Educația la domiciliu: avantaje și dezavantaje - LIFE.ro
Mergi la conținut

Interesul pentru educația la domiciliu a crescut în ultimii trei ani, iar motivele din spatele acestui lucru sunt variate. Unii părinți au văzut beneficiile pe care le poate avea educația acasă, în timp ce alții o iau în considerare din motive de siguranță.

Educația la domiciliu poate fi o decizie grozavă pentru unii, dar îi dezavantajează pe alții. Totul depinde de caz și doar tu știi dacă va funcționa pentru familia ta.

De asemenea, ar trebui să luați în considerare avantajele și dezavantajele educației la domiciliu pe care le-am subliniat în acest articol și să evaluați care este mai mare pentru copilul dumneavoastră individual.

Cu toate acestea, alegerea pentru școala acasă nu este o decizie care trebuie luată ușor.

Ce înseamnă educația la domiciliu?

Educația permanentă la domiciliu poate să nu fie ceea ce vă așteptați. Pentru a vă ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză, vom analiza dezbaterea despre educația la domiciliu, gândindu-ne la potențialele efecte pozitive și negative.

Din punct de vedere legal, fiecare copil trebuie să aibă o educație. Cu toate acestea, ei nu trebuie să meargă la școală pentru a obține această educație pentru că ar putea fi educați și în altă parte, cum ar fi acasă.

A fi educat la domiciliu înseamnă că părinții sau îngrijitorii copilului trebuie să-și asume exclusiv responsabilitatea pentru educația copilului lor. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să înveți singur copilul. De exemplu, ai putea angaja mai mulți tutori sau ai folosi școlarizarea online, ci mai degrabă, dacă educația lui este considerată inadecvată, ești responsabil pentru acest lucru. Autoritatea locală monitorizează calitatea educației oferite acasă, inclusiv evaluări anuale și vizite la domiciliu. Ei au puterea de a vă emite un ordin de participare la școală sau un ordin de supraveghere a educației, dacă este necesar.

De asemenea, sunteți responsabil pentru acoperirea costurilor educației, inclusiv a taxelor de examen. Școlile și autoritățile locale nu sunt obligate să ofere părinților care fac educație la domiciliu niciun sprijin, chiar și sprijin pentru nevoile educaționale speciale. În plus, atunci când vă retrageți copilul din lista școlară, locul lui nu va rămâne deschis. Dacă educația la domiciliu nu funcționează, este posibil să nu vă puteți trimite copilul înapoi la aceeași unitate.

Există uneori opțiunea pentru un copil de a face flexi-schooling. Aici aranjați ca copilul dumneavoastră să primească o parte din educația sa la o școală, colegiu sau alt furnizor de educație, astfel încât să poată lua materii care sunt dificil de predat de acasă. Școlile și furnizorii de educație nu trebuie să fie de acord să facă acest lucru, dar unii sunt bucuroși să facă acest lucru.

De ce aleg oamenii să facă școală acasă?

Cele mai frecvente motive pentru care părinții și îngrijitorii aleg să învețe copilul la domiciliu sunt:

Problemele de sănătate ale copilului, în special problemele de sănătate mintală, de exemplu, anxietatea, fobia școlară, anxietatea de separare sau depresia.

Nevoile educaționale speciale care nu sunt satisfăcute în sistemul școlar, de exemplu, dislexia, autismul sau nevoile pentru talentați.

Copilul care este hărțuit fie de către colegi sau de profesorii lor.

Nedorința sau incapacitatea copilului de a merge la școală.

Ca o intervenție pe termen scurt dintr-un motiv anume.

Vederile ideologice sau filozofice ale părinților – de exemplu, ar putea susține conceptul de „dezînvățare”.

Nemulțumirea față de sistemul școlar, de exemplu, antipatia Curriculum-ului Național, crezând că copiii încep școala prea devreme sau că sistemul școlar nu se potrivește copilului lor.

Distanța până la o școală locală.

Unii părinți aleg, de asemenea, să facă școală acasă ca o modalitate de a evita excluderea copilului lor. Cu toate acestea, acest lucru este adesea mai dăunător decât util, iar guvernul sfătuiește împotriva acestui lucru.

Desigur, pandemia de COVID-19 a făcut educația la domiciliu mai atractivă pentru mulți părinți din întreaga lume.

Care sunt avantajele educației la domiciliu?

Există o serie de beneficii pe care educația la domiciliu le are pentru copii și părinții lor.

