Cât costă o călătorie în spațiu - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât costă o călătorie în spațiu

Share this article

Mulți dintre noi visează să meargă în spațiu și peste 600 de oameni au călătorit în spațiu ca astronauți în agenții finanțate de guvern precum NASA, Agenția Spațială Europeană și Roscosmos. Dar cât costă o călătorie în spațiu astăzi și cum se așteaptă să se schimbe acest lucru în următorii ani?

Odată cu noile progrese în tehnologia zborului spațial, costurile călătoriilor în spațiu sunt în scădere, făcând visul zborului spațial puțin mai aproape pentru noi toți.

Evoluția costurilor și tehnologiilor zborurilor spațiale

În timpul cursei spațiale, costul trimiterii a ceva în spațiu a fost în medie între 6.000 de dolari și peste 25.000 de dolari per kg de greutate neajustat pentru inflație, iar NASA a cheltuit 28 de miliarde de dolari pentru a ateriza astronauții pe Lună, aproximativ 288 de miliarde de dolari în dolarii de astăzi.

În ultimele decenii, a avut o medie de aproximativ 10.000 USD pe kg, deși anumite misiuni au fost mai mari din cauza altor factori, inclusiv destinația, dimensiunea rachetei, cantitatea de combustibil necesară și costul combustibilului.

După retragerea programului de navetă spațială, NASA a plătit Rusiei pentru a transporta astronauți la ISS la aproximativ 80 de milioane de dolari pe loc pe racheta Soyuz. Cea mai mare și mai nouă rachetă a NASA, SLS (Space Launch System), care este utilizată în prezent pentru misiunile pe Lună Nouă, inclusiv Artemis și Orion, costă în prezent aproximativ 2-4 miliarde de dolari pe lansare.

Ascensiunea companiilor spațiale private

Cu companiile spațiale private, oportunitatea civililor de a rezerva o călătorie în spațiu similar cu rezervarea unui zbor cu o companie aviatică s-a apropiat de realitate. Dennis Tito a fost primul cetățean privat care a plătit pentru o călătorie în spațiu, o călătorie la ISS între 28 aprilie și 6 mai 2001 pentru 20 de milioane de dolari. Tito și-a achiziționat experiența prin Space Adventures Inc., care a fost fondată în 1998 și oferă o varietate de experiențe spațiale diferite. Ei au achiziționat chiar și Zero Gravity Corporation, furnizorul NASA de Reduced Gravity Training (nu în spațiu) pentru astronauții săi, în 2008. Ei oferă experiențe similare pentru persoane private, începând de la aproximativ 8.200 USD.

Space Adventures a trimis alți șapte turiști spațiali la ISS până în 2009, dar din cauza mai multor factori, Space Adventures a trebuit să-și suspende ofertele ISS până în 2021, când au putut achiziționa două locuri Soyuz din cauza mutării contractului de la NASA la SpaceX. Space Adventures a trimis doi oameni la ISS prin intermediul rachetei Roscosmos Soyuz în decembrie 2021 și lucrează la extinderea ofertelor sale.

În plus față de SpaceX de la Elon Musk, există o serie de alte companii spațiale private care intră pe piața comercială a zborurilor spațiale/turismului spațial, în special Virgin Galactic a lui Richard Branson și Blue Origins a lui Jeff Bezos.

Concluzie: cât costă o călătorie în spațiu?

În prezent, o călătorie în spațiu este disponibilă doar pentru cei care pot cheltui în medie între 250.000 și 500.000 USD pentru călătorii suborbitale (aproximativ cincisprezece minute până la marginea spațiului și înapoi) sau zboruri către orbita reală la mai mult de 50 de milioane USD pe loc.

Ar putea fi gratuit/cu reducere dacă puteți găsi un sponsor, adesea în scopuri nonprofit/caritabile, sau dacă sunteți o persoană cu notorietate care poate ajuta la răspândirea misiunii companiei.

Listele de așteptare sunt disponibile pentru majoritatea ofertelor, cu un depozit, cu mulți ani de extindere în viitor, ceea ce ar putea ajunge să vă ajute să aveți un loc la un preț mai rezonabil în viitor, dacă puteți economisi.

Multe companii caută să ofere opțiuni de ședere prelungită pe stațiile spațiale private în viitor, similar modului în care ați putea rezerva un zbor undeva și ați sta la un hotel pentru câteva zile. Din nou, pentru viitorul imediat, se estimează că va costa zeci de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costului ar fi lansarea acestora, deși încă se estimează că vor fi necesare câteva milioane de dolari pentru a acoperi cheltuielile șederii dumneavoastră în timp ce vă aflați pe stația spațială, indiferent dacă acestea sunt incluse în prețul biletului sau adăugate pe deasupra.

Multe companii speră că vor putea reduce în cele din urmă prețul unei călătorii în spațiu până la 100.000 de dolari, dar asta va dura probabil ceva timp, chiar și cu măsurile de economisire a costurilor amplificatoarelor reutilizabile.

Așa cum călătoriile cu avionul erau inițial prohibitiv de costisitoare, dar acum au devenit destul de rezonabile pentru consumatorul mediu, speranța este că același lucru se va întâmpla în cele din urmă cu turismul spațial, dar va trebui să vedem cât timp durează.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora