Trei ateliere florale de poveste
Multă vreme am asociat florăriile din Bucureşti cu buchetele sărăcăcioase de garoafe roşii, de seră învelite în celofan transparent, vânzătoare în halate, spaţii reci şi impersonale cu gresie şi faianţă. Aşa că preferam să merg în Piaţa de Flori pentru că îmi permiteam să cumpăr la preţul unui buchet clasic, braţe de flori cu care îmi umpleam glastrele din casă, fără să fac aranjamente complicate.
Asta a fost valabil până anul trecut, când am avut ocazia să particip la o cină secretă într-un loc, ce mi-a evocat atmosfera din romanul Marile Speranţe. În lumina caldă a lumânărilor, ghirlande verzi de iederă coborau din cuiburi de muşchi crud, fixat deasupra mesei. Printre candele, farfurii din porţelan şi pahare de cristal, din vase cilindrice se înălţau ramuri cu flori de măr. Anemone şi maci sălbatici complimentau discret decorul, adăugând pete de culoare ambientului. M-am întrebat cum se poate să existe un astfel de loc, chiar în mijlocul Bucureştiului şi am avut ocazia să vorbesc cu creatorul acestui spaţiu, Nicu Bocancea despre atelierul florăriei Iris. Mi-a povestit că este o afacere de familie, preluată de la părinţii săi, care a devenit, însă, inima companiei şi atelierul, unde se lucrează cu migală numeroase aranjamente florale şi instalaţii.
Clădirea, care se află pe strada Moşilor 34, a fost proiectată de arhitectul Leonida Negrescu, cel care a conceput şi scara interioară a Ateneului Român, iar renovarea ei a scos la iveală elemente decorative specifice arhitecturii antebelice. Echipa care s-a ocupat de redecorare, condusă de Pascal Delmotte a păstrat cărămida pe tavanul cu instalaţii de iluminare, a folosit dulapuri minimaliste din lemn şi metal pentru pereţi şi mozaic în locul duşumelei, totul completat de piese moderne de mobilier. La etaj, covoare cu motive româneşti şi scaune futuriste croază ambientul unui birou în care businessul se contopeşte cu creativitatea. Este un spaţiu deschis şi primitor, iar dacă îl vizitaţi în această perioadă, veţi avea ocazia să admiraţi maeştri florari în timp ce realizează aranjamente pentru sărbătorile de iarnă sau să îl întâlniţi chiar pe Nicu, o persoană jovială şi pasionată de arta florilor.
Îmi place să mă plimb pe străzi cu case vechi şi să fac numeroase fotografii, pe care le postez pe contul de Instagram. Aşa, prin camera telefonului mobil, am descoperit în primăvara acestui an Florens. M-au atras nişte zambile ce căutau lumina soarelui din pantofiori împletiţi din ramuri uscate şi urmărindu-i am intrat într-o grădină secretă pe strada Paris. Încă din primul moment am fost fascinată de mobilierul alb, din fier forjat, de felinare, linişte şi verdeaţă. Mi-am îndreptat paşii către vila albă, somptuoasă şi de cum am intrat am rămas surprinsă de frumuseţea unui pian vechi, din care se revărsau ghirlande de orhidee. Am intrat timid în atelierul floral şi am cerut permisiunea să pătrund în acest univers ce părea desprins în realitate. În fiecare cameră în care intram nu mă puteam abţine să nu exclam încântată… este un loc magic! Aranjamente cu flori din bumbac se potriveau perfect cu cărţile vechi ce decorau suprafaţa unui perete. Măsuţe din lemn cu forme atipice, pereţi verzi cu plante atârnătoare, uşi masive, patinate, aranjamente din crenguţe şi cât vezi cu ochii buchete de flori! Eram în al nouălea cer, mă simţeam ca o Alice în Ţara Minunilor care descoperea un loc desprins din cărţile de poveşti. Evident, am întâlnit-o şi pe Zâna Bună a locului, Claudia Cuteanu (25 de ani) care şi-a deschis prima florărie cu banii strânşi în liceu din modelling, reuşind apoi să pună bazele acestui atelier floral în care s-au investit o sută de mii de euro, dar mai ales multă imaginaţie, creativitate şi suflet! Între timp spaţiul a devenit deschis evenimentelor şi – de ce nu? – şi nunţilor.
Recunosc, petrec mult timp pe reţelele de socializare, în special pe Facebook, care, uneori se dovedeşte a fi o sursă bună de inspiraţie. Aşa am văzut că una dintre prietenele mele virtuale a dat Check-In la Maison Dadoo, unde se înscrisese la un atelier floral. Am profitat de o zi însorită de duminică, chiar în toamna acestui an pentru a vizita casa de pe strada Popa Petre nr. 13. Am pătruns timid în spaţiul casei pentru a nu deranja cursantele care se iniţiau în arta realizării aranjamentelor, chiar de la echipa lui Alexandru Dadoo. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost frumuseţea sobelor şi şemineelor, păstrate intacte, apoi coloristica caldă a încăperilor, mobila din lemn, tapetul somptuos cu motive florale, candelabrele şi lumina suavă care oferea spaţiului interior o intimitate aparte. Evident, nu mă aflam numai într-un atelier floral, ci într-un spaţiu boem, ce te îmbia din prima clipă la visare. În fiecare încăpere a fost păstrat câte un element original al casei: un perete, un tavan, un dulap, tocmai pentru că Alex şi-a dorit să nu uite trecutul şi nici pe fratele său Darius cu care a demarat acest business de suflet! Amprenta personală este puternică, iar experienţa în design interior al proprietarului răzbate din toţi porii casei. Aici, în luna decembrie puteţi lua parte şi voi la ateliere de realizat aranjamente de Crăciun!
„Acolo unde înfloresc florile există încă speranţă!”, spunea lady Bird Johnson, aşa că mă înclin în faţa acestor trei ateliere florale de poveste şi încep deja să visez la câmpurile de lavandă din Provence, la expoziţia Flora Royal din nordul Thailandei sau de ce nu, la tuberozele din Transilvania, lanurile de rapiţă de pe marginea şoselelor şi trandafirii de la Balchik!