Viaţa în Istanbul, una dintre cele mai mari metropole din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Dacă ţi se par haotice traficul şi viaţa din Bucureşti dă o fugă până la Istanbul. Sunt aproape 19 milioane de oameni care trăiesc acolo, la care se adaugă peste 1 milion de turişti în fiecare lună, iar condusul prin oraş poate fi considerat o experienţă de viaţă în sine. Cu toate astea viaţa în Istanbul poate reprezenta nu doar o provocare, ci şi o oportunitate pentru unii oameni, aşa că am căutat să vedem cum arată ea.

Viaţa în Istanbul, cu bune şi mai puţin bune

Istanbulul este principalul centru financiar, comercial şi cultural al Turciei, fiind în acelaşi timp şi una dintre cele mai mari metropole din lume. Este extrem de atractiv pentru companii, dar şi pentru turişti. Dovadă stă faptul că anul acesta recordul de vizitatori a fost de peste 1.400.000 într-o singură lună, care sunt la fel de atraşi de partea europeană a oraşului, din regiunea istorică Tracia, cât şi de cea asiatică, în Anatolia. De altfel, oraşul se află pe lista patrimoniului mondial al UNESCO încă din 1985 şi este, fără drept şi poate, unul extrem de colorat, în care Orientul şi Occidentul se îmbină într-un fel unic şi, pentru mulţi, extrem de atractiv.

Departe însă de viaţa culturală sau viaţa de noapte, recunoscută în întreaga Europă, dacă vrei să te stabileşti în Istanbul trebuie să ştii mai multe lucruri, de la costuri la cutume. Şi dacă tot am pomenit de costuri trebuie spus că în ultimul an costul vieţii în acest oraş a crescut cu mai mult de 101%. Conform Duvar English o familie de 4 persoane avea nevoie în vară de peste 23.000 de lire turceşti pentru cheltuieli de nivel mediu, asta în condiţiile în care salariul minim în Turcia este de 5.500 de lire. Rata inflaţiei a crescut în numai o lună cu 5,23%.

Dacă îţi faci griji că încă nu cunoşti limba, câtă vreme eşti în Istanbul nu ai de ce să-ţi faci prea multe griji. Afluxul mare de turişti combinat cu dorinţa tuturor proprietarilor de afaceri de a câştiga bani au făcut să nu fie deloc complicat să te înţelegi cu localnicii în limba engleză. Sigur, vor fi locuri în care te vei înţelege cu ei şi în română, dar nu te baza totuşi pe asta. Dacă însă ai în plan să stai mai mult, e important să încerci să înveţi limba turcă pentru că te vei putea integra cu mult mai multă uşurinţă în societatea de acolo. Mai ales că turcii sunt recunoscuţi ca oameni extrem de prietenoşi şi sociabili, aşa că nu vei avea stresul că nu îţi vei face rapid relaţii acolo.

Cartierul Moda

Transportul în comun lasă mult de dorit în Istanbul, de aici şi haosul din trafic, aşa că trebuie să fii pregătit pentru ore lungi petrecute pe şoselele oraşului, mai ales dacă nu vei locui foarte aproape de locul de muncă. Şi regulile inexistente referitoare la fumat sunt considerate deranjante pentru mulţi oameni, iar dacă ai de gând să te stabileşti acolo şi erai obişnuit cu drepturile de muncă din România, va trebui să te străduieşti mult să nu faci comparaţie. În Turcia concediul anual este de numai 10 zile şi nici programul de muncă nu e respectat întocmai.

Ai însă acces la un sistem de sănătate extrem de dezvoltat, precum şi la universităţi bine cotate, în caz că de bate gândul să faci şi ceva studii în plus.

Spuneam deja că Istanbulul este un oraş extrem de divers şi la fel sunt şi cartierele sale, aşa că e bine să faci o analiză serioasă înainte să te muţi cu chirie. Cele mai sigure zone sunt Kadikoy – dar aici sunt şi cele mai scumpe cartiere din oraş: Fenerbahce, Kadebostan, Moda şi Suadiye – Beyoglu, Cihangir şi Sisli.

Citeşte şi: Viața în Turcia. Un ghid practic pentru cei ce vor să se mute în această țară musulmană – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO