Luxul simplităţii: o vacanţă în casa Prinţului Charles
De la Buckingham Palace la Valea Zălanului sunt 2.463 de kilometri. Cel puţin aşa spune Google Maps, care te avertizează ferm: „this route requires tools and a car transport”. Ceea ce este foarte adevărat. Eu aş adăuga cel puţin o avertizare pentru cei care vor să pornească pe această rută: „doar pentru cei care vor să descopere luxul simplităţii. Şi liniştea”.
Valea Zălanului este un cătun din judeţul Covasna. Nici asfaltul n-a ajuns până aici, nici telefonia mobilă. De internet nici nu se pune problema. E un sătuc „uitat de timp”, uitat de lume, dar pe care străinii îl cunosc deja. Cu toţii ştim că Prinţul Charles al Marii Britanii dedică foarte mult timp promovării şi conservării unor situri naturale şi antropologice din România. Ei bine, Valea Zălanului este unul dintre aceste locuri.
Aici, în „ţinutul pădurilor”, aşa cum numesc localnicii împrejurimile, Prinţul Charles al Marii Britanii vine o dată pe an, primăvara. Tot aici, Alteţa Sa Regală vă invită să-i fiţi oaspete. Aveţi la dispoziţie trei căsuţe ţărăneşti – cu blazon.
E foarte greu să găseşti o definiţie convenţională pentru proprietăţile Prinţului Charles din Valea Zălanului (Zalánpatak). Le-am putea numi „case de oaspeţi”, „mini-resort ţărănesc” sau „refugiu în natură”. Localnicii spun că aici a găsit Prinţul „un colţ de Rai”. Şi, aşa cum vă spuneam la început, Valea Zălanului este o destinaţie exclusivistă, dar nu în sensul obişnuit al cuvântului. Este un loc în care descoperi luxul de a te bucura de linişte, de peisaje nealterate, de simplitatea gusturilor şi a trăirilor, de un stil de viaţă de care ne-am îndepărtat. Citiţi cu atenţie mapa de prezentare pe care o găsiţi în camere când ajungeţi la Valea Zălanului. „Enjoy the peace and quiet!”: natura şi liniştea sunt punctele forte ale acestui retreat. Şi, să fim sinceri, când v-aţi permis în ultima vreme luxul de a petrece o zi fără telefon?
Cele trei case transilvănene aflate în proprietatea Alteţei Sale par neschimbate de sute de ani. Au fost restaurate cu grija „nealterării” şi decorate în spiritul locului, cu mobilier autentic, cu covoare specifice zonei, chiar şi cu pânze tradiţionale. Baia şi încălzirea centrală, confortul timpurilor moderne, au fost atât de bine integrate în decorul fiecărei camere de oaspeţi încât pare că sătenii din Valea Zălanului au fost nişte avangardişti. Miroase a lemn şi a foc în sobă, iar grinzile vechi ale casei, sobele din ceramică, obiectele de decor salvate din târguri sau de prin zonă îţi vorbesc despre simplitate, despre autentic.
Prima casă cumpărată de Prinţul Charles în Valea Zălanului este şi cea în care se află „dormitorul princiar”. Cereţi camera numărul 2 (costă 59 de euro/persoană pe noapte), dacă vreţi să-i păşiţi Alteţei Sale pe urme. Veţi descoperi în cameră imagini din timpul restaurării acestei case, pălăriile de soare cu care pleacă Prinţul pe dealurile din împrejurimi în căutarea plantelor (este un botanist pasionat), dar şi un „colţ românesc” cu cărţi despre ţara noastră sau portretul din tinereţe al Reginei.
Celelalte camere din celelalte două căsuţe ale complexului amintesc de casele bunicii, dar atenţia pentru detalii rămâne neschimbată. Iar fostul hambar, astăzi sală de mese şi living pentru oaspeţii de la Valea Zălanului, spune o poveste englezească transpusă în decor pur românesc. Aici veţi lua masa alături de ceilalţi oaspeţi şi veţi putea pune la cale expediţiile pentru a doua zi.
Ce puteţi face într-un cătun uitat de lume? Uitaţi de şabloane! Da, staff-ul format din localnici, vă propune drumeţii şi picnicuri pe dealurile din împrejurimi, călătorii cu calul sau cu poneii pentru cei mici, dar puteţi descoperi şi singuri zona – la pas sau pe biciclete, dacă vremea vă permite. Puteţi merge la Muzeul Satului iniţiat de Préda Barna – o casă ţărănească care spune povestea cătunului, unde veţi găsi obiecte, fotografii şi poveşti despre această localitate înfiinţată pe la 1600 de strămoşii Contelui Kálnoky, cel care avea aici o glăjărie (o făbricuţă de sticlă). Nu rataţi sărbătorile satului. Veţi avea ocazia să-i cunoaşteţi pe (aproape) toţi cei 120 de locuitori, majoritatea trecuţi de 50 de ani. Veţi putea să le ascultaţi cântecele, să le vedeţi dansurile şi să gustaţi din faimosul „chimion secuiesc”.
Majoritatea oaspeţilor de la Valea Zălanului aleg un sejur „all inclusive” care presupune să-şi împartă timpul între Valea Zălanului, la casele de oaspeţi ale Prinţului Charles, şi Micloşoara, acolo unde Contele Tibor Kálnoky este gazdă. În casele de oaspeţi ale Contelui veţi găsi alte poveşti autentice, alte detalii transilvănene, alt blazon. Dar despre acestea vă voi povesti într-un articol viitor (îl puteţi citi aici).
Pentru detalii despre Valea Zălanului, vă invit să faceţi o călătorie virtuală pe transylvaniancastle.com