Cele mai frecvente întrebări despre fumat: cum a ajuns Suedia țara în care aproape nimeni nu mai are acest viciu, dar fără să renunțe la nicotină - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai frecvente întrebări despre fumat: cum a ajuns Suedia țara în care aproape nimeni nu mai are acest viciu, dar fără să renunțe la nicotină

Suedia este pe cale să devină prima țară europeană fcare renunță la fumat, în mare parte datorită popularității snus-ului.
Share this article

Suedia este pe cale să devină prima țară europeană care renunță la fumat, în mare parte datorită popularității snus-ului, un fel de tutun de prizat, umed care se pune sub buza superioară.

Însă unii sunt îngrijorați că industria tutunului vinde un „basm” prea frumos pentru a fi adevărat.

Folosit de unul din șapte suedezi, snus a contribuit, potrivit guvernului, la reducerea numărului de fumători de la 15% din populație în 2005 la 5,2% anul trecut, un nivel record în Europa.

O țară este considerată ca fiind liberă de fumat atunci când mai puțin de 5% din populația sa este fumătoare zilnică.

Snus a fost interzis în Uniunea Europeană din 1992. Dar Suedia a negociat o derogare atunci când a aderat la bloc trei ani mai târziu.

La fabrica Swedish Match din orașul Gothenburg, situat în vestul țării, mii de doze de snus își croiesc drum printr-o rețea complexă de utilaje care produc pliculețele.

Compania a vândut 277 de milioane de cutii de snus în Suedia și Norvegia în 2021.

Citește și: Vrei să te lași de fumat? Șase celebrități care au reușit te-ar putea convinge

Îl folosim de 200 de ani în Suedia. [Face] parte din cultura suedeză, la fel cum multe alte țări europene au cultura vinului”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Swedish Match, Patrik Hildingsson.

Îmbrăcat într-un halat alb de laborator, el a descris procesul de fabricație.

Tutunul vine din India sau din Statele Unite. Trece prin acest siloz și apoi este ambalat în interiorul pungilor, ca niște pliculețe de ceai, iar apoi în aceste cutii”.

Există două tipuri: snus-ul tradițional maro, care conține tutun, și snus-ul alb, care este fabricat din nicotină sintetică și adesea aromatizat.

A cucerit tinerii

Snus-ul tradițional este vândut mai ales în Suedia, Norvegia și SUA.

Snus-ul alb, introdus în urmă cu aproximativ 15 ani, se încadrează într-un vid juridic în UE, deoarece nu conține tutun. Acesta a fost interzis anul acesta atât în Belgia, cât și în Olanda.

Dar este extrem de popular în rândul tinerilor din Suedia, consumul său a crescut de 4 ori în patru ani în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.

15% dintre suedezi declară că folosesc zilnic o formă de snus, o cifră care a crescut ușor în ultimii ani.

În același timp, țara a înregistrat o scădere accentuată a numărului de fumători, chiar dacă țigările sunt la mai puțin de jumătate din prețul pe care îl au în Irlanda, de exemplu.

Doar 5% dintre suedezi declară că fumează în mod regulat, potrivit datelor din 2022 ale Agenției de Sănătate Publică, ceea ce plasează Suedia cu 27 de ani înaintea obiectivului UE de eliminare a fumatului pentru 2050.

„Este foarte pozitiv”, a declarat pentru AFP ministrul suedez al sănătății, Jakob Forssmed.

„O decizie foarte importantă a fost interzicerea fumatului în restaurante din 2005, iar apoi în restaurantele în aer liber și în locurile publice în 2019”, a spus el.

„Mulți suedezi spun, de asemenea, că trecerea la snus i-a ajutat să se lase de fumat”.

De asemenea, guvernul a sprijinit industria snus-ului, majorând recent taxele pe țigări cu nouă procente, în timp ce le-a redus pe cele pe snus-ul tradițional cu 20%.

„Cu toate aceste reglementări, este aproape imposibil să fumezi. Snus-ul nu miroase, iar doza de nicotină este mult mai puternică decât la o țigară”, a declarat Thorbjorn Thoors, un reparator de ferestre în vârstă de 67 de ani, care folosește snus încă din adolescență și care s-a lăsat de fumat cu zeci de ani în urmă.

Legat de cancer?

Dar decizia de a reduce taxele pentru snus nu este pe placul lui Ulrika Arehed Kagstrom, șefa Societății Suedeze de Cancer.

„A fost o surpriză totală și am fost foarte dezamăgită”, a spus ea.

„Arată că într-adevăr au cumpărat complet basmaua de la industria tutunului, [care] încearcă să găsească o nouă piață pentru aceste produse și spune că acestea sunt produse de reducere a riscurilor.

„Nu avem încă suficiente cercetări”, a insistat ea.

„Știm că snus-ul și aceste tipuri de produse cu nicotină provoacă modificări ale tensiunii arteriale și că există un risc de boli cardiovasculare pe termen lung”.

Arehed Kagstrom se teme că, la fel ca în cazul fumatului, va dura ani de zile pentru a demonstra „în ce măsură aceste produse au fost dăunătoare”.

Un studiu realizat în iunie 2023 de Institutul Norvegian de Sănătate Publică a arătat că riscul de cancer la gât și pancreas era de trei și, respectiv, de două ori mai mare în rândul consumatorilor frecvenți de snus.

Cu toate acestea, în 2017, un studiu publicat în International Journal of Cancer a concluzionat că nu există nicio legătură între cancer și snus.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora