Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” s-a redeschis
Construit să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul oraşului Bucureşti, Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” s-a redeschis după doi ani de lucrări de consolidare şi reabilitare, care au costat 2,6 milioane de euro. Un Planetariu cu diametrul de cinci metri şi o înălţime de trei metri a fost amenajat în interior, pentru cei care vor să urmărească filme şi să facă observaţii astronomice când afară este înnorat. Un telescop computerizat cu luneta Amiralului Vasile Urseanu se află în cupolă.
Stele, galaxia, craterele lunare pot fi văzute, de marţi, din Planetariul aflat în interiorul Observatorului Astronomic. Turul vizibil al cerului de pe Terra se numeşte ”Călătorie prin Univers” şi ghid este Adrian Şonka.
”Proiectăm bolta cerească şi aşa este senin mereu aici în Planetariul nostru. Dacă interesează pe cineva ce se poate vedea în seara de 20 martie anul 5300, aici aflăm. Putem să mergem şi înainte şi înapoi, putem să proiectăm fenomenele astronomice”, a declarat pentru News.ro, Adrian Şonka, muzeograf, subliniind faptul că prin programe de astronomie se poate simula orice. ”Putem să ne uităm şi la filme şi toate se văd pe cupolă. Planetariul este gândit special pentru când sunt nori. Are cinci metri diametru, înălţime de trei metri jumătate şi înăuntru are un proiector. Publicul va vedea cum se mişcă stelele”, a adăugat specialistul.
Observatorul Astronomic are şi trei telescoape noi, unul computerizat, şi două mobile. ”Este nou. Şi la telescoape contează foarte mult diametrul oglinzii: are 40 de centimetri şi este un telescop care se pretează pentru cerul nostru de aici din Bucureşti, pentru că dacă e un telescop mai mare un pic, imaginea e mai proastă din cauza căldurii emanate de asfalt şi a turbulenţei atmosferice. Se vede aşa cum ne aşteptam. Acesta are luneta amiralului şi telescopul poate fi comandat de oriunde. Noi am prevăzut aici o sală unde pot sta mai mulţi oameni şi pot vedea ce se vede prin telescop”, a explicat Adrian Şonka. Luneta celui mai mare telescop din Muzeu este una clasică. ”Amiralul se uita numai el şi cine mai stătea pe lângă el. Acum, putem să transmitem un eveniment în direct pe site sau oriunde. Telescopul acesta e fix, e în cupolă, şi mai avem instrumente mobile, la fel de mari, care au lunete tot de 40 de centimetri, care pot fi mutate pe terasă. Primele observaţii le plănuiam şi astăzi (marţi, n.r), dar e urât. Dacă nu e senin, nu facem nimic”, a precizat muzeograful. Pe tavanele Observatorului sunt imagini astronomice, aşa cum erau când trăia Amiralul.
”Muzeul Municipiului Bucureşti se bucură de anul acesta de trei spaţii reintegrate în circuitul turistic: Vila Minovici a fost redeschisă în luna mai, Observatorul acum şi urmează să redeschidem casa Filipescu-Cesianu unde va fi inaugurat Muzeul Vârstelor, singurul muzeu de antropologie urbană din spaţiul românesc şi cu aceasta întregim o ofertă foarte diversă, venind în sprijinul unui consumator cultural din ce în ce mai activ şi cu nevoi din ce în ce mai diverse”, a spus Horia Iova, purtător de cuvânt MMB.