Învățare eficientă, individualizată

Un beneficiu cheie este faptul că, dacă faci școală acasă, poți personaliza educația pe care o primește copilul tău în funcție de interesele, nevoile, abilitățile și stilul său de învățare. Aceasta ar putea include petrecerea mai mult timp afară făcând exerciții fizice, permițându-i să învețe mai multe despre un subiect care le-a stârnit interesul sau acordându-le o zi liberă dacă sunt bolnavi. Când educația este personalizată, copiii sunt mai implicați. De asemenea, le permite să-și descopere aptitudinile și să se dezvolte ca oameni.

În plus, subiecții cu care sunt mai puțin încrezători pot ocupa mai mult din zi, atunci când este necesar. În școlile obișnuite, profesorii nu au timp să facă acest lucru pentru fiecare copil. Unii sunt lăsați să lupte, iar alții plictisiți și frustrați. Predarea individuală îi oferă copilului mult mai multă atenție și duce la mai puțin timp pierdut. De fapt, este atât de eficient încât unii părinți raportează că obțin o zi de învățare în decurs de două ore.

Eficiența educației la domiciliu și faptul că nu trebuie să urmați programa națională sau calendarele tipice ale unei zile de școală. Vă lasă timp de petrecut pentru extinderea învățării copilului dumneavoastră. Vă puteți face timp pentru joacă, proiecte, experimente reale și arte. Dezvoltarea abilităților în viața reală inclusiv gătitul, curățarea, voluntariatul și învățarea bugetului ar putea face parte din ziua de școală. De asemenea, puteți alege să învățați în diferite locuri, cum ar fi muzee, parcuri și centre științifice.

Care sunt provocările educației la domiciliu?

Provocările educației la domiciliu trebuie luate în considerare alături de beneficii, pentru a putea lua o decizie echilibrată.

Angajament major. Prin educația la domiciliu, vă faceți responsabilitatea de a satisface toate nevoile educaționale ale copilului dumneavoastră. Trebuie să fii capabil să oferi profunzimea și amploarea învățării de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Acest lucru necesită timp și energie, chiar dacă angajați tutori pentru unele lecții; va trebui totuși să vă asigurați că predau eficient și că sunt potriviți să aibă acces la copii. Ca parte a acestui lucru, va trebui să preluați referințe și să verificați dacă au un certificat DBS. Homeschooling presupune, de asemenea, pregătirea copilului pentru orice examene pe care le va susține și ducerea lui la centre de examinare externe pentru a-l susține. Acest lucru necesită multă muncă suplimentară, iar centrele de examinare ar putea fi departe de casa dvs.

De fapt, adaugi încă două locuri de muncă la rolul tău de părinte: devii și profesor și administrator. Pe lângă faptul că faci tot ce faci deja, trebuie să planifici și să implementezi lecții, să organizezi excursii, să coordonezi activități cu alți părinți și să te asiguri că îndeplinești cerințele autorității locale. Veți petrece mult timp cu copilul dumneavoastră, poate toată ziua, în fiecare zi și este posibil să nu puteți face lucruri pe care le fac în mod normal în timp ce sunt la școală. Acest lucru poate duce la stres și oboseală din partea ta.

În plus, nu există prea mult ajutor disponibil pentru părinții care fac educație la domiciliu. Unele autorități locale operează grupuri de sprijin sau forumuri sau sunt dispuse să ofere sfaturi, dar acest lucru este discreționar. Există o mulțime de resurse pe internet, dar, din păcate, cantitatea de informații nu garantează calitatea și este posibil să nu fie atât de utile pe cât ați sperat.

Cel mai mare cost al educației la domiciliu este că va trebui să renunți la jobul cu normă întreagă pentru a face acest lucru. Acest lucru are implicații pentru stilul tău de viață va trebui să poți să bugetezi mai mult decât faci deja. Factura dvs. de energie va crește probabil, din cauza petrecerii mult mai mult timp acasă.

În afară de aceasta, va trebui să cumpărați manuale, articole de papetărie și un computer. Dacă copilul dumneavoastră participă la activități sportive sau dacă mergeți la vizite educaționale, probabil că va trebui să plătiți și pentru aceste lucruri. Examenele sunt o cheltuială deosebit de notabilă: mai degrabă decât școala să plătească pentru ca copilul dumneavoastră să intre în ele, veți fi responsabil pentru acest lucru.

Pierderea experiențelor. Deși am recunoscut în secțiunea „Avantaje” că copiii educați acasă încă se dezvoltă social, ei pierd în mod natural o anumită interacțiune petrecând mai mult timp acasă. Este posibil să nu aibă legătura cu colegii lor, să aibă mai puțini prieteni și să aibă mai puțină experiență în interacțiunea cu oameni din medii diferite. Viziunea lor asupra lumii ar putea fi foarte îngustă și părtinitoare. În cele mai rele cazuri, aceștia ar putea fi considerați intoleranți și dezinformați, cu puține cunoștințe despre valorile generale ale societății. Acest lucru i-ar putea dezavantaja pe viitor.

Există, de asemenea, alte experiențe pe care copiii educați acasă le pierd. Școlile oferă oportunități de experiență de lucru, abilitatea de a participa la ligi sportive și oportunități de recunoaștere și recompensă. Cei care sunt învățați acasă nu experimentează aceste lucruri și s-ar putea să simtă că au ratat-o.

Dezavanjate: dezechilibru școală-casă

Un dezavantaj natural al educației la domiciliu este că nu poți separa cu adevărat casa de școală. Încercarea de a menține structura și echilibrul necesită o autodisciplină intensă, concentrare și planificare. Este extrem de ușor ca distragerile de zi cu zi să stea în calea temelor școlare. De asemenea, s-ar putea să intri într-o rutină nesănătoasă, ineficientă. Ca urmare, este posibil să nu vă îndepliniți datoria de a oferi o educație bună pentru copilul dumneavoastră. Va trebui să vă gândiți la strategii pentru a preveni acest lucru: de exemplu, puteți face temele școlare într-o cameră special concepută. Ați putea avea, de asemenea, ore regulate de „școală” și reguli împotriva întreruperilor. Cu toate acestea, nu puteți opri întotdeauna apariția distragerilor și este posibil ca aceste strategii să nu funcționeze, în funcție de mediul dumneavoastră de acasă.

Citește și: Educația la distanță a câștigat teren. Cât te costă să faci „școală” la tine acasă și cât de legal este

Dificultăți de educație ulterioară

Copiii educați la domiciliu ar putea avea capacitatea de a intra la universitate, dar procesul de aplicare poate fi împiedicat de lipsa de cunoștințe a părinților despre aceasta. Personalul școlii știe cum să completeze formularele și are capacitatea de a vă oferi referințe. Părinții, pe de altă parte, sunt adesea fără experiență și nu sunt siguri la cine să apeleze pentru sprijin. Pot fi angajați tutori specializați pentru admitere, dar acest lucru înseamnă costuri suplimentare pentru dumneavoastră.

De fapt, educația la domiciliu ar putea limita alegerea copilului dumneavoastră și le poate afecta viitoarea lor carieră. Acest lucru se datorează faptului că multe cursuri nu sunt dezvoltate având în vedere copiii educați acasă.

Este educația la domiciliu potrivită pentru copilul meu?

Este dificil să iei în considerare dacă educația acasă este potrivită pentru copilul tău sau nu. Trebuie să te gândești la:

De ce vrei să-i educi acasă. Oare pentru că ar fi în interesul lor?

Ce crede copilul tău despre idee. Ar trebui să fie de acord cu asta, pentru că ei sunt persoana pe care o va afecta cel mai mult.

Dacă aveți timpul, resursele și capacitatea de a vă învăța copilul în mod corespunzător. Gândește-te sincer la asta.

Dacă casa ta este potrivită din punct de vedere al zgomotului, spațiului și mediului general. Aveți configurația potrivită pentru a vă așeza confortabil fără distragere a atenției și a lucra ore întregi?

Ce sprijin tu, ca părinte, ai de la ceilalți. Vor fi momente când educația acasă va fi dificilă și vei avea nevoie de un fel de ajutor. Există undeva de unde ați putea garanta acest sprijin?

Ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ai putea învăța copilul pentru o perioadă de timp (de exemplu, dacă ar fi bolnav).

Înainte de a începe, aveți nevoie de un plan de rezervă. Dacă a fost bolnav pentru o perioadă lungă de timp, nu ai putea opri toate lecțiile, asta ar însemna că copilul tău ar fi lipsit ilegal de educație. Cine te-ar înlocui ca profesor dacă s-ar întâmpla ceva?

Dacă puteți oferi experiențe sociale, fizice și culturale pentru a vă ajuta copilul să se dezvolte. Trebuie să te gândești în afara cutiei și să-ți scoți în mod activ copilul în comunitate. Aceste oportunități nu vor veni doar dacă faci școală acasă, ci trebuie să faci asta.

Intențiile tale pe termen lung pentru educația copilului tău. Vor fi educați acasă pentru totdeauna sau doar pentru câțiva ani? Gândirea la aceste lucruri ar putea influența ceea ce îl înveți pe copilul tău, astfel încât să fie pregătit pentru viitor.

Sursa foto: depositphotos.ro

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora