Portret de designer. MOOGU: „Bijuteria de autor este mai mult decât o podoabă, este o expresie aproape intimă a propriilor aspiraţii, dorinţe, stări” - LIFE.ro
Sari la conținut

Andreea Mogoşanu este MOOGU. Este designerul, creatorul de bijuterii de autor pentru care bijuteria însăşi e o emoţie. Colecţiile sale poartă amprenta unor trăiri estetice unice. Fiecare bijuterie în parte este o creaţie originală, menită a fi purtată ani la rând fără a se demoda şi fără a-şi pierde din expresivitate. Fie că vorbim despre bijuterie contemporană, fine jewellery, colecţii bridal sau ready-to-wear, bijuteriile MOOGU transmit o parte din emoţia designerului care le-a creat şi spun povestea celui care a ales acea bijuterie sau care s-a lăsat ales de către acea brăţară, acel pandantiv sau inel…

Care este sursa ta de inspiraţie în momentul în care concepi o nouă colecţie?

Îmi place să călătoresc mult, însă nu în sensul bifării anumitor destinaţii turistice, ci mai degrabă în acela al explorării şi descoperirii – fie a unor locuri mai puţin umblate, fie a unor istorii vag sau aproape deloc cunoscute. În universul artei, indiferent de declinare – bijuterie contemporană, modă, parfumerie etc. – cultura vizuală este vitală, iar pe măsură ce se îmbogăţeşte, sursele de inspiraţie se multiplică în mod firesc. Pentru mine, sursa de inspiraţie a unei colecţii o poate reprezenta o stare resimţită la un moment dat într-o călătorie.

Atunci când o idee mă urmăreşte multă vreme şi nu îmi dă pace, înseamnă că trebuie neapărat să o pun în practică. Însă întotdeauna ţin cont de o anumită direcţie, de cerinţele şi de specificul pieţei pentru care creez. Bineînţeles, păstrând-mi în tot acest context identitatea. O bijuterie MOOGU se recunoaşte imediat, anumite elemente fiind deja reprezentative.

Cum integrezi emoţia într-o bijuterie?

Înainte de toate, crearea unei bijuterii implică procedee tehnice realizate în mare parte, cu ajutorul mâinilor şi a unor unelte speciale. Vorbim aici despre bijuteria de autor, nu despre cea realizată în serie şi vândută în magazinele multibrand. Prin urmare, atunci când lucrezi la un obiect folosindu-ţi mâinile şi dedicându-ţi câteva ore bune sau zile (în funcţie de complexitatea modelului) transformând o simplă bucată de argint sau aur într-o piesă nu doar purtabilă, cât dezirabilă, o parte din energia ta completează strălucirea bijuteriei finale. Iar lucrul acesta se simte din plin, nu puţini fiind clienţii care îmi mărturisesc că purtarea bijuteriilor MOOGU are şi efecte terapeutice, conferindu-le o stare bună şi susţinându-le activităţile cotidiene.

Bijuteria ESTE într-o proporţie covârşitoare, emoţie pură. Fără o semnificaţie, fără un stimul sau o reacţie, nu mai este bijuterie, ci hobby. Degeaba o piesă este frumoasă, dacă nu transmite nimic, dacă nu te intrigă şi dacă nu te determină să interacţionezi cu ea. Chiar lângă showroom se afla uşa care conduce la atelierul de creaţie, locul în care are loc „magia”. Dacă invit un client în atelier este inevitabil de o mie de ori mai fascinat decât dacă îi deschid toate sertarele cu bijuterii din showroom.

Andreea Mogoşanu (MOOGU)

Care a fost prima bijuterie creată? Care a fost cea mai recentă (bijuterie/colecţie) şi cum simţi că au evoluat bijuteriile tale?

În urmă cu câţiva ani aveam o pasiune pentru cerceii mari, însă nu îmi găseam defel ceva pe plac. De aici a pornit totul. La un moment dat am zis că indiferent cât timp îmi va lua, voi încerca să îmi confecţionez singură perechea de cercei mult dorită, aşadar i-am proiectat pe calculator şi i-am realizat din plexiglas, materialul care îmi era cel mai la îndemână şi care era şi cel mai simplu de manipulat. Ulterior, am devenit din ce în ce mai pasionată de tehnicile de prelucrare a metalelor preţioase, iar pentru a deprinde toate secretele bijuteriei de autor, am urmat atât cursul lui David Sandu, cât şi o serie de alte module de specialitate în străinătate.

Colecţiile mele au evoluat într-un ritm firesc, acumularea de experienţă conducând inevitabil la punerea în practică a unor concepte complexe încadrate atât în zona bijuteriei contemporane, cât şi în arealul fine jewellery. Dacă iniţial MOOGU era sinonim cu bijuterie contemporană fidelă unei estetici scandinave trecută prin propriul filtru creativ, cu linii curate, forme bine definite şi accente minimale, în 2017 vorbim despre patru linii distincte care răspund tuturor cerinţelor publicului: Contemporary Jewellery – colecţia de bijuterie contemporană, apreciată de iubitorii de artă & design, şi cu mare succes, atât în ţară cat şi la târgurile de profil din străinătate; Ready to Wear –bijuterii versatile, funcţionale şi accesibile, menite să fie purtate zilnic în diferite asocieri stilistice şi să imprime look-ului acel element diferenţiator necesar, însă neostentativ; Fine Jewellery – bijuterii destinate ocaziilor speciale, realizate din aur şi încrustate cu pietre preţioase şi Bridal – inele de logodnă şi verighete cu un design aparte (cele cu amprenta purtătorului au devenit deja emblematice pentru brand), diferite de tot ceea ce există pe piaţă. De asemenea, lucrez foarte mult custom-made, acest tip de creaţie aducându-mi atât satisfacţii, cât şi provocări pe măsură.

Ai o bijuterie favorită? Ce reprezintă aceasta pentru tine?

Bijuteria favorită este întotdeauna cea aflată în lucru şi în teste. Poate părea un clişeu, însă înainte de a intra în producţie, fiecare piesă dintr-o colecţie este purtată câteva zile pentru a vedea dacă corespunde tuturor standardelor: confort, ergonomie, funcţionalitate etc. Doar purtându-le fără menajamente, îmi pot da seama dacă bijuteriile sunt bine centrate, daca deranjează cu ceva, dacă au greutatea optimă, dacă poziţia este cea corectă etc. Inevitabil dezvolt o afinitate pentru anumite piese sau, altfel spus, o mică obsesie de moment.

Dacă stau bine să mă gândesc am un cristal alb la care revin frecvent şi care simt că mă linişteşte şi mă ajută să îmi ordonez gândurile. În rest, fiecare bijuterie nouă pe care o concep îmi este la fel de dragă ca precedenta.

Cu ce materiale îţi place să lucrezi şi de ce? Ce anume aduce „culoare” în bijuteriile tale?

În ultimii ani aurul a devenit preferatul meu, însă lucrez la fel de bine şi cu argintul sau alte materiale. Nu aş putea să îţi spun ce anume mă atrage înspre aur, însă cred că este vorba despre un schimb de energie între mine şi bucata de metal pe care o am în faţă.

„Culoarea” bijuteriilor MOOGU este conferită în primul rând de twist-ul în design, de abordarea diferită, de acel „altfel” care amprentează o creaţie originală, menită a fi purtată ani la rând fără a se demoda şi fără a-şi pierde din expresivitate. Iar în sensul propriu al termenului, culoarea este conferită de tipul de metal preţios (aur galben, aur roz, aur alb, argint) şi de gama variată de pietre preţioase/semi-preţioase puse la dispoziţia clienţilor pentru personalizarea bijuteriilor: de la zirconii de cea mai bună calitate, cuarţ roz, ametist, rubin, safir sau smarald şi până la diamant.

Cum percepi tu experimentele? Cu ce-ţi place să experimentezi?

Creaţia presupune şi o latură experimentală, însă totul trebuie foarte bine controlat în termeni tehnici, astfel încât „experimentul” cu pricina să prindă conturul ideal, conform aşteptărilor. Nu îmi impun niciodată limite şi cred că totul este realizabil, într-o manieră sau alta. De fiecare dată când concep ceva care are la bază o tehnică nouă sau asocieri inedite de materialităţi, experimentez până găsesc formula perfectă. Din toate punctele de vedere. În atelierul meu nu există „nu se poate”.

Recunosc că una dintre „plăcerile vinovate” constă în modelaj, şi în special modelajul în ceară (vezi verighetele, inelele sau brăţările cu amprentă). Sunt pasionată de modelaj încă din perioada liceului de arte.

Care este definiţia ta pentru bijuteria de autor?

Nu este o definiţie precisă, tocmai pentru că arta nu este o ştiinţă exactă. Îţi voi spune, însă, ce înseamnă pentru mine bijuterie de autor: o piesă care îşi alege purtătorul şi care, în egală măsură este aleasă de către acesta, care completează într-o manieră unică personalitatea, care pe măsura trecerii timpului capătă noi semnificaţii şi care ajunge să facă parte din… tine. Bijuteria de autor este mai mult decât o podoabă, este o expresie aproape intimă a propriilor aspiraţii, dorinţe, stări. Este practic ceea ce îţi conturează identitatea şi te reprezintă pe de-a-ntregul dincolo de latura estetică.

Colecţia Animal Soul este una foarte „curajoasă” din punct de vedere estetic. De unde ai pornit în realizarea acesteia? Care este conceptul?

Animal Soul este o colecţie pe care am gândit-o foarte mult timp înainte de a o materializa. Am început cu studiul taxidermiei, dorindu-mi să aflu mai multe despre arta împăierii animalelor. Provocarea a venit în momentul în care a trebuit să schiţez piesele. Nu voiam să aibă nimic de-a face cu zona morbidă şi sinistră, iar reacţiile publicului (atât cel autohton, cât şi cel internaţional) mi-au confirmat reuşita. Craniile de animale – iepure, antilopă, cioară, berbec, căprioară – se înscriu în zona bijuteriilor contemporane cool, urbane, versatile, cu o tentă ludică, uşor de purtat indiferent de ocazie. Dacă iniţial era vorba doar despre inele şi pandante, succesul colecţiei „Animal Soul” (mai ales la târgurile internaţionale de accesorii la care am participat) a determinat extinderea liniei, animalele regăsindu-se în prezent declinate în nenumărate variante: de la inele şi coliere mari, până la miniaturi – cercei, inele, coliere, brăţări – lapel pins şi butoni.

Extreme Love pare că spune povestea unui „captiv” al dragostei pentru bijuterii, pentru frumos. De fapt, cum priveşti tu această colecţie?

Extreme Love este un manifest creativ care aduce în prim-plan atât latura funcţională cât şi cea decorativă a bijuteriilor de inspiraţie „fetişistă”. Prin Extreme Love mi-am dorit să stimulez imaginaţia publicului, să depăşesc zona convenţională şi sugerez o estetică curajoasă, asumată şi uşor controversată. Nu sunt genul de bijuterii care să şocheze, ci care mai degrabă să condimenteze boudoir-ul feminin, să îl anime şi să îl facă mai incitant, mai viu. De la colierele cu sfere din argint, inelele care înconjoară patul unghial, măştile late şi până la vedeta colecţiei – colierul „trahee” realizat din fâşii de piele naturală şi plăci din argint masiv, totul vorbeşte despre o identitate bine conturată şi despre un stil recognoscibil.

Ce spun colecţiile tale despre tine?

Fiecare nouă colecţie este o descriere a etapei evolutive în care mă aflu şi a stărilor pe care le experimentez. Însă îţi mărturisesc că de-a lungul timpului am învăţat să privesc lucrurile şi într-o manieră cât se poate de pragmatică, încercând să vin în întâmpinarea nevoilor clienţilor şi să le ofer exact ceea ce îşi doresc şi nu găsesc pe piaţă.

Cum ai defini lucrările tale? Cum te-ai defini pe tine într-o bijuterie?

Ca pe nişte piese care trăiesc viaţa pe care şi-au dorit-o dintotdeauna în momentul în care încep să fie purtate. Iar o parte din mine ştiu sigur că va trăi prin ele, atâta timp cât vor exista.

Puteţi vedea colecţiile MOOGU pe site-ul moogushop.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora