Cele mai mari organizaţii non-profit, oamenii care schimbă lumea în bine
Când statul nu poate sau nu vrea să se implice, când oamenii nu mai pot lupta de unii singuri pentru o cauză sau împotriva unei probleme, atunci ajung să înfiinţeze o organizaţie non-profit. Peste 40.000 de organizaţii neguvernamentale internaţionale există pe glob, iar la nivel local cifrele sunt de ordinul milioanelor. Numai în Rusia există peste 400.000 de astfel de organizaţii, în timp ce în India cifra se apropie de 2 milioane. Cele mai multe dintre ele se luptă nu doar pentru a strânge fonduri pentru cauza respectivă, ci şi pentru supravieţuire. La polul opus se regăsesc cele mai mari organizaţii non-profit din lume, iar acestea sunt monitorizate de o organizaţie media independentă cu sediul în Geneva, NGO Advisor, care în urma unor serii complexe de analize stabileşte, anual, topul celor mai bune organizaţii non-profit din lume. Tendința ultimilor 10 ani este de evoluție de la ONG-uri ce acționează majoritar în zonele de sănătate și caritate către o paletă mult mai largă de activități, precum schimbări climatice, obiective democratice şi egalitate de gen.
BRAC (The Bangladesh Rural Advancement Committee) este cea mai mare organizație non-guvernamentală din lume și lider global în dezvoltarea de programe de ajutor în locuri predispuse la conflicte și în zone afectate de dezastre. A fost înființată în 1972, în Bangladesh de Sir Fazle Hasan Abed după eliberarea țării în războiul purtat împotriva ocupației pakistaneze cu misiunea de a combate foametea şi sărăcia, precum şi lipsa speranţei.
În ultimii ani organizaţia s-a remarcat prin modul în care a condus criza refugiaţilor Rohingya. Peste 420.000 de oameni au emigrat din Myanmar din cauza represiunii violente a Guvernului din această ţară, un model clasic de epurare etnică, aşa cum a fost numit de către ONU. Dar BRAC a reuşit de-a lungul existenţei sale multe lucruri remarcabile: 25 de milioane de oameni au primit acces la grupuri sanitare curate, 1,4 milioane de copii urmează cursurile grădiniţelor şi şcolilor BRAC, iar alte 9,5 milioane le-au absolvit, peste 600.000 de femei din zone rurale sărace sunt înscrise în grupuri de suport. De altfel, organizaţia se implică în foarte multe probleme ce marchează omenirea, de la sărăcie şi sănătate la egalitate de gen şi dezvoltarea de programe pentru facilitarea de locuri de muncă, de la educaţie şi incluziune socială la schimbările climatice.
Médecins Sans Frontières este pe locul 2 în topul cu cele mai mari organizaţii non-profit. Organizaţia umanitară medicală oferă ajutor de urgenţă, în 74 de ţări, persoanelor afectate de dezastre naturale, epidemii, conflicte armate sau de lipsa îngrijirilor medicale. Peste 67.000 de oameni, personal medical, logistic şi administrativ, sunt acum în punctele fierbinţi de pe glob, oferind asistenţă medicală fără să ţină cont de rasă, religie, sex sau afiliere politică. În 1999 organizaţiei i-au fost recunoscute meritele prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace.
Medici fără frontiere a fost înfiinţată în 1971 de un grup de medici şi jurnalişti din Franţa, sub impresia puternică a războiului civil din Nigeria, dintre Guvern şi statul secesionist Biafra. Scopul a fost de a asigura ajutor medical rapid, potrivit şi imparţial.
The Danish Refugee Council (DRC) ocupă locul 3 în topul ce prezintă cele mai mari organizaţii non-profit. Scopul organizaţiei cu sediul în Copenhaga, fondată în 1956, este de a acorda ajutor imediat persoanelor afectate de conflicte armate. Membrii DRC ajută peste 5,7 milioane de refugiaţi în fiecare an în condiţiile în care, în prezent, peste 70 de milioane de oameni sunt strămutaţi, cea mai mare cifră înregistrată după Al Doilea Război Mondial. Peste 9000 de angajaţi ai DRC acţionează în 40 de ţări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi America de Sud.
Open Society Foundations este fundaţia ale cărei baze au fost puse în 1979 de către omul de afaceri George Soros, el însuşi donând de-a lungul timpului peste 32 de miliarde de dolari către aceasta. Prima acţiune a organizaţiei a fost de realizare a unui program de burse pentru studenţii de culoare din Africa de Sud în timpul apartheid-ului şi pentru dizidenţii din Europa de Est care îşi doreau să studieze în Universităţile din Vestul Europei. În prezent ONG-ul acordă sprijin în peste 120 de ţări din întreaga lume, ajutând la dezvoltarea programelor ce luptă pentru libertate de expresie, guvernare responsabilă, justiţie, transparenţă şi egalitate.
Mercy Corps completează topul 5 ce prezintă cele mai mari organizaţii non-profit. Fondată de Dan O`Neill în 1979, Mercy Corps este un ONG ce oferă ajutor umanitar celor care au avut de suferit în urma instabilităţilor economice, de mediu, sociale şi politice. Cu 6.000 de membri în toată lumea, Mercy Corps acţionează în peste 40 de ţări şi a acordat de la înfiinţare şi până în prezent ajutor pentru peste 200 de milioane de oameni, cei mai mulţi dintre ei fiind aflaţi în zone de conflict, dar şi în zone afectate de dezastre naturale precum uragane sau cutremure.