Las Médulas, muntele de aur al Spaniei. Cum arată zona din care romanii au luat peste 5000 de kilograme de aur? Și ce traseu să faci dacă ajungi aici
Nu există #vanLIFEînSpania fără să faci un mic traseu pe munte. Chiar dacă noi am ajuns aici în plină vară, iar temperaturile sunt destul de ridicate, am vrut neapărat să vedem Las Médulas. Un munte pe care romanii l-au cucerit în timpul Împăratul Augustus și din care au luat nu mai puțin de 5.000 de kilograme de aur.
Romanii au adus aici două lucruri bune: un sistem ingenios de exploatare a zonei, numit „ruina montium”, precum și construirea minei la care lucrau toți oamenii din zonă. Spre deosebire de alte locuri pe care le-au cucerit, aici romanii nu i-au transformat pe asturieni în sclavi, ci în mineri.
Las Médulas este o zonă absolut impresionantă. Munții argiloși acoperiți de castani sunt extrem de fotogenici, indiferent de anotimpul în care ajungi aici, dar cred că vara și toamna sunt absolut superbi.
Pentru a descoperi zona și a face un traseu de câteva ore este suficient să-ți aloci o zi pentru Las Médulas. Există mai multe locuri de cazare, atât în oraș, cât și în localitățile din zonă. Cum noi suntem în această călătorie în #KUFvan, am găsit o parcare la câteva minute distanță. În Spania găsești foarte ușor parcări gratuite, special destinate caravanelor și vanurilor, tot ce trebuie să faci este să cauți pe Google Maps – apartamento para caravanas.
Dar cum s-a format zona Las Médulas? Ce să faci aici? Și cum arată munții argiloși în timpul verii?
Cum s-a format zona Las Médulas și de ce romanii și-au dorit-o atât de mult
Las Médulas sunt niște munți argiloși, roșii, acoperiți de castani. Însă aceștia nu au fost de la început așa. Aspectul lor a fost schimbat atunci când au venit romanii în zonă și au modificat mediul natural, construind o mină de aur în secolul I d.Hr. Pentru asta au folosit un sistem ingenios la aceea vreme, numit „ruina montium”, care folosea forța apei pentru coborî în sol și a expune aurul. Existau nu mai puțin de șapte apeducte în zona La Cabrera. Și tot aceste apeducte încastrate în rocă pe mai bine de 100 de kilometri erau folosite și pentru a îndepărta aluviunile de pe aurul găsit.
Zona Hispania Tarraconensis a fost cucerită de către Împăratul Augustus în 25 î. Hr. Înainte ca romanii să vină aici, asturienii obțineau aur din zăcăminte aluvionare. După venirea romanilor, localnicii au rămas în zonă, nu au fost transformați în sclavi ca în alte zone, ci au fost lăsați să lucreze ca mineri. Abia după apariția minei de aur a început mineritul la scară largă. Iar lucrul acesta s-a întâmplat pentru mai bine de două secole, ceea ce a dus la formarea Las Médulas așa cum o vedem astăzi.
Se crede că în zonă au fost descoperite nu mai puțin de 5.000 de kilograme de aur, dintr-un volum de pământ relocat de 5 milioane de metri cubi.
Ce să vizitezi și ce traseu să faci
Întâi de toate trebuie să ajungi în micul orășel Las Médulas pe care îl găsești în regiunea El Bierzo, Leon. Îți lași mașina la marginea orășelului, într-una dintre parcările special amenajate. Și de aici începi traseul într-un loc unic, declarat încă din 1997 World Heritage de către UNESCO. Pleci de la Centro de Recepción de Visitantes.
Fix în orășel găsești câteva restaurante și ateliere ale meșterilor locali, precum și o biserică. De aici poți pleca către Cueva Encantada (Peștera fermecată) și Cuevona (Peștera uriașă), precum și către Mirador de Orellán. Pe întregul traseu poți admira castanii de peste 500-600 de ani de pe marginea drumului, sunt spectaculoși.
Noi am făcut un mic traseu circular pentru a vedea întreaga zonă. Ți-l recomandăm împreună cu două sfaturi dacă faci traseul în timpul verii: ia-ți suficient de multă apă cu tine și pleacă cât de dimineața poți pentru că după 10-11 începe să fie foarte cald, în special atunci când ești pe partea cu multă argilă și mai puțini castani.
Vârfurile mai mari de 100 de metri duc la centrul minei de aur: Cueva Encantada (Peștera fermecată) și Cuevona (Peștera uriașă). Mai pot fi vizitate câteva galerii subterane, una transformată într-un mic muzeu, altele pot fi exploatate de-a lungul traseului. Și, pentru a vedea cel mai bine frumusețea zonei Las Médulas, cel mai bine ar fi să incluzi și o mică drumeție până la punctul Orellán. Deși cred că se poate ajunge și cu mașina foarte aproape de acest loc, îți recomandăm să te bucuri de zonă și să o descoperi pe jos.
La final, dacă mai ai timp și energie după traseu, zona este traversată și de Camino de Santiago, așa că mai poți vizita și alte locuri interesante, precum Villafranca del Bierzo, Cacabelos sau mânăstirea Santa María de Carracedo.