Prima pagină » Cum ajunge un român să fie aplaudat de străini? Florin Iliescu: „Ambii părinți nu mai sunt printre noi, dar sunt sigur că sufletul lor va fi mereu acolo unde vom cânta”
Cum ajunge un român să fie aplaudat de străini? Florin Iliescu: „Ambii părinți nu mai sunt printre noi, dar sunt sigur că sufletul lor va fi mereu acolo unde vom cânta”
Într-o casă în care diminețile începeau cu sunetul unei trompete și al unei arii de soprană, iar certurile se încheiau într-un crescendo muzical, nu putea să se nască decât un artist. Florin Iliescu, violonist român format într-un mediu profund muzical, și-a transformat copilăria trăită printre partituri într-o carieră internațională impresionantă. Crescut în spiritul artei, ghidat de părinți muzicieni și inspirat de fratele său, și-a urmat chemarea cu disciplină și entuziasm, până pe marile scene ale Europei.
Din 2018, Florin Iliescu este concertmaestrul Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, iar în 2025 vine acasă, la Sala Radio, unde în copilărie era doar un spectator visător. Cu umor, modestie și o pasiune autentică pentru muzică, Florin Iliescu ne vorbește despre parcursul său, despre legătura indestructibilă cu familia și despre emoțiile ce-l poartă mereu înapoi spre publicul român.
În cadrul unui proiect special dedicat marilor violoniști români care activează cu succes în străinătate, Sala Radio îl va găzdui vineri, 30 mai 2025, pe Florin Iliescu, concertmaestru al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt. Artistul va interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară de Wieniawski, acompaniat de Orchestra Națională Radio și dirijat de Adrien Perruchon. Publicul va avea ocazia să-l asculte pe Florin Iliescu cântând pe o valoroasă vioară italiană din 1716, semnată Gioffredo Cappa. Biletele pot fi achiziționate online sau direct de la casa de bilete a Sălii Radio.
Părinții tăi au fost ambii muzicieni. Cum a fost copilăria într-o casă de artiști?
De dimineață, în loc de „bună dimineața”, se auzea un duet de trompetă și soprană, iar fiecare mică ceartă se sfârșea cu un crescendo muzical. A fost ca și cum mă rătăceam mereu printr-o operă 🙂
Ce muzică se asculta în familia voastră?
Familia noastră era ca un radio în care am prins toate frecvențele: jazz de la tata, arii de operă de la mama. Uneori, ne organizam chiar și un concert de familie, cu fiecare pe instrumentul său – iar apoi transformam livingul într-o scenă.
Florin Iliescu împreună cu soția și părinții în Paris
Cum a fost întâlnirea cu vioara și când ai știut că vrei să fii violonist?
A fost dragoste la prima… notă, dar totodată a fost și un fel de automatism apucatul la vioară ascultându-l pe fratele meu mai mare.
Florin Iliescu: „Fratele meu și cu mine am avut câteva „bătălii” de vioară acasă, dar nu se termina niciodată cu o înfrângere”
Cum ai ajuns la studii în străinătate?
Ei bine, fratele meu și cu mine am decis să ne aventurăm în Germania, unde toată lumea știa că, mai ales ca muzicieni clasici, aveam o mulțime de oportunități. Am vrut să ne lărgim orizonturile, să vedem dacă putem transforma pasiunea noastră într-o carieră internațională.
Dar desigur rădăcinile carierei noastre au fost plantate în România, unde le mulțumesc Profesorilor mei: Doamnei Iona Croitoru și Maestrului Ștefan Gheorghiu.
Ați cântat vreodată împreună?
Sigur! Fratele meu și cu mine am avut câteva „bătălii” de vioară acasă, dar nu se termina niciodată cu o înfrângere… Doar cu un duet triumfător și pe scenă la fel.
Florin Iliescu împreună cu soția în vacanță în Tenerife
Ai voștri v-au văzut vreodată pe scenă?
Da, mama a fost mereu în public, având un loc de cinste, în primul rând. Din păcate, ambii părinți nu mai sunt printre noi, dar sunt sigur că sufletul lor va fi mereu acolo unde vom cânta.
Care a fost cel mai important sfat pe care l-ai primit de la ai tăi?
Tatăl meu obișnuia să spună: „Investește în talentul tău, fii modest și bucură-te de fiecare notă”. Cred că acest sfat m-a condus cu încredere spre fiecare concert.
Florin Iliescu: „Familia mea – soția și copilul nostru – sunt sprijinul meu necondiționat”
Cum ai ajuns concertmaestru al Orchestrei Radio din Frankfurt?
A fost o perioadă de muncă multă, pregătire intensă și experiență acumulată în fiecare orchestră în care am cântat în Germania. Desigur, în urma unei audiții, am reușit să ocup poziția de concertmaestru, un rol care m-a fascinat întotdeauna. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu în această poziție.
Florin Iliescu împreună cu mentorul său – Profesorul Zakhar Bron
Ce face Florin Iliescu atunci când nu este pe scenă?
Când nu cânt, îmi place să călătoresc, să descopăr noi culturi și să și încerc să gătesc – cu muzica pop pe fundal.
Ce muzică putem găsi în playlistul tău?
În playlistul meu găsești de toate: de la Beethoven la jazz modern și pop.
Cine este cea mai importantă persoană din viața ta?
Familia mea – soția și copilul nostru – sunt sprijinul meu necondiționat și cei cu care împărtășesc bucuriile și provocările vieții. Atunci când mă confrunt cu dificultăți, soția mea este prima la care apelez, având abilitatea de a oferi atât înțelepciune, cât și umor, în momentele de nevoie.
Florin Iliescu într-o plimbare matinală cu copilul în Frankfurt
Ce nu știe nimeni despre tine?
Și mie mi-ar plăcea să știu unele lucruri despre mine, pe care eu însumi poate că nu le-am descoperit.
life.ro newsletter
Ce mesaj i-ai da unui tânăr care visează la o carieră în muzică?
Și eu am visat și visez în continuare! Aș spune să muncească din greu, să fie perseverent și să nu uite să se bucure de muzică! La final, muzica este despre emoții, nu despre perfecțiune!
Povestește-ne și invită-ne la concertul din 30 mai… Pe 30 mai, vă aștept cu brațele deschise la Sala Radio din București, unde în copilărie veneam săptămânal să ascult concertele Orchestrei Radio! Voi interpreta Concertul nr. 1 de Wieniawski.
Florin Iliescu în concert la Sala Radio
Și, ultima întrebare, ce urmează pentru Florin Iliescu? Urmează multe proiecte interesante! Am colaborări planificate, cu noi concerte în Germania, România, Korea și Serbia, dar și câteva surprize. Abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din București.