Conceptul „smart apartments” este unul bine-cunoscut în lumea arhitecţilor şi a designerilor. Acest concept constă în găsirea soluţiilor eficiente şi satisfacerea tuturor nevoilor beneficiarului într-un spaţiu de locuit, uneori imposibil de imaginat. Dacă în casele mari există lucruri utile şi altele frumoase, în aceste locuinţe minimale elementele folosite trebuie să aducă utilul şi frumosul la un loc. Proiectarea acestor locuinţe este un exerciţiu de trai. Trebuie să te gândeşti şi să trăieşti ca beneficiarul proiectului şi, nu în ultimul rând, trebuie să îţi doreşti să trăieşti în acea locuinţă.
În acest tip de apartamente un rol foarte important este jucat de proiectarea mobilierului. În aceste proiecte se încearcă de multe ori funcţiuni multiple pentru piesele de mobilier, astfel încât să reducă din spaţiul utilizat pentru fiecare obiect în parte.
Dacă o piesă de mobilier este realizată în general pentru toate tipurile de locuinţe şi utilizatori, de data asta mobilierul trebuie gândit în mod specific pentru locuinţa şi beneficiarul in cauza. Nici un spaţiu nu trebuie irosit, mobilierul trebuie gândit la dimensiunile potrivite şi cu funcţiunile strict necesare.
Asta nu înseamnă că nu putem pune un pian în proiect, dacă asta îşi doreşte beneficiarul, asta înseamnă că trebuie să găsim locul potrivit în apartament pentru acel pian.
Un exemplu mai concret: în apartamentele scoase la vânzare de marii dezvoltatori imobiliari din Romania există o problemă în ceea ce priveşte bucătăria şi zona de dinning. Cu toţii am întâlnit, probabil, apartamente mici, unde nu ai loc de blat de lucru în bucătărie, iar masa de dinnig oricât de mică ar fi, stă mereu în drum. Problema asta se poate rezolva cu o insulă generoasă care să deservească zona de bucătărie ca blat de lucru, dar, în acelaşi timp, să fie şi locul de luat masa.
După împlinirea tuturor funcţiunilor dorite în proiect începe etapa texturării proiectului. Dacă vei trăi într-un spaţiu mic nu îţi doreşti ca acel spaţiu să fie prea încărcat cu materiale îmbâcsite şi obositoare. Bineînţeles, aici se poate da ca exemplu designul scandinav, unde prospeţimea materialului reprezintă un plus în proiect.
Trebuie să consideri că mereu vei fi aproape de materialele din spaţiul amenajat aşa că încerci să foloseşti materiale care sunt plăcute la atingere.
Evit zicala legată de culorile închise care micşorează spaţiul sau cele deschise care îl măresc. Un profesionist ştie bine că un spaţiu trebuie controlat prin culori şi texturi, şi că o suprafaţă nu se măreşte sau se micşorează pur şi simplu printr-o culoare.
O metodă cunoscută pentru a da un plus vizual (în ceea ce priveşte mărimea spaţiului) este continuitatea pardoselii. Atunci când folosim aceeaşi pardoseală în mai multe încăperi – cum ar fi zona de zi, bucătărie şi baie – ajutăm ochiul privitorului să perceapă spaţiile ca unul singur.
O altă metodă care ajută percepţia despre înălţimea unui spaţiu este folosirea unor uşi de tip filomuro care se înalţă din pardoseală până la tavan şi ajută atunci când vrem ca o încăpere să pară mai înaltă. Bineînţeles că există multe trucuri profesionale care fac diferenţa în rezultatul obţinut la finalul proiectului.
În final, tot ce contează este ca acel apartament să răspundă tuturor nevoilor beneficiarului prin funcţionalitatea lui, dar şi prin estetica, care, până la urmă, face şi ea parte din funcţionalitatea vieţii noastre.