Sâmbăta trecută a avut loc deschiderea oficială a Theodora Golf Club. Situat în Teleac, la mai puţin de 5 km de centrul oraşului Alba Iulia, Theodora Golf Club este primul teren de golf construit la standarde internaţionationale din România. După aproximativ doi ani de construcţie, terenul în suprafaţă totală de 62 hectare va fi pregătit pentru jucătorii pasionaţi din România şi din întreaga lume din primavara lui 2018. Ce impact are acest teren asupra golfului romanesc am aflat de la reprezentanţii Romanian Golf Association.
“Suntem încântaţi să asistăm la o premieră în golful românesc, şi anume dezvoltarea unui teren de 18 cupe, omologat la standarde internaţionale unde cu siguranţă vom juca multe competiţii în viitor. Îl felicit pe acestă cale pe domnul Ioan Popa pentru efortul considerabil şi rezultatul uimitor şi îi dorim succes şi îl vom sprijini în continuare în dezvoltarea golfului în regiune” a declarat Florin Segărceanu, Preşedinte al Romanian Golf Association prezent la eveniment. „Ne-am bucurat de prezenţa domnului Preşedinte Klaus Iohannis la eveniment şi apreciem că acordă golfului importanţa cuvenită. Îl aşteptăm la competiţiile organizate de Romanian Golf Association” a mai adăugat Florin Segărceanu.
“Îl felicit pe domnul Popa pentru realizarea acestui teren spectaculos, este într-adevăr o piatră de hotar în golful românesc, un moment pe care noi, comunitatea de golf din România, îl aşteptam de multă vreme. Îl cunosc pe domnul Popa ca fiind un om perfecţionist şi foarte ambiţios, iar personalitatea lui se regăseşte în fiecare detaliu al acestei dezvoltări. A demonstrat încă o dată că dedicarea şi pasiunea pentru golf se pot materializa în astfel de realizări remarcabile şi suntem convinşi că terenul va avea un mare succes printre jucătorii români, dar şi cei străini în cautare de locuri spectaculoase de golf” a declarat Nicolae Kovacs, Secretar General şi Vicepreşedinte al Romanian Golf Association prezent şi el la eveniment. “Cred că acest proiect ne arată că se poate şi că golful a evoluat îndeajuns de mult în România în ultimii ani şi sperăm să vedem în următorea perioadă o dezvoltare similară lângă Bucureşti, singura capitală europeană care din păcate încă nu are un teren de golf de 18 cupe” a adăugat el.
Terenul este un parcurs de par 73, alcătuit din 4 cupe par 3, 10 par 4, 3 par 5 şi un par 6 spectaculos cu o distanţă de 735 metri. Terenul măsoară o distanţă efectivă de joc de 6,518 metri de la tee-ruile alocate jucătorilor profesionişti, respectiv 6,193 metri de tee-urile jucătorilor amatori. Suprafaţa de joc este presărată cu lacuri artificiale care acoperă aproximativ 5 hectare şi care flancheaza 8 din cele 18 parcursuri. Râul Mureş este şi el o parte foarte importantă a acestui teren. Lacul din apropierea club house-ului gădzuieşte un „island green” dublu, unde greenurile de la cupele 9 şi 18 se întâlnesc pentru a da un final spectaculos rundelor de golf, dupa modelul celui mai vechi teren din lume, St. Andrews din Scoţia.
„La prima vedere, terenul va testa atât acurateţea cât şi distanţa jucătorilor, fiind un parcurs relativ lung cu o multintudine de „hazard”-uri în jur. Apa şi bunker-ele sunt aşezate inteligent pentru a pune în dificultate jucătorii. Există parcursuri care trebuiesc abordate cu precauţie, altele care pot fi atacate pentru un scor cât mai bun. Este un teren care testează toată priceperea jucătorilor, cât şi răbdarea şi jocul strategic al acestora” spune Nicolae Kovacs.
„Exista foarte multe competiţii pe care noi, în cadrul RGA, am dorit să le găzduim în România în ultimii trei ani, dar nu am avut infrastructura necesară pentru acestea. Competiţiile noastre adună în general între 72 şi 90 de participanţi, care joacă pe teren în cadrul aceleaşi runde şi care au nevoie de cazare şi sală de evenimente în vecinatatea terenului. La totalul jucătorilor se adaugă familiile acestora, aşadar la evenimentele de după competiţii participă peste 130 de persoane. Theodora Golf Club ne răspunde acestor nevoi, aşadar ne va găzdui mai mult de jumătate dintre evenimentele din calendarul competiţional al 2018, care va cuprinde cinci competiţii majore şi două amicaluri cu alte asociaţii de golf din ţările vecine.” a precizat Cornel Danilă, Vicepreşedinte responsabil cu evenimentele RGA.
În afară de terenul de golf, proiectului include 14 vile pentru cazare a câte 6 camere fiecare, 5 vile în regim privat, o sală de conferinţe, o piscină exterioară, clădirea administrativă a clubului (club house) care include proshop, vestiare, lounge bar şi restaurantul fine dining. De asemena, clubul beneficiază şi de un driving-range exterior la standarde înalte şi un simulator de golf in-door pentru antrenament şi perfectionare.
„Planul RGA a fost, înca de la înfiinţare, să extindem activităţile şi în zona Transilvaniei, dar până în prezent acest lucru a fost dificil de realizat, atât din cauza infrastructurii de golf cât şi din cauza celei rutiere. În acest moment, 97% din cei 138 membri RGA sunt din zona Bucureştiului. Pentru anul viitor, plănuim deschiderea unei filiale RGA în Transilvania, care va organiza competiţii locale repetitive în cadrul calendarului RGA (RGA Matchplay Singles şi Doubles cât şi un nou tip de competiţie RGA Monthly Medal) a căror finală se va desfaşura la Theodora Golf Club şi va reuni cele două enclave majore de jucători din zona Bucureştiului şi din Transilvania. Pentru cunoscători, va fi similar cu FedEx Cup din calendarul Profesional Golf Association of America (PGA)” a declarat Nicolae Kovacs.
Pentru Alba Iulia şi zona Transilvaniei, Theodora Golf Club este o plusvaloare majoră din punct de vedere turistic, zona deja fiind cea mai dezvoltată din România din punct de vedere al golfului dar şi al turismului. Din punct de vedere al golfului, Theodora Golf Club pune România pe „harta mondială a golfului” dupa cum a declarat domnul Preşedinte Klaus Iohannis în cadrul discursului de inaugurare a terenului.