Sexul nu mai este demult un subiect de care să ne ferim. Şi bine facem
S-a dus vremea serialelor de la începutul anilor ’90 atunci când trebuia să îţi imaginezi ce urma după o strângere de mână şi un pupat apăsat pe buze. Când personajele mai că dormeau în paturi separate sau oricum, cu greu le intrai în dormitor şi telespectatorii ar fi putut crede în concepţia divină. Atunci când puteai să te uiţi cu toată familia la televizor şi le puneai mâna la ochi copiilor să maschezi un sărut mai pasional. Sau atunci când genericul de la Baywatch era cel mai apropiat lucru de un film pentru adulţi. Gata, vremea acestora s-a dus. Au evoluat şi serialele odată cu noi. Acum, cuvântul de ordine este experienţe. Vrem să experimentăm cât mai multe lucruri şi cât mai diverse. Iar serialele trebuie să ţină pasul cu noi.
Let’s talk about sex, baby
Serialele de acum ne dau senzaţii tari sau măcar încearcă asta. Pare că noul trend este să îţi provoci, să îţi ispiteşti şi să îţi exciţi atât de mult telespectatorii, încât să îi faci să se întoarcă pentru fiecare episod nou. Divertismentul de azi se joacă foarte mult cu dorinţele noastre. Iar noi pare că am ajuns să nu mai putem fără el.
Dar, ca în viaţă, uneori sexul poate să fie too good to be true, alteori prea clişeistic. Uneori romantic, alteori prea dur sau sălbatic. Şi uneori chiar banal. Cert este că serialele de acum se zbat să satisfacă o plajă cât mai largă de fantezii. Dar oare în câte poziţii îl vedem? Eu m-am gândit la 5, dar lista este deschisă. Dacă vreţi, putem s-o mai discutăm în comentariile articolului.
***Atenţie, articolul conţine spoilere.
Poziţia 1. Sălbatic, sălbatic, dar vrem şi noi?
Mai ţineţi minte cum s-a transformat Daenerys în Khaleesi în Game of Thrones (HBO)? Da, exact, cu sex. Mult sex cu Khal Drogo. Şi nu unul pământean, ci unul sălbatic. Dragonic, aş zice. Ca atunci când te trezeşti dintr-un vis inocent din cauza strigătelor de plăcere ale vecinii de deasupra. Atenţie, să nu aveţi aşteptări prea mari dacă îl încercaţi acasă. Se pare că este alegerea potrivită doar pentru o mother of dragons. Doar în urma acestui sex au ieşit trei dragoni, nu?
Tot o astfel de atitudine faţă de subiectul nostru o găsim şi în serialele care prezintă aspecte din istorie. De exemplu, în The Tudors (Netflix), serial care îl urmăreşte pe regele Henry al VIII-lea, toată lumea făcea sex. Poate pentru că nu aveau Netflix pe atunci şi trebuiau să îşi ocupe timpul cu ceva. Dar, credeţi-mă făceau sex. Aşa că, să vă aşteptaţi la dirty talk cu accent britanic, goliciune şi la fundul gol al lui Henry Cavill.
Oricum ar fi, acest tip de abordare pare mai aproape de ficţiune, decât de realitatea noastră. Şi cum noi nu suntem nici regi, nici luptători şi nu avem nici dragoni, vă recomand să aveţi aşteptări realiste de vă încumetaţi să faceţi aşa ceva acasă.
Poziţia 2. Sex, drugs and rock’n’roll. Adevărul este dincolo de noi.
În tinereţe, David Duchovny încerca să rezolve cazuri paranormale. Să dezlege misterele din Dosarele X. Mai târziu, preţ de vreo şapte sezoane (2007-2014) a jucat în Californication rolul lui Hank Moody. Un scriitor care se luptă cu blocaje creative şi încearcă să experimenteze cât mai multe pentru a-şi găsi inspiraţia. Şi tot face asta cu blonde, cu brunete, cu roşcate, cu măritate, cu tinerele. Cu de toate. Şi au fost câteva. Le-au numărat cei de la Hufftington Post pentru noi.
Ce e fain la serialul acesta: serialul are un scenariu chiar bun, iar Hank e chiar amuzant. Are parte şi de sex prost. Şi de dragoste. Şi de tipe foarte mişto. Dar şi de experienţe cel puţin dubioase. Ca în viaţă. În plus, nu este singurul care face sex în serial. S-ar putea să vi se pară un pic prea mult pe alocuri, dar sigur o să vreţi să îl devoraţi într-un binging de vară. Îl găsiţi pe Netflix. Recomandare pentru băieţi. Dacă începeţi să îl invidiaţi, aveţi dreptate s-o faceţi. Dar sănătos ar fi să luaţi exemplul vulpii şi să vă gândiţi că strugurii sunt acrii. În plus, tipul e scriitor, voi?
