Ce cremă de protecție solară ți se potrivește. Și după ce criterii o alegi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce cremă de protecție solară ți se potrivește. Și după ce criterii o alegi

Nu știi ce cremă de protecție solară să cumperi? Dermatologi faimoși explică mai jos care sunt criteriile după care să alegi crema solară pentru vara aceasta.
Share this article

Nu știi ce cremă de protecție solară să cumperi? Dermatologi faimoși explică mai jos care sunt criteriile după care să alegi crema solară pentru vara aceasta.

Vara este imediat după colț, ar spune unii deși cu greu am observat razele soarelui în ultima vreme. Însă toți avem planurile făcute pentru plajă, mare, vacanță. Pe lângă șlapi, ochelari de soare, un prosop și o umbrelă uriașă, asigură-te că ai lăsat loc și pentru protecția solară în geanta de plajă. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din lume. Expunerea la soare provoacă, de asemenea, semne vizibile de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și hiperpigmentarea.

În fiecare an, personal, am aceeași dilemă: ce cremă de protecție solară să cumpăr?

De ce te protejează o cremă de protecție solară?

Pentru început, Asociația Americană de Dermatologie (ADA) recomandă una care este etichetată cu „spectru larg”, deoarece aceasta înseamnă că protejează împotriva razelor UVA și UVB. Razele UVA sunt cele care îmbătrânesc prematur pielea, provocând riduri și pete pe piele, în timp ce razele UVB provoacă arsuri solare. Supraexpunerea la ambele poate duce la cancer de piele.

Citește și: Cosmetice pentru vacanţă – ce să nu-ţi lipsească din bagaj

Ce înseamnă factorul de protecție solară?

SPF este o măsură a cantității de lumină UVB de care te poate apăra o cremă de protecție solară. Dermatologii recomandă utilizarea unui SPF de cel puțin 30, pe care Adarsh Vijay Mudgil, MD, dermatolog care practică în New York, îl numește „numărul magic”. SPF 15 blochează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce SPF 30 blochează aproximativ 97% din razele UVB. ADA recomandă un SPF de 30 sau mai mare. Găsește produsele pe notino.ro. 

Este important să aplicați o cantitate suficientă de cremă solară pe orice zonă expusă a pielii în fiecare zi. În zilele în care știi că vei fi în aer liber pentru o perioadă extinsă de timp, să spunem jucând golf, la plajă sau piscină, Mudgil sugerează să aplici un strat de bază de SPF 30 pe tot corpul, cu o jumătate de oră înainte de a ieși din casă și apoi să reînnoiești stratul la fiecare două ore. Dacă vei înota, Mudgil spune că este o regulă bună să aplici protecția solară de fiecare dată când ieși din apă.

Nici o protecție solară nu te poate proteja complet de soare.

protecție solară
Produse de protecție solară. Foto: Shutterstock

Cum alegi crema de protecție solară în funcție de tipul de piele?

„Dacă ai acnee sau un ten gras, asigură-te că produsul solar este etichetat ca„ nonomedogenă ”, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat că nu blochează porii”, spune Joshua Zeichner, MD, director de cercetare cosmetică și clinică dermatologie, secția Spitalului Muntele Sinai. „Dacă aveți pielea uscată, căutați creme hidratante cu protecție solară sau de protecție solară care conțin ingrediente hidratante.” (acid hialuronic sau ceramide).

Pentru pielea sensibilă, alege o protecție solară fizică sau minerală, spune Emily Smith, MD, dermatolog la Universitatea din Missouri Health Care. Protecția solară fizică prezintă oxid de zinc și dioxid de titan pentru a proteja pielea; aceste două ingrediente nu vor afecta ochii, spune Smith. Ele stau deasupra pielii tale, formând o barieră pentru a te proteja.

Citește și: Sun Danger! Cât de periculoasă este expunerea neprotejată la soare? Sfatul dermatologului

Cea mai bună cremă de protecție solară este cea pe care o folosești

Protecția solară chimică, pe de altă parte, este obținută din ingrediente precum avobenzona și oxibenzona care absorb razele UV pentru a le împiedica să pătrundă în piele. Aceste ingrediente pot provoca uneori iritații dacă ești predispusă la o astfel de sensibilitate, dar tind să fie mai ușor de aplicat. „Protecțiile solare chimice intră mai ușor în piele, lăsând mai puține reziduuri albe”, notează David Fieleke, medic dermatolog din Missouri. (Hawaii a adoptat un proiect de lege care interzice protecția solară cu anumite substanțe chimice despre care se crede că deteriorează recifele de corali.)

Care e cea mai bună protecție solară: sprayul, loțiunea, stick-ul sau gelul?

În ceea ce privește varianta în care apare protecția solară (loțiune, spray sau altele), asta depinde de preferințele personale. „Cea mai bună protecție solară este în cele din urmă cea pe care o folosiți de fapt”, spune Zeichner.

Desigur, o protecție solară este eficientă numai dacă o folosești corect. Zeichner spune că ar trebui să aplici atâta protecție solară pe toată pielea expusă cât dimensiunea unei mingi de golf sau cât intră într-un pahar mic.

Dacă folosești spray, dermatologii ne sfătuiesc să pulverizăm întâi în mâini și apoi să o întindem uniform pe față, cu degetele.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora