Top 5 tendinţe în design pentru 2018
Fiecare început de an vine cu surprizele şi noutăţile sale (doar de aceea se numeşte Anul Nou!). Noi, oamenii, obişnuim să îmbrăcăm haine noi în prima zi a anului. Însă totul în jurul nostru se „redefineşte”. La început de an se trasează noi tendinţe – fie că vorbim despre modă, tehnologie sau design interior. Ce culori şi ce forme preferă 2018? Ce materiale alegem pentru a ne decora casele, birourile sau restaurantele? Designerii s-au decis deja. În mod clar 2018 nu e plictisitor deloc!
Maximalismul
Se pare că ne îndepărtăm, încet-încet, de minimalismul scandinav care a dominat ultimii ani şi reintroducem în vieţile noastre jocul de-a „maximalismul”. Designerii propun deja decoruri şi interioare extravagante, în care se joacă cu formele, nuanţele, contrastele, materialele. Specialiştii spun că oamenii simt nevoia să se evidenţieze, să iasă din contururile impuse, să se exprime şi sunt de părere că maximalismul va căpăta amploare cât de curând.
Nuanţele pământului: terracotta
Designerii (aşa cum este şi Despina Curtis, cea care a lucrat pentru COS, Moooi, Carl Hensen) sunt de părere că această nuanţă a argilei arse este noua culoare în design interior, şi că nuanţa va lua locul verdelui-smarald care a dominat anul 2017.
„Această culoare face parte din familia bronzului, şi este compusă din tonuri de portocaliu şi roşu. Rezultatul: o nuanţă bogată care aminteşte de culorile pământului. Arată bine atât pe materialele textile, cât şi ca element de decor, în ceramică sau plăci de gresie. Pentru cei curajoşi, nuanţa merge foarte bine şi ca element arhitectural într-o încăpere”, explică celebrul designer Despina Curtis. Câteva branduri de vopseluri deja au integrat această nuanţă în catalogul lor pentru 2018!
„Zona de confort”
Vom observa în acest an tendinţa ca spaţiile odinioară foarte „stricte” (birouri, sedii oficiale, showroom-uri) să primească o notă cozy sau să facă loc unui spaţiu menit să ofere confort clienţilor, vizitatorilor, celor care le trec pragul. Vom observa că graniţa dintre spaţiul de lucru şi spaţiul de relaxare se va estompa. Se va pune accentul pe ospitalitate, căldură, relaxare. Aşa vor apărea mici coffee-shop-uri în spaţii odinioară „reci”, sau zone de relaxare şi care promit „experienţe” nu doar „funcţionalitate”. Tendinţa se simte şi la nivelul materialelor folosite pentru piesele de mobilier. Catifeaua va fi din nou la modă, pentru că acest trend se bazează pe ideea de confort şi senzaţia de calm. Nouă ni se pare o idee foarte, foarte bună!
Monocromia
Este o tendinţă care pare să se afle la polul opus al maximalismului de care vorbeam mai sus. Poate fi o reminiscenţă a stilului scandinav, sau poate fi o tendinţă născută tot din curaj. Căci nu oricine se poate încumeta să decoreze o încăpere ton sur ton sau cu nuanţe pale din aceeaşi familie!
Cu toate că un astfel de decor poate părea plictisitor la prima vedere, fineţea (care stă în detalii) şi priceperea în a jongla cu monocromia pot aduce unui spaţiu o notă foarte sofisticată.
Reutilizarea materialelor (eco-design)
Dintre toate, acest trend ne place cel mai tare. Asta pentru că pune punctul pe i, pe nevoia de a recicla şi de a folosi materiale care ne sunt la îndemână, fără a mai distruge planeta. Se poartă în 2018 mobila realizată în totalitate din plastic reciclat, din cutii sau din ecranele smartphone-urilor stricate.
Designerii au găsit soluţii inovatoare şi produc deja variante alternative pentru piele (din frunze de ananas, de exemplu). Anul acesta se găsesc pe piaţă plăci realizate din pănuşi de porumb. Dar ne aşteptăm şi la alte soluţii inovatoare. Este un trend care va continua să crească, spun designerii. Noi sperăm să ajungă atât de popular, încât să devină mainstream.