Poziţia 3. Welcome to Shonda Land
Shonda Rhimes a creat Grey’s Anatomy dorind să se apropie cât mai mult de viaţa reală pe care o trăiesc medicii într-un spital. Cu probleme în dragoste, cu pregătiri pe fugă pentru un date, un discuţii între două operaţii despre problemele de acasă. Şi cu sex, mai ales în camerele spitalului. Dar şi cu câteva busturi goale – acum mai ales dr. Avery (Jesse Williams). Aici totul este cuminte, probabil pentru că serialul este totuşi unul de prime-time la ABC. Însă, tot din Grey’s Anatomy am rămas şi cu nişte titulaturi pentru bărbaţii sexy, sigur vă mai amintiţi de McDreamy, McSteamy sau McSexy. Să le folosiţi cu plăcere.
Dar Rhimes merge mai departe, în Scandal, Kerry Washington o joacă pe Olivia Pope – un consultant politic angajat să rezolve diferite cazuri de imagine. Merită văzut atât din perspectiva poveştilor politice, datorită luptelor de putere şi a răsturnărilor de situaţie, dar mai ales datorită scenelor de sex dintre Olivia şi Fitz (preşedintele Statelor Unite) sau a diverşilor bărbaţi cu care încearcă să îl uite pe acesta. Dar şi pentru atitudinea autoritară a lui Kerry Washington care este foarte sexy (aici femeia conduce, de cele mai multe ori).
Şi, în final, ajungem şi la cel mai atletic serial din lumea Shondei Rhimes, How to get away with murder (îl găsiţi pe Netflix). Aici o veţi urmări pe super Viola Davis în rolul Annalise Keating. Un avocat foarte bun care are câteva schelete ascunse în şifonier. Unele dintre scenele ei de sex au fost atât de intense şi de atletice, încât şi-a rupt spatele, la propriu. Şi nu doar ea face sex în serial, ci şi studenţii săi. Unii pentru a-şi satisface dorinţele, alţii pentru a câştiga ceva puncte extracuriculare sau pentru a face rost de informaţii. Sau poate doar pentru că arată bine, sunt la TV şi aşa trebuie să fie. Iar nouă ne place.
Poziţia 4. Cea mai veche meserie din lume.
Dacă vorbim despre sex, nu putem să nu avem pe listă şi seriale despre cea mai veche meserie din lume. Chiar dacă prostituţie avem în multe producţii (de la Game of Thrones şi până la House of Cards), două seriale mi-au atras atenţia în mod special.
Începem cu perspectiva feminină: The Girlfriend Experience. O tânără (Riley Keough) studentă la drept şi intern într-o firmă mare de avocatură este sedusă de industria escortelor de lux. Începe treptat să câştige foarte bine. Şi asta pentru că este îndrăgită de clienţii săi. Serialul vorbeşte foarte deschis şi direct despre sexualitatea feminină. Şi abordează diverse subiecte, din diferite poziţii. Fantezii îndeplinite. Roluri sexuale jucate cu succes. Nuditate. Rough sex. Chiar şi sex tapes. Puteţi vedea serialul pe HBO şi să aşteptaţi sezonul doi alături de noi.
Şi tot HBO ne aduce şi perspectiva masculină: Hung. Ca să înţelegeţi de la început despre ce este vorba în serial: „My name is Ray (Thomas Jane) and I have a big d***”. Despre asta. Tipul îşi vinde calităţile pentru a face bani ca să aibă grijă de familie. Iar peşte îi este amica lui Tanya (Jane Adams). Rolurile clasice sunt inversate, dar acţiunile respectă traseul clasic: vorbeşti cu peştele, programezi întâlnirea, vine tipul şi prestează, iar la final pleacă cu banii şi te lasă fericită. Iar Ray se implică serios în jobul său, indiferent de clientelă (nu are doar tipe tinere şi sexy).
Poziţia 5. Prea real, prea bun, prea avem şi noi aşa
Sexul nu trebuie să fie mereu sălbatic sau romantic. Şi nici actorii nu trebuie să fie mereu sexy şi fit. Girls (tot HBO) ne arată episod după episod că este normal ce ştim, trăim şi simţim noi acasă. Încă de la început avem nuditate şi scene de sex puternic vizuale, deşi uneori deloc sexy, ci mai degrabă dubioase. Exact ca în viaţă, nu? Şi Girls este pe lista noastră nu neapărat pentru volumul mare de scene de sex, ci pentru conţinutul acestora. Problemele personajelor (sexuale şi nu numai) sunt, sau pot fi şi ale noastre. Girls este real. Poate fi prea real şi poate să nu fie ce cauţi atunci când ajungi acasă pe canapea. Dar este despre noi, fără perdele sau machiaje puternice.
Bonus la final. În loc de P.S., Master of Sex
Indiferent de gusturi (ştim că nu se discută), vă recomand să trataţi această dorinţă şi cu puţină ştiinţă. Şi să vă uitaţi la Master of Sex. Un serial bazat pe munca doctorului William Masters şi a Virginiei Johnson. Pe scurt, cei doi descoperă de ce ne place să facem sex şi ce ne motivează să facem asta. Evident, o să vedeţi ceva nuditate. Şi ceva acţiune. Doar vorbim despre sex. Şi cică, de multe ori, doar din pur interes ştiinţific. Serialul a avut 4 sezoane, a fost nominalizat pentru cea mai bună dramă la Globurile de Aur în 2013. Şi poate fi văzut în România pe Netflix (nu este disponibil momentan şi ultimul sezon). Recomandarea mea: începeţi cu el.
Andreea Toma e atât de tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.