La ce ne mai uităm: filme originale Netflix care merită văzute - LIFE.ro
Mergi la conținut

La ce ne mai uităm: filme originale Netflix care merită văzute

Cauți ceva de #binging, dar parcă nu ai mai vrea un alt serial? Atunci îți recomandăm noi câteva filme originale Netflix care merită văzute.
Share this article

Știu că atunci când spui Netflix, te gândești în primul rând la seriale. De la Narcos, la House of Cards, de la Bodyguard la Sabrina, atunci când intrăm în universul semnat de cel mai mare producător de conținut al momentului, parcă uităm de soarele de afară, de berile cu prietenii sau de task-urile pe care le mai aveam de terminat. Însă, Netflix nu ne oferă doar niște super seriale. În ultimul timp a investit câteva miliarde bune intrând într-o bătălie crâncenă să fie luat în serios. Așa că, începând cam din 2015 a început să își construiască o listă de filme proprii, cu un scop foarte simplu, acela de a se detașa de imaginea de distribuitor pe care o avea.

Iar Netflix a început să producă din ce în ce mai multe filme cu care să participe la festivalurile importante de film – Cannes, printre ele. Iar anul acesta a fost și nominalizat la Premiile Oscar la categoria Cel mai bun film pentru pelicula semnată de Alfonso Cuarón, “Roma”.

Așa că, mai jos găsiți o listă cu filme originale Netflix care merită văzute. Pregătiți de un altfel de #binging?

Mudbound – atunci când realitatea ne arată că istoria se poate repeta oricând

O adaptare după romanul semnat de Hillary Jordan despre două familii – una albă, alta de culoare – și despre luptele rasiale din anii ’40, din Mississippi. Filmul, care a primit nu mai puțin de patru nominalizări la Premiile Oscar de anul trecut (Cel mai bună actriță într-un rol secundar și Cel mai bun Cântec Original – ambele pentru Mary J. Blige, Cel mai bun scenariu adaptat și Cea mai bună imagine pentru Rachel Morris, prima femeie nominalizată pentru această categorie), a impresionat pe toată lumea. O melodramă care se întinde pe mai mulți ani și în care schimbările emoționale din întreaga societate sunt foarte bine portretizate. Și, pe lângă un scenariu foarte bine scris, filmul reușește să creeze o imagine incredibilă pentru cel de-Al Doilea Război Mondial. Iar Mary J. Blige face un super rol.

Netflix a făcut din “Mudbound” nu doar un film foarte bun, ci și un exemplu că cinematografia americană începe să producă noi voci de oameni talentați. Iar Dee Rees a arătat că succesul pe care l-a avut cu Pariah în 2011 nu a fost deloc întâmplător. Atunci când Netflix i-a dat pe mână un buget mult mai mare, “Rees” a făcut o treabă excelentă. După ce te uiți la “Mudbound”, nu ai cum să nu te gândești la cât de mult rău au avut de înfruntat oamenii de culoare și la cât de periculos ar fi pentru noi toți dacă istoria s-ar putea repeta vreodată. Am ales să deschid lista de lista de filme originale Netflix care merită văzute cu “Mudbound” pentru că este primul film cu adevărat foarte bun pe care l-am văzut aici și pe care nu aș vrea să îl ratați.

Blue Jay – iubirea aia din liceu la care te vei gândi mereu

Cred că e unul dintre cele mai frumoase filme pe care l-am văzut în ultimul timp. Mark Duplass are un contract semnat cu Netflix pentru care trebuie să facă anual un număr de filme / seriale. Și, în baza acestei înțelegeri a făcut și “Blue Jay”. Așa că a scris în linii mari un scenariu și i l-a trimis pe mail unei actrițe care se afla atunci pe super val, Sarah Paulson. Spun în linii mari pentru că, în realitate, Duplass avea doar o idee – aceea de a readuce doi iubiți din liceu împreună după foarte mult timp. Mai mult de atât, a fost o improvizație între cei doi Paulson și Duplass. Iar chimia dintre ei este fabuloasă. Apoi, a vrut ca experiența lor să fie una cât mai inocentă și a ales ca filmul să fie alb negru (și ce bine i se potrivește lui Paulson această alegere). Și, în cele din urmă, Duplass a vrut să lucreze cu regizorul Alexandre Lehmann care făcuse până atunci documentare – i se părea că stilul filmul ar trebui să meargă în această direcție.

În cele din urmă, filmul urmărește cele două personaje care își petrec împreună o zi și o noapte. Și probabil, un gând … ce ar fi fost de noi dacă iubirea noastră nu s-ar fi terminat atunci. Filmul a fost în selecția oficială la TIFF (Toronto International Film Festival).

First They Killed My Father – un film semnat Angelina Jolie

Ca orice proiect în care s-a implicat, Angelina Jolie a încercat să facă și din acest film un manifest despre genocidul care s-a întâmplat în Cambogia sub conducerea lui Khmer Rouge în timpul anilor ’70. Așa că, Jolie și co-scriitoarea Loung Ung au lucrat exclusiv cu localnicii pe care au ajuns să îi cunoască și să își dorească enorm să îi ajute și să îi protejeze. Apoi, filmul a fost făcut după un script în limba Khmer tocmai pentru a păstra cât mai autentică și mai neatinsă cultura cambodgiană. Jolie a devenit solidară cu supraviețuitorii acelor evenimente îngrozitoare, refuzând să le îndulcească câtuși de puține. “First They Killed My Father” trage un semnal de alarmă puternic asupra exploatărilor care au avut loc în acel colț de lume. Iar Jolie ne face să cunoaștem cu adevărat durerea prin care au trecut cambodgienii în aceea perioadă.

Velvet Buzzsaw – despre artă, dar altfel

Jake Gyllenhaal cred a ajuns într-un nivel al carierei sale în care poate și vrea să facă orice. De aceea, îl vedem în o grămadă de proiecte, de la “Okja” (vorbim imediat și despre el), “Nocturnal Animals”, “The Sisters Brothers” sau “Nightcrawler”, la “Velvet Buzzsaw”. În ultimul joacă rolul unui critic de artă care devine obsedat de un artist nedescoperit. Totul devine interesat atunci când pe scena artei din Los Angeles apare și înșelăciunea pe lângă talent, intrigi și dispute pe drepturi de autor. Iar când lucrurile se amestecă și cu puțin horror, nu are cum să nu iasă un plot intrigant.

My Happy Family – atunci când cuvântul familie, devine prea greu

La 52 de ani, Manana (Ia Shughliashvili) își face bagajele și pleacă de acasă, lăsând în urma sa un soț, o băiat, o fată și prietenul acestuia, doi părinți destul de învârstă. Și toți cei șase locuiesc într-un singur apartament. Pe măsură ce filmul semnat de Nana Ekvtimishvili și Simon Groß se derulează, aflăm toate frustrările care au stat la baza deciziei pe care a luat-o Manana. Motivele adevărate ale plecării sale, nu cele pe care frații, mătușile sau unchii săi vor ca noi să le știm. Filmul este făcut din perspectiva Mananei, fiind narat de Shughliashvili și având un puternic simț al umorului realizat de mama lui Darren Aronofsky. “My Happy Family” este delicat și brutal în egală măsură, neavând cum să nu vă placă.

Okja – atunci când gânduri anti-capitaliste încep să prindă viață

Netflix și casa de producții a lui Brad Pitt (Plan B care semnează acum și serialul The OA, de exemplu) au strâns vreo 50 de milioane de dolari pentru a face un film de vreo două ore, un manifest anti-capitalism, semnat de Bong Joon-ho. Un altfel de E.T. care vorbește despre drepturile și suferințele prin care trec animalele. Și un altfel de PETA – poate nu chiar atât de șocant precum sunt materialele lor, dar cu același mesaj.

Povestea este destul de simplă. O fetiță din Coreea de Sud (Ahn Seo-hyun) are o relație foarte specială cu o creatură de hipo-porc-iepure. Iar atunci când compania care a făcut toate aceste experimente de a crea noi și noi animale încearcă să ia pe Okja de lângă ea, începe un întreg proces de urmărire și de eliberare a animalului. Netflix face cu acest film un lucru foarte curajos – oferă libertate totală creativilor cu care lucrează. Iar acest lucru se vede într-un film care are un mesaj activist extrem de puternic. Nu doar pentru drepturile animalelor, ci și anti-capitalism. Așa că “Okja” este clar pe lista de filme originale Netflix care merită văzute.

Roma – un film frumos, despre copilăria lui Alfonso Cuarón

Și am lăsat “Roma” la final pentru că am tot vorbit despre filmul mexicanului Cuarón. Probail că ar fi meritat să câștige Oscarul anul acesta (și pentru Cel mai bun film, nu doar pe cele pe care le-a câștigat deja), dar important aici este din nou faptul că Netflix a oferit o libertate incredibilă oamenilor care lucrează. Și asta pentru că, “Roma” nu are cum să fie vreun film care să aibă succes de box office, în schimb, Netflix și-a dorit să aducă în platforma filme pentru toată lumea. Iar lucrul acesta se vede și în faptul că au avut curajul să facă un film frumos … în care nu se întâmplă foarte multe lucruri. “Roma” este mai degrabă despre experiența de a intra în amintirile lui Cuarón (filmul spune povestea bonei care a avut grijă de el atunci când acesta era mic și trăia în Mexico City). Însă, în mod cert conduce detașat lista de lista de filme originale Netflix care merită văzute.

Plus, alte câteva filme originale Netflix care merită văzute

Pe lângă acestea, vă mai recomand următoarele filme: “On Body and Soul” (propunerea Ungariei la Premiile Oscar acum câțiva ani), “Barry” (despre anii de început al lui Barack Obama), “Tallulah” (despre cum dragostea te poate împinge să faci niște lucruri absolut necugetate, precum să răpești un copil), “I Don’t Feel at Home in This World Anymore” (o soră medicală, Ruth (Melanie Lynskey) și vecinul său maniac, Tony (Elijah Wood) se aventurează în căutarea unui hoț care le face viața grea în cartier), “The Meyerowitz Stories” (cu o super distribuție care cuprinde nume precum Adam Sandler, Dustin Hoffman, Ben Stiller, Emma Thompson și Elizabeth Marvel – de altfel, probabil că este cam unul dintre puținele filme bune cu Sandler pe care să îl găsiți aici) sau “High Flying Bird” (probabil primul mare hit al lui Netflix în 2019).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora