Top 10 orașe pentru iubitorii de artă. Destinații ce găzduiesc capodopere de artă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top 10 orașe pentru iubitorii de artă. Destinații ce găzduiesc capodopere de artă

Indiferent că te simți inspirat de lucrările maeștrilor de demult, că iubești arta contemporană sau doar vrei să sorbi puțină energie creativă, iată care sunt top 10 orașe pentru iubitorii de artă din întreaga lume.
Share this article

Cele mai frumoase orașe pentru iubitorii de artă sunt acele destinații unde te poți bucura de opere contemporane, dar unde te poți delecta și cu capodopere faimoase ale istoriei artei. De la arta stradală din Berlin și New York și până la renumitele galerii de artă din Paris și Florența, arta poate fi descoperită în toate colțurile lumii.  Indiferent că te simți inspirat de lucrările maeștrilor de demult, că iubești arta contemporană sau doar vrei să sorbi puțină energie creativă, iată care sunt top 10 orașe pentru iubitorii de artă din întreaga lume.

Paris, Franța

În top 10 orașe pentru iubitorii de artă, Parisul se află în vârful listei. Deoarece are prea multe muzee de menționat, cea mai bună idee este să începi cu cele mai vechi și cele mai mari.

Construit la începutul secolului al 12-lea, Luvrul a fost în trecut folosit ca fortăreață regală. A fost transformat în muzeu spre sfârșitul anilor 1700, iar astăzi găzduiește aproximativ 35 de mii de obiecte de artă, printre care unele comori artistice faimoase în întreaga lume precum Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

O altă galerie obligatoriu de vizitat în Paris este Musée d’Orsay situat în fosta gară ornamentată, ce poartă același nume. Aici vei descoperi cea mai mare colecție de artă impresionistă și post impresionistă din lume. Produsă între anii 1848 și 1914, întreaga colecție națională franceză include opere semnate de Van Gogh, Monet, Degas, Cezanne, Gauguin și mulți alții.

Iubitorii de artă contemporană ar trebui să viziteze Modus Art-Gallery, un loc ce prezintă o colecție electrică, ce se schimbă mereu. Alte galerii de artă contemporană ce merită menționate ar fi Yvon Lambert, Galerie Xippas sau La Maison Rouge.

Dacă nu vrei să plătești bilete și nu vrei să stai la cozi la muzee, atunci fă o plimbare în cartierul Belleville, recunoscut pentru arta stradală și picturile cu grafitti.

New York City, SUA

Casa celor mai faimoase muzee din lume precum Metropolitan Museum of Art, MoMA sau Solomon R. Guggenheim Museum, New York poate fi copleșitor pentru iubitorii de artă.

Evident că oricine îți va recomanda să vizitezi aceste muzee ale căror semnături celebre fac să vibreze orice pasionat de artă, însă poți încerca alte locații nu la fel de faimoase, dar extrem de importante pentru arta contemporană.

Pentru ajutor poți apela la companii precum New York Gallery Tours ce te va ghida prin labirintul galeriilor ascunse în cele mai mici unghere ale orașului, inclusiv prin caritere precum Chelsea, Soho, Tribeca sau Lower East Side.

Pentru o vedere mai brută a artei orașului, mergi la Bushwick (în Brooklyn) pentru a explora străzile acoperite de artă graffiti, a petrece cu creatorii locali și a vizita galerii contemporane de ultimă oră care prezintă talentele emergente.

Berlin, Germania

Berlin este unul dintre acele orașe unde arta poate fi găsită la fiecare colț de stradă. Este un loc în care peisajul urban se schimbă constant, cu opere de artă ce apar peste noapte și le acoperă pe cele existente până ieri. Probabil cel mai faimos loc pentru arta stradală este localizat în districtul Friedrichshain – Kreuzberg, unde o parte din istoricul zid al Berlinului este acum folosit drept cea mai lungă galerie de artă în aer liber, din întreaga lume.

Galeria din partea de sud a orașului se întinde pe o distanță de peste 1000 de metri și evocă sute de murale pictate. Dacă vrei să eviți turiștii, trebuie doar să te plimbi pe străduțe și vei descoperi opere de artă peste tot. Fiecare cartier are vibe-ul lui unic, însă străzile alternative din Kreuzberg reprezintă locul ideal pentru a începe călătoria artistică în Berlin, asta dacă ești amator de pereți, uși și acoperișuri pictate.

Dacă nu arta stradală te impresionează, în Berlin poți vizita nenumărate galerii și muzee. Există chiar o insulă întreagă în mijlocul orașului, numită Museuminsel, unde vei descoperi cinci muzee de renume mondial. Printre operele de artă expuse aici, se numără capodopere semnate de Monet, Renoir sau Manet.

O altă piesă de neratat în Berlin este gigantica „Molecule Man”, o sculptură semnată de Jonathan Borofsky. Ridicată din râul Spree în 1999, sculptura înfățișează trei bărbați din aluminiu perforat. Este un monument ce intersectează foarte bine trei districte, Kreuzberg, Alt-Treptow și Friedrichshain și simbolizează uniunea Berlinului de vest cu cel de est.

Miami, SUA

Acasă la Art Basel – una dintre cele mai prestigioase târguri internaționale de artă – scena de artă vibrantă din Miami oferă un meniu complet de delicii artistice. Pentru iubitorii de galerii moderne, recomandarea este Districtul Wynwood Arts unde sunt peste 30 de spații și studiouri de artă contemporană.

O altă recomandare ar fi Muzeul de artă Perez, situat pe malul apei, ce reprezintă o colecție minunată obținută din cele mai bune opere de artă modernă și contemporană.

Tokyo, Japonia

Cu sute de galerii împrăștiate printre zgârie-nori, străduțe ascunse și centre vechi, Tokyo este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat pentru arta sa.

Situat într-un cartier vechi de case și temple tradiționale din lemn, SCAI The Bathhouse este una dintre cele mai prestigioase galerii de artă contemporane din Tokyo.

Fosta baie comunală, veche de 200 de ani, este acum un spațiu de artă cu pereți albi și care încă păstrează detalii despre trecutul său, cum ar fi dulapurile din lemn, unde băieții și-ar fi depozitat pantofii înainte de a face o baie. Aici au avut loc expoziții celebre semnate de artiști precum Anish Kapoor și Tadanori Yokoo. Nu trebuie ratat nici Mori Art Museum, un muzeu legendar ce a găzduit expoziții dintre cele mai importante aceea semnată de Yayoi Kusama.

Florența, Italia

Dacă ești pasionat de arta renascentistă, Florența este orașul potrivit pentru tine. Poți descoperi colecția de artă colosală a familiei Medicii la Muzeul Uffizi, unde sunt expuse și capodopere ale lui Michelangelo, Giotto, Botticelli sau  Leonardo Da Vinci. Pentru a completa turul renascentist, intră și la Accademia Gallery pentru a vedea iconica sculptură a lui David, semnată de Michelangelo.

Dacă ești pasionat de arta contemporană, poți vizita Centro di Cultura Contemporanea Strozzina din Florența, cunoscut și sub numele „anti-Uffizi”. Prin expoziții tematice, această galerie este dedicată prezentării celor mai bune piese din arta italiană contemporană.

Barcelona, Spania

Barcelona este o destinație absolut obligatoriu de vizitat de către iubitorii de artă, aici fiind Muzeul Picasso, una dintre cele mai mari colecții semnate de Pablo Picasso, din lume. Însă acest hub spaniol are mult mai multe de oferit când vine vorba de artă, inclusiv mari colecții din perioada romantismului, opere gotice și baroque, toate expuse la Muzeul Național de Artă. Iar o excursie la Barcelona nu ar fi completă fără a te bucura de arhitectura lui Gaudi.

Londra, Marea Britanie

Londra este casa tuturor stilurilor și epocilor artei, motiv pentru care este un oraș minunat de vizitat, mai ales dacă vrei să vezi câte puțin din toate. Vei găsi clasici precum Van Gogh la Galeria Națională, capodopere de artă modernă semnate de Picasso, Hockney sau Warhol la Tate Museum, dar și foarte multe nestemate contemporane la Saatchi Gallery.

Pentru o expunere mai puțin formală, vizitează cartierul creativ din districtul de est al orașului. Aici te vei putea bucura de una dintre cele mai minunate reprezentații de artă stradală din Europa și chiar vei putea participa la un tur alternativ de mers pe jos prin Londra, condus de artiști și creatori de stradă locali.

Beijing, China

Arta contemporană este în plină expansiune în Beijing, iar cele mai multe lucrări sunt expuse în 798 Art District. Aici, niște foste clădiri industriale au fost transformate în spații de artă contemporană și instalații în aer liber. Aici vei găsi aproape orice tip de artă, de la fotografie, la sculptură și până la fashion design.

Pentru arta istorică chinezească, ia-ți un bilet la Poly Art Museum unde sunt expuse lucrări din bronzul antic ce provin de la dinastiile Shang și Zhou.

Chicago, SUA

În timp ce Chicago găzduiește instituții de talie mondială – cum ar fi Muzeul de Artă Contemporană și Institutul de Artă din Chicago – este un oraș în care nu trebuie să fii în interior pentru a avea parte de artă excelentă.

Rătăcind prin cartierul central de afaceri, The Loop, vei descoperi o mulțime de lucrări de artă publice, inclusiv emblematica Poartă Cloud a lui Anish Kapoor din parcul Millennium.

Dacă vânturile celebre orașului Chicago te obligă să nu stai afară, îndreaptă-ți pașii spre fostul cartier al depozitelor, River North unde vei descoperi pentru 1000 de galerii de artă contemporană.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora