Viața în Republica Moldova: 10 mituri despre frații noștri de peste Prut - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Republica Moldova: 10 mituri despre frații noștri de peste Prut

Republica Moldova este un mister pentru majoritatea oamenilor din afara Balcanilor. Este măcar o țară? Este o regiune a României sau a Rusiei?
Share this article

Republica Moldova este un mister pentru majoritatea oamenilor dinafara Balcanilor. Este măcar o țară? Este o regiune a României sau a Rusiei? Se întreabă mulți. Cum e viața în Republica Moldova? Și ce mituri și adevăruri sunt legate de frații noștri de peste Prut?

Fapt: Moldova este o țară de sine stătătoare

De multe ori, străinii nu știu unde se află Moldova pe hartă – sau restul țărilor din Balcani, de altfel.

Mulți habar nu au că este o țară mică, fără ieșire la mare, situată în sud-estul Europei, între România și Ucraina.

Este adesea confundată cu Maldivele sau Malta sau este văzută ca parte a României.

Mit: Nostalgia pentru URSS

Este o credință comună în România că moldovenii sunt nostalgici după regimul comunist. Dimpotrivă, majoritatea tinerilor moldoveni se concentrează mai mult asupra Uniunii Europene și se îndepărtează de Rusia.

Transnistria este o altă poveste – un stat separatist nerecunoscut la nivel internațional, aflat la granița cu Ucraina. Acolo puteți găsi adesea relicve ale Uniunii Sovietice și rubla transnistreană.

Republica Moldova
Transnistria

Fapt: Moldova nu a avut un președinte timp de trei ani

Actualul președinte ales al Republicii Moldova este Maia Sandu, dar din septembrie 2009 până în martie 2012, nu a existat un președinte ales al Republicii Moldova.

Din cauza unui parlament fracturat și a unui blocaj politic, a fost nevoie de aproape trei ani pentru ca Moldova să aleagă un nou președinte. În acest timp, au existat trei președinți interimari.

Citește și: Cine este Maia Sandu, femeia care va conduce Republica Moldova? Ce controverse sunt legate de numele său? Și cum arată valul schimbării ce cuprinde întreaga Europă?

Mitul: Viața în Republica Moldova se confruntă cu multă criminalitate

Atunci când călătoresc în străinătate, moldovenii au fost cunoscuți ca fiind acuzați că sunt hoți. Acest lucru se datorează faptului că oamenii cred că sunt țigani din România vecină. Un alt stereotip est-european care nu este adevărat.

Criminalitatea măruntă în Chișinău este relativ scăzută.

Fapt: Limba națională a Moldovei este limba română

Mulți oameni nu numai că își imaginează că Moldova este o parte a Rusiei sau a României (nu este niciuna dintre cele două), dar și că toți moldovenii vorbesc limba rusă.

De fapt, 82,2% dintre locuitorii săi vorbesc limba română ca primă limbă, în timp ce doar 14,1% din populație vorbește zilnic limba rusă. Cu toate acestea, majoritatea moldovenilor de vârstă mijlocie sunt bilingvi, un rezultat al faptului că au crescut în Uniunea Sovietică.

Limba română este limba națională a Republicii Moldova din 31 august 1989 – la câteva zile după declararea independenței față de Uniunea Sovietică, la 27 august 1989. Ziua de 31 (Limba noastră) este zi de sărbătoare publică, existând chiar o stradă numită „31 august 1989” în Chișinău.

Există un dialect moldovenesc – despre care unii ar putea susține că este o limbă proprie – dar este practic identic cu limba română.

Engleza face parte din programa școlară moldovenească din anii 1990 – majoritatea tinerilor vorbesc engleza la diferite niveluri de abilitate.

Mit: Moldovenii sunt fermieri

Există o credință falsă că majoritatea moldovenilor sunt fermieri și că alte profesii nu există.

Deși agricultura este una dintre principalele industrii din Moldova – în principal fructe, legume, vin, grâu și tutun – ea reprezintă doar 21% din forța de muncă (aproximativ 175.900 de persoane).

Există multe alte sectoare comerciale în Moldova, cum ar fi prelucrarea alimentelor, industria textilă și un sector tehnologic în creștere.

Fapt: Moldova nu este un punct de atracție turistică

Raportul Organizației Mondiale a Turismului al ONU din 2016 a declarat că doar 121.000 de străini au intrat în Moldova. Acest lucru face ca republica să fie cea mai puțin vizitată țară din Europa.

Pandemia a dat lucrurile înapoi, dar Moldova are multe de oferit atât pentru turiști, cât și pentru oamenii de afaceri. Ne așteptăm ca cifrele să crească de la an la an, pe măsură ce lucrurile încep să revină la normal.

Mit: Moldova nu are electricitate

Acum, acest lucru are ceva adevăr în el. Moldova își importă aproape toată energia din Ucraina și Rusia. Deci, ați putea argumenta că Moldova nu are (propria) electricitate, dar, în realitate, are resurse energetice ca și alte țări.

Pentru cei dintre voi care au poftă de conectivitate de date, Moldova are rețele mobile excelente și tarife de date foarte accesibile. Dacă aveți nevoie de o cartelă SIM în timp ce vă aflați la Chișinău, puteți vizita orice magazin Orange sau Moldcell.

Fapt: Corupția este foarte răspândită

Unii cred că moldovenii sunt oameni corupți – dar corupția nu este complet endemică. Potrivit unui raport din 2017 al Transparency International, Moldova se află pe locul 122 din 180 de țări, mita fiind plătită de cel puțin 1/3 din populația intervievată.

Cel mai mare scandal de corupție a avut loc în 2014. 1 miliard de dolari americani (echivalentul a 12 % din PIB-ul Moldovei) a dispărut din trei bănci moldovenești. De la acest scandal și de la indignarea poporului moldovean, a fost pus în aplicare un plan de acțiune pentru a combate corupția, dar rezultatele nu au fost încă măsurate.

Mit: analfabetismul este răspândit

Unii oameni cred că un număr mare de moldoveni sunt analfabeți. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

Potrivit UNESCO, în 2014, Moldova are un nivel impresionant de alfabetizare a adulților de 99,4%. Chiar și în cazul generațiilor mai în vârstă, ratele de alfabetizare sunt ridicate (97,1%).

Fapt: Este o țară creștin ortodoxă

Potrivit CIA Factbook, 90,1% din populație se identifică cu religia creștin ortodoxă.

Cu toate acestea, majoritatea moldovenilor nu sunt creștini practicanți, fiind mai mult o tradiție în zilele noastre. De obicei, participarea la biserică este doar pentru formalități precum nunți, înmormântări și botezuri.

Cea mai mare catedrală – Catedrala Nașterii lui Hristos, care face parte din organizația religioasă Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove – se află în centrul Chișinăului. Este adesea prezentată în fotografii și filme, fiind una dintre cele mai emblematice clădiri din țară.

Republica Moldova
Mănăstirea Ciuflea Chișinau

Mit: Moldovenii mănâncă foarte multă brânză

Brânza moldovenească este o delicatesă, pe care mulți oameni din Moldova o mănâncă cu plăcere. Cu toate acestea, mitul conform căruia aceștia o mănâncă dimineața, ziua și noaptea nu este adevărat.

Consumul mediu anual este de aproximativ 4.500 de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 1,7 kg de persoană.

Cele mai populare tipuri de brânzeturi sunt Brânza de Oaie și de Vaci (brânzeturi de oaie și de vacă), Rossiyskiy (rusească), Golandsky (olandeză) și Poshekhonskiy (numită după un mic oraș rusesc din care provine).

Mixtă: Moldovenii iubesc mămăliga

Străinii cred că moldovenii iubesc mămăliga atât de mult încât o mănâncă în mod constant. Or, deși este o mâncare tradițională și preferată în Moldova, nu este consumată zilnic de către populație.

Moldovenii servesc mămăligă cu smântână și brânză – și uneori cu carne de porc prăjită.

Fapt: (Unii) moldoveni beau foarte mult

Da, Moldova găzduiește cea mai mare colecție de vinuri din lume (Milestii Mici), care are peste 1,5 milioane de sticle într-o pivniță subterană de 34 de mile. Dar asta nu înseamnă că toți moldovenii beau mult, sau nu?

Din păcate – potrivit raportului OMS din 2018 – Moldova se situează printre cei mai mari consumatori de alcool (22,8 litri de alcool pur pe cap de locuitor la ambele sexe în 2016) și cele mai mari rate de deces legate de consumul de alcool.

S-a raportat că Moldova are cea mai mare problemă cu alcoolul din lume, totuși, cifrele arată îmbunătățiri.

Mit: Zece copii pe familie

Un mit comun despre Moldova este că au familii masive, cu o medie de zece copii. De fapt, dimensiunea medie a gospodăriei este de 2,2 – puțin mai mică decât a tuturor vecinilor săi.

În trecut, era obișnuit ca familiile moldovenești să fie compuse din mulți mebri, dar acum este foarte rar. Este din ce în ce mai dificil să întreții o familie în Republica Moldova.

Mit: Femeile moldovence sunt casnice

Da, unele femei sunt gospodine și casnice. De obicei, fetele învață să gătească și să-și ajute mama și bunica, dar femeile muncesc din greu și înafară de a avea grijă de casă și de copii.

Este un stereotip comun în Europa că femeile moldovence călătoresc peste hotare pentru a fi îngrijitoare pentru persoanele în vârstă. Această credință provine dintr-un alt mit – că fetele din Moldova nu au suficientă educație pentru a lucra în alte domenii.

Potrivit unui raport al UN Women, numărul migranților reprezintă aproximativ 10% din populația totală a Moldovei, iar femeile reprezintă 36% din acest număr. Deși sunt angajate în locuri de muncă înalt calificate în Moldova, femeile migrante sunt adesea angajate în locuri de muncă care nu corespund competențelor lor – migrează din motive economice și de calitate a vieții.

Citește și: Transnistria, povestea din spatele conflictului

Mixte: Cele mai frumoase femei de pe planetă

Mă tem că nu suntem aici pentru a oferi sfaturi despre întâlniri sau relații. Dar fiind amabili, politicoși și respectuoși, veți ajunge departe dacă veți întâlni vreo femeie moldoveancă în călătoriile dumneavoastră.

Frumusețea este un subiect de opinie, care se reduce la preferințele personale. Pentru unii, frumusețea moldovencelor este legendară, pentru alții nu atât de mult.

Mixt: Cei mai ospitalieri oameni din lume

Se spune adesea că moldovenii sunt cei mai ospitalieri oameni din lume. Dar chiar și moldovenii ar recunoaște că este puțin cam exagerat să se numească astfel.

Ei sunt renumiți pentru că îi întâmpină pe vizitatori cu multă mâncare și băuturi – cu atât mai mult în sate în timpul sezonului de recoltare a strugurilor, din septembrie-octombrie. Dacă sunteți invitat înăuntru, probabil că vi se va oferi vin de casă pentru a gusta. O mulțime de oameni își cultivă singuri strugurii în grădinile lor.

Chiar dacă aveți o întrebare sau aveți nevoie de indicații atunci când călătoriți, toată lumea se va aduna în jurul dumneavoastră și va încerca să vă ajute.

Mitul: Stilul de viață al celor bogați și faimoși

Mulți balcanici spun că, atunci când văd un moldovean în străinătate, acesta stă doar în cele mai bune hoteluri, conduce cele mai scumpe mașini și poartă cele mai noi tendințe în materie de modă. Moldova trebuie să fie cea mai bogată țară din Europa!

Deși este frumos de crezut, este probabil că acești oameni au legături politice și sunt puțini și foarte puțini.

Cu toate acestea, există destul de multe hoteluri, baruri și restaurante de lux în Chișinău. Dacă veniți din Vest, le veți găsi plăcut accesibile. Țineți cont doar de faptul că pentru majoritatea localnicilor astfel de lucruri sunt prea scumpe, cu un salariu mediu în Chișinău de 96.000 de lei (~4.500 de euro) pe an.

Fapt: Crăciunul este în ianuarie

Este adevărat, Crăciunul – cunoscut sub numele de Crăciun de rit vechi – este sărbătorit pe 7 ianuarie, conform Bisericii Ortodoxe Orientale. Acest lucru se datorează faptului că Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian în loc de calendarul gregorian.

Spre deosebire de un Crăciun occidental, Crăciunul ortodox este în primul rând o sărbătoare religioasă fiind mai mult axată pe spiritual.

Cu toate acestea, generațiile mai tinere au început să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, ceea ce a dus la un „Crăciun dublu” în Chișinău, luminile și decorațiunile fiind puse la începutul lunii decembrie.

Se spune că este Crăciunul cu prietenii pe 25 și Crăciunul cu familia pe 7.

Fapt: Moldovenii pleacă din Moldova

Potrivit UDNP, Moldova are a unsprezecea cea mai mare rată de emigrare din lume. Cu toate acestea, statisticile oficiale privind emigrarea nu există cu adevărat, deoarece majoritatea emigrărilor nu sunt raportate. Conform estimărilor Serviciului de Securitate și Informații (SIS) din Moldova, 45% din populație lucrează în străinătate.

Este o situație dificilă în care ne aflăm și sperăm că, pe măsură ce Moldova continuă să se dezvolte cu ajutorul unor organizații precum ONU și cu politici favorabile pentru întreprinderi – cum ar fi Parcul IT – valurile vor începe să se schimbe.

Fapt: O țară frumoasă și accesibilă

Dacă puteți trece dincolo de arhitectura brutalistă din epoca sovietică și de expansiunea urbană a Chișinăului, sunt multe de spus despre frumusețea peisajului rural și a zonelor verzi din Moldova. De la câmpuri de floarea-soarelui și diverse specii de păsări, până la complexe antice precum Orhei Vechi și spații verzi mai noi precum Valea Morilor din Chișinău.

Ca expat sau călător care locuiește în Chișinău, vă puteți descurca confortabil cu 1.000 de euro pe lună, deci este un oraș foarte accesibil în comparație cu alte capitale europene. Chișinăul are câteva restaurante și baruri grozave, dar nu se adresează turiștilor la fel de bine ca alte capitale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora