Evaluarea Naţională. Tu ai putea să rezolvi subiectele din testele de antrenament?
An de an Evaluarea Naţională este sursă de emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu şi părinţii lor, deopotrivă. Media obţinută la aceste teste este extrem de importantă când vine vorba de admiterea la liceu, aşa că nu e de mirare că stresul de a obţine o notă cât mai mare începe cu mult timp înainte de data examenelor.
Evaluarea Naţională 2022
Anul acesta elevii de clasa a VIII-a termină cursurile mai devreme, pe data de 3 iunie. Asta nu înseamnă că intră automat în vacanţă, ci că primesc mai mult timp să se pregătească pentru Evaluarea Naţională, cea a cărei notă va conta în accesul la liceul pe care îşi doresc să-l urmeze. Până pe data de 3 iunie trebuie efectuată şi înscrierea pentru aceste teste, care se face la secretariatul fiecărei şcoli în parte.
Absolvenţii clasei a VIII-a revin la şcoală după 10 zile, pentru probele scrise:
- 14 iunie 2022 – Limba şi literatura română;
- 16 iunie 2022 – Matematică;
- 17 iunie 2022 – Limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi afişate pe 23 iunie, până în ora 14.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 19.00 şi pe 24 iunie, între orele 8.00 şi 12.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie, iar elevii le vor putea verifica pe baza unor coduri individuale pe care le primesc la susţinerea primei probe.
Citeşte şi: Florentin Gheorghe, tânărul care a lăsat teologia pentru a-i învăța carte pe copiii de la țară. Azi este profu’ de română ce predă gramatică și literatură distractivă pe Youtube – LIFE.ro
Tu ce rezultate ai avea dacă ai da acum testele de la Evaluarea Naţională?
Testele de la finalul clasei a VIII-a nu sunt doar sursă de stres, ci şi de discuţii şi analize lungi despre cât de complicate sau de simple sunt, despre cât de pregătiţi sau nepregătiţi sunt copiii, cine poartă vina pentru rezultatele slabe şi ale cui sunt meritele pentru cele bune.
Până să se ajungă aici există însă nişte simulări menite să le arate copiilor, profesorilor şi părinţilor care este nivelul de studiu şi unde ar trebui să mai insiste, dar şi mai multe teste de antrenament care ar trebui să-i ajute mai bine pe elevi la pregătirea pentru testele finale. 3 seturi au fost publicate până în acest moment, pe 18 aprilie, 2 şi 9 mai şi urmează şi altele, în fiecare zi de luni până la data începerii testelor.
Sfaturile experţilor în educaţie în cazul probei la Limba şi literatura română sunt ca elevii să citească enunţurile cu foarte mare atenţie, astfel încât să evite eventualele capcane ce pot fi strecurate în cerinţe.
Apoi, să îşi acorde timp să citească cu atenţie textele expuse, să le înţeleagă şi să le analizeze înainte să se apuce de redactarea răspunsurilor. Dacă nu este cerută explicit formularea unui răspuns în enunţ elevii pot răspunde punctual. În schimb, în cazul răspunsurilor complexe este important să evite să utilizeze idei cu caracter general, clişee lingvistice, teorii irelevante pentru subiect, citate fără substanţă.
Pot fi de mare ajutor şi modelele de subiecte date în anii trecuţi la aceste teste. Le găseşti aici dacă vrei să îţi testezi cunoştinţele sau ai copii care se pregătesc de examene.
Citeşte şi: #VoceaCopiilor. Roxana Asavei, 17 ani: „Dacă până la 18 ani ești tratat ca un copil: trebuie să stai în banca ta, părerea ta nu contează, adulții știu mai bine și se descurcă, nu se poate ca dintr-o dată lumea să se aștepte să devii responsabil.” – LIFE.ro
Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.