Viața în València: 5 motive pentru care este cel mai bun oraș pentru străini din Spania - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața în València: 5 motive pentru care este cel mai bun oraș pentru străini din Spania

De la semnificația numelui, asemănarea cu un oraș din nordul Europei și curiozitățile despre Ciutat de les Arts i les Ciències, ce face orașul València atât de special. Și de ce este atât de iubit de străini?
Share this article
Aventură însoțită de

València înseamnă soare, mare, oameni prietenoși, și, bineînțeles, paella. Mai mult decât atât, conform studiului Expat Insider Survey publicat de cei de la InterNations, aceasta este destinația preferată a expaților. 15,000 de oameni au analizat 66 de orașe înainte și după lockdown-ul cauzat de pandemia de coronavirus, iar València s-a aflat pe primul loc în preferințele lor, primind cele mai mari puncte atât la indicele de Quality of Urban Living, cât și la Local Cost of Living. De altfel, orașul a fost ales de mai multe ori ca ca cel mai bun loc din Spania pentru cei care lucrează remote.

Dar de ce este València atât de specială? Încep cu trei curiozități și apoi vă aduc cinci motive pentru care este cel mai bun oraș pentru străini din Spania, pe lângă o comunitate foarte numeroasă de români. 

Prima curiozitate: semnificația numelui. Ca multe alte locuri din Spania (Alicante, Castellón), orașul are două scrieri. Valencia este numele orașului în castiliană, iar València este în valenciană, asemenea Barcelonei unde se vorbește catalană și aici zona are limba ei. Orașul a fost inițial o colonie romană, sub Decimus Junius Brutus Callaicus în 138 BC. Atunci a primit numele Valentia Edetanorum care înseamnă putere sau valoare. După romani orașul a fost cucerit de mauri și de arabi, iar influențele lor pot fi văzute peste tot prin oraș. València a fost capitala Spaniei în timpul lui Joseph Bonaparte, în 1812, precum și în timpul celei de-a Doua Republici Spaniole, în 1936-1937. Astăzi, orașul este al treilea din țară, după Madrid și Barcelona, având 1,6 milioane de locuitori în toată municipalitatea.

A doua curiozitate: Rita Barberá. Valencia a avut un singur primar între 1991 și 2015, pe doamna Barberá care a refuzat să devină deputat în 2008 pentru a-și continua treaba în orașul natal.

A treia curiozitate: Ciutat de les Arts i les Ciències. Întregul complex a fost gândit de arhitectul valencian Santiago Calatrava împreună cu Félix Candela. A durat aproape zece ani construcția sa, L’Hemisfèric a fost inaugurată în 1996, iar Palau de les Arts Reina Sofia pe 9 octombrie 2005. Și a constat mai bine de 900 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât estimatul inițial. A apărut în filmul lui George Clooney, „Tomorrowland”, iar L’Oceanogràfic este cel mai mare din Europa, fiind casă a peste 500 de specii marine. 

València
Ciudad de las Artes y las Ciencias din València

València, un oraș prietenos atât cu tine, cât și cu buzunarul tău

Spre deosebire de Madrid sau Barcelona unde nu găsești chirie sub 1,000-1,500 de euro pe lună, iar valoarea unei case depășește cu mult 400,000 de euro, în València ai nevoie de aproximativ 600 de euro pentru un apartament în centrul orașului. Unde mai pui că peste tot vei merge cu bicicleta, așa că nu vei avea nevoie de mașină decât dacă te vei plimba prin țară sau vei merge cu feribotul în Ibiza sau Mallorca.

Citește și: 10 locuri pe care să le vizitezi pe insula Mallorca

Și, poate cel mai important argument pentru care să iei în considerare să te muți în València este viața fără cash. Suntem de aproape o lună aici și absolut toate plățile pe care le facem sunt cu cardul, chiar și atunci când ne cumpărăm șase churros cu doi euro. De aceea, suntem foarte atente atunci când facem plăți cu cardul sau online. ING Bank România te sfătuiește:

  • asigură-te că tastatura sau partea ATM-ului ce conține fanta de introducere a cardului nu sunt detașabile
  • asigură-te că ATM-ul nu are urme de vandalism, adeziv, dispozitive conectate sau cutii/stative de fluturași de marketing
  • nu îți nota PIN-ul pe card, în agenda telefonului sau pe o hârtie în proximitatea cardului
  • nu lăsa comerciantul să plece cu cardul tău. Comercianții trebuie să amplaseze POS-urile la vedere. Cardul trebuie să fie tot timpul în raza ta vizuală
  • nu accepta ajutorul persoanelor care oferă „suport” la retragerea de numerar de la ATM sau la aparente „erori” ale bancomatului
  • asigură-te că de fiecare dată când introduci PIN-ul acoperi cu cealaltă mână tastatura
  • verifică lunar extrasul de cont şi dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede

Citește mai multe informații despre cum poți avea grijă de banii tăi aici

Totul este aproape și oriunde poți ajunge cu bicicleta

În al treilea oraș din Spania te vei simți ca în nordul Europei. Toată lumea merge pe bicicletă. Și peste tot ai pistă. Lucrurile s-au schimbat destul de mult de acum șase ani când am fost prima dată în València. Atunci am fost fascinată de Jardín del Turia, parcul care străbate tot orașul, este mereu plin de oameni ce fac sport și, evident, merg cu bicicleta. Acum, însă, pistele de bicicletă sunt peste tot și leagă orașul de localitățile din jur. Astfel că, dacă stai de exemplu în Meliana sau Albalat dels Sorells, localități care se află la 10-15 kilometri de oraș, poți ajunge pedalând în aproximativ 30 de minute în centru. Poate că València are un aer ușor de Amsterdam pentru că primarul, Joan Ribó, este un ciclist declarat. 

Și, dacă tot vorbim despre accesibilitate, din València poți ajunge foarte ușor peste tot în Spania. Madrid, Barcelona sau chiar insulele Ibiza sau Mallorca sunt la 3-4 ore distanța cu mașina, trenul, autobuzul sau feribotul.

València
Graffiti găsit pe străzile din cartierul El Carmen. València este unul dintre orașele cele mai prietenoase pentru artiștii stradali.

Orice colț al orașului ascunde o poveste

Poate cel mai frumos lucru în València este că peste tot găsești câte o poveste, orice colțișor ascunde o fărâmă de istorie. Ai putea foarte ușor să stai într-un apartament care să fi aparținut cuiva foarte important și așa să faci cunoștiință direct cu o pagină din istoria Spaniei. Biserici sau palate, în València înveți istorie plimbându-te prin oraș. Asta ca să nu mai vorbim despre muzee. Recomandarea noastră: dați o fugă la Centre del carme – Consorci Museus, noi am găsit aici o expoziție foarte faină despre cum artiștii locali încearcă să salveze cartierul El Cabanyal, o altă destinație turistică pentru oricine vizitează València. 

Paella, mâncarea de care te vei îndrăgosti

València este locul în care a apărut paella. Acum, aceasta este denumirea generică a aproximativ 200 de feluri de mâncare doar în regiunea València. Însă, o „adevărată” paella valenciană nu are fructe de mare, ci un amestec de pui, iepure și melci cu fasole verde și albă. De altfel, orezul a devenit foarte important în meniul oamenilor din zonă. De când a fost adus aici de mauri acum 1200 de ani, València, unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Mediterană, a devenit un mare importator de orez din lume. Iar dacă vrei să mânânci paella, poți alege dintre restaurantele de mai jos: 

  1. Bon Aire (Carrer de Cabdet, 41)
  2. Casa Granero (Calle Canto Torre, 9)
  3. Casa Carmela (Carrer d’Isabel de Villena, 155)
  4. El Racó de la paella (Carrer de Mossèn Rausell, 17)
  5. Alquería del Pou (Entrada Rico, 6)

Citește și: Paella: cum a apărut una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri din Spania, de se numește așa și care este mitul din spatele numelui său

paella
València este locul unde s-a născut paella, una dintre mâncărurile preferate ale spaniolilor

Și, dacă nu te-am convins încă, îți spun că it’s always sunny in València

Vremea este absolut perfectă aici. În medie, iarna sunt cam 17°C. Iar în zilele cu soare o să vezi plajele pline. Dacă nu sunt surferi, atunci sigur o să vezi oameni care joacă volei pe terenurile special amenajate pe Playa de la Malvarrosa. Partea bună este că nu ai nevoie de haine groase, partea mai puțin bună este că nu prea poți să stai fără aer condiționat, mai ales vara.

Playa de la Malvarrosa
Playa de la Malvarrosa din València

Se spune că València este un oraș gălăgios, dar nu din cauza traficului, ci a oamenilor care stau la terase. Există și o comunitate foarte mare de expați aici, pe unii îi poți găsi pe grupul de Facebook Expats living and working in Valencia. Pentru 40 de euro poți să petreci liniștit o noapte în oraș și să ai bani și de taxi, ceea ce nu ai face nicicum în Madrid sau Barcelona, unde ai fi norocos dacă te-ar găsi ora 10 în oraș. Iar în Spania restaurantele se deschid seara de la 7-8pm.

Dacă vrei să bei o cafea de specialitate bună, îți recomandăm Los Picos Café, în cel mai cool cartier din oraș, Russafa sau TALLAT Specialty Coffee, în El Cabanyal. Iar The Black Turtle a câștigat locul al doilea în competiția pentru cel mai bun burger al Spaniei. Și dacă ești pe plajă și ți se face foame, poți da o fugă în Mercabanyal care este deschis toată ziua și unde găsești bucătării diverse de la thailandeză la tradițional spaniolă. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora