Cine sunt fondatorii Nike și ce nu știai încă despre una dintre cele mai populare companii din lume? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine sunt fondatorii Nike și cum a ajuns Ilie Năstase să fie primul jucător de tenis profesionist care să reprezinte această companie?

Nike a fost fondată în 1964 de către Bill Bowerman și Phil Knight. Cei doi s-au întâlnit, și-au strâns mâna și au investit fiecare câte 500 de dolari pentru a importa încălțăminte din Japonia pe care ulterior să o vândă pe piața din SUA.  La vremea respectivă, pantofii sport preferați de atleți proveneau din branduri germane.

Succesul brandului Nike este o poveste pe care, oricine își dorește să investească în domeniul articolelor sportive, ar trebui să o asculte.

Bill Bowerman inventând pantofii ce aveau să schimbe lumea

Cine sunt fondatorii Nike și cum a început totul?

Bill Bowerman a fost un sportiv de renume național și antrenor la University of Oregon. Era pasionat de atletism și lucra din greu pentru a aduce îmbunătățiri în performanța atleților săi. Phil Knight era atlet și era înscris la clasa lui Bowerman, acesta din urmă fiindu-i profesor. Atât Bowerman, cât și Knight au simțit la un moment dat că pentru rezultate mai bune, tehnologia pantofilor de alergare ar putea fi îmbunătățită. Knight chiar a scris o lucrare despre modul în care Japonia ar putea fabrica pantofi de calitate pentru sportivi, pantofi care să poată concura cu cele mai bune branduri din lume.

Phil Knight, Foto scoopnest.com

În timpul acesta, Bill Bowerman își exercita activ eforturile în dezvoltarea de încălțăminte sigură, confortabilă și ieftină, pentru a îmbunătăți performanțele elevilor săi. Și pentru că ideile sale inițiale nu au avut succes, s-a inspirat din lucrarea lui Knight.

Knigth a propus ideea sa către câțiva investitori, însă nimeni nu a acceptat-o așa că a fost forțat să se pună singur pe treabă. Când l-a abordat pe antrenorul lui, Bowerman l-a convins că un parteneriat între ei ar fi un câștig pentru amândoi. Așa s-a născut Nike.

Phil Knight

Lucruri mai puțin știute despre compania Nike

  • Nike a fost fondată în 1964 sub numele de Blue Ribbon Sports și, inițial opera ca distribuitor pentru producătorul de pantofi sport japonez, Onitsuka Tiger (astăzi Asics). A devenit oficial Nike în 1971.
  • Compania a fost fondată cu un cont în bancă de numai 1000 de dolari.
  • Phil Knight și-a dorit inițial ca numele companiei să fie „Dimension 6”. Numele „Nike” provine de la zeița greacă a victoriei și se pronunță „ny’-kee”.  Primul angajat al companiei Nike, Jeff Johnson, a fost cel care a venit cu această propunere de nume.

Citește și:

Cine este fondatorul Samsung și cum a reușit el să clădească un imperiu cu numai 25 de dolari, pornind de la o moară de orez?

  • Prima pereche de pantofi Nike a fost făcută cu ajutorul unei forme fierbinți de wafe. Primul moment eureka (de conștientizare a ideii) pentru Bowerman, a venit în 1971 când el și soția sa pregăteau wafe pentru micul dejun. Privind aparatul i-a venit ideea unei perechi de pantofi cu talpă aderentă ce nu ar mai aluneca pe pistă în momentul alergării. Așa s-a născut „Nike Waffle Trainer”, patentat în 1974, iar povestea este explicată pe site-ul companiei.
  • „The Nike Swoosh” – logoul companiei a fost creat de Carolyn Davidson, studentă la Portland State University, pentru suma de 35 de dolari (nu mai mult de 200 de dolari la valoarea de azi). Într-un stadiu mai avansat i s-au oferit stocuri de pantofi ce azi valorează peste 640 de mii de dolari.
  • Sloganul „Just Do It” a fost inspirat de către criminalul în serie Gary Gilmore care, înainte de a fi executat, în primăvara anului 1977, a spus: „Let’s do it” . Dezvăluirea a fost făcută într-un documentar din 2009 despre publicitatea numită „Art & Copy”.
  • Prima campanie publicitară „Just Do It” a fost lansată în 1988. AD-ul de presă îl înfățișa pe Walt Stack, un icon în lumea atletismului care la vârsta de 80 de ani alerga pe podul Golden Gate.

  • Deși nu mai joacă baschet profesionist din 2013, Michael Jordan câștigă în continuare 60 de milioane de dolari anual în redevențe de la Nike, după cum anunță Forbes.
  • Primul jucător de tenis profesionist care a semnat un contract cu Nike, acceptând astfel să reprezinte imaginea companiei, a fost Ilie Năstase în 1972.
  • Reclama din 1987 la pantofii Nike Air Max a avut coloana sonoră reprezentată de melodia „Revolution” de la Beatles. A fost pentru prima dată când un cântec de la Beatles a fost folosit într-o reclamă.

  • Cel mai mare magazin Nike din lume nu este în America, cum s-ar fi crezut, ci pe Oxford Street, în Londra. Acest magazin a costat peste 10.5 milioane de lire pentru a fi construit, se întinde pe trei niveluri și pe aproape 42 de mii de metri pătrați. A fost inaugurat 1999, clădirea impunătoare se află in colțul nordic al pieței Oxford Circus, intersecția cu Regent Street.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora