Ce înseamnă curăţenia ecologică? Și care sunt costurile şi beneficiile? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce înseamnă curăţenia ecologică? Și care sunt costurile şi beneficiile?

Nu o dată v-aţi plâns poate de mirosul greu emanat de produsele folosite în timpul curăţeniei, poate v-au usturat ochii sau vi s-au iritat mâinile. Toate acestea arată faptul că organismul nu tolerează deloc bine substanţele sau vaporii emanaţi.
Share this article

În ultimii ani cuvinte precum poluare, încălzire globală, nivel de toxicitate apar tot mai des şi în tot mai multe contexte. Este evident că suntem supuşi zi de zi unor factori extrem de agresivi, aşa că este firesc să căutăm soluţii pentru a reduce riscurile. Iar în ultima perioadă începe să se vorbească din ce în ce mai mult despre curăţenia ecologică, un concept care peste hotare a început să fie adoptat inclusiv în curăţenia profesională.

Ce este curăţenia ecologică

Deşi sintagma poate părea una pompoasă şi poate complicată, lucrurile sunt mai simple decât par. Înainte de toate este necesară renunţarea la produsele de curăţenie clasice, convenţionale, cele despre care spunem mereu că ne sunt esenţiale, dar care nu sunt altceva decât un munte de substanţe chimice, majoritar toxice.

Pasul următor este înlocuirea lor cu produse ecologice, prietenoase cu sistemul nostru respirator, cu pielea şi cu mediul, în general. Ştim că sunt mulţi care le contestă eficienţa, dar există o mulţime de produse de curăţenie ecologice a căror performanţă acoperă pretenţiile chiar şi celor mai atenţi la acest capitol. Trebuie doar testate. Să nu uităm că pe vremuri şi nu numai, geamurile şi faianţa erau curăţate cu banalul oţet din bucătărie.

Mai mult, producătorii de detergenţi şi produse de curăţenie ecologice au dezvoltat în ultimii ani game complexe, capabile să acopere orice produs des întâlnit şi folosit în propriile case, de la detergenţi pentru rufe la balsam ecologic, de la soluţie de spălat vasele la soluţii pentru curăţat obiectele sanitare sau produse pentru scos petele de pe haine.

Pe lângă alegerea produselor potrivite, curăţenia ecologică implică şi apelarea la aparatură conformă. Iar aparatele de curăţat cu aburi sunt cea mai la îndemână variantă pentru cei mai mulţi dintre noi: preţurile sunt decente – cel mai ieftin costă puţin peste 100 de lei, sunt uşor de manevrat şi au avantaje de necontestat.

Utilizarea aburului fierbinte ajută la dezinfectarea suprafeţelor. Temperatura ridicată elimină fără bătăi de cap sporii, ciupercile şi tot felul de microorganisme care ne pot afecta sănătatea pe termen lung. Mai mult, aparatele pot fi folosite aproape fără restricţii. Curăţă foarte bine faianţa, gresia, parchetul, geamurile, oglinzile, dar şi obiectele cu suprafaţă textilă precum covoarele sau canapelele şi, de ce nu, saltelele de pat care sunt greu de curăţat altfel şi care adună printre cele mai multe microorganisme, mai ales teribilii acarieni, vinovaţi de 44% dintre alergii. Există aparate de curăţare cu abur speciale şi pentru spaţiile exterioare, iar singurele lucruri de care ai nevoie pentru a le utiliza sunt apa şi conectarea la o sursă de energie electrică.

Beneficiile trecerii la curăţenia ecologică

Este evident că primul avantaj al folosirii produselor prietenoase cu mediul este asupra propriei sănătăţi şi a familiei. Nu o dată v-aţi plâns poate de mirosul greu emanat de produsele folosite în timpul curăţeniei, poate v-au usturat ochii sau vi s-au iritat mâinile. Toate acestea arată faptul că organismul nu tolerează deloc bine substanţele sau vaporii emanaţi, iar asta nu înseamnă că aveţi voi vreo sensibilitate aparte, ci că ar trebui să alegeţi detergenţi şi produse cu etichete mai prietenoase.

Dacă aveţi copii mici în casă care bagă mereu mâinile în gură sau dacă aveţi membri ai familiei care suferă de alergii, cu siguranţă ştiţi că multe dintre produsele clasice folosite la curăţenie pot lăsa resturi toxice pe obiectele curăţate, iar pentru ca acestea să ajungă pe pielea sau în sistemul respirator al acestora este doar o chestiune de timp.

Şi nu trebuie, sub nicio formă, să evităm discuţia despre protejarea mediului înconjurător. Din păcate, acest subiect este tratat încă cu foarte multă superficialitate în cele mai multe medii şi nu este foarte clară ideea că noi suntem cei datori să avem grijă să nu distrugem Pământul, pentru că este unul singur. Detergenţii şi produsele de curăţenie folosite de majoritate sunt realizate din ingrediente rezistente, ce nu pot fi descompuse şi care ajung în pânza freatică, iar de acolo înapoi, la noi. În acest fel nu doar că afectăm grav pământul, dar şi toate plantele, legumele şi fructele pe care le mâncăm, la fel şi hrana păsărilor şi animalelor.

Deşi la prima vedere produsele de curăţare ecologică par a fi mai scumpe decât cele tradiţionale, dacă stai să calculezi cantitatea de care ai nevoie pentru a folosi, de exemplu, maşina de spălat, s-ar putea să constaţi că preţul pentru o spălare a hainelor este acelaşi. Iar mai presus de asta, sănătatea noastră şi a celor dragi ar trebui să fie primordială în orice situaţie.

Pe de altă parte este datoria noastră să ne asigurăm că resursele naturale de care ne bucurăm vor fi disponibile şi generaţiilor viitoare. Multe dintre produsele de curăţenie folosite în mod tradiţional au componente derivate din petrol, o sursă neregenerabilă. Tocmai de aceea, în Statele Unite şi multe ţări europene, companiile au început să pretindă firmelor de curăţenie profesională să folosească standarde ecologice, menite să protejeze planeta şi, în egală măsură, să îmbunătățească mediul de muncă al angajaţilor.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora