că lucrurile chiar nu merg, îți poți face bagajele și poți pleca în străinătate. Abia așteaptă vesticii specialiștii noștri, însă, asta nu e cea mai fericită soluție. Sau da?

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora