Viața lui Freddie Mercury se îmbină cu destinul trupei Queen, alături de care a petrecut cele mai frumoase momente din viața sa. Artistul care a lăsat moștenire hituri precum “We Are the Champions”, “Don’t Stop Me Now” sau “I Want To Break Free” este considerat unul dintre cei mai buni vocaliști din toate timpurile, dar și un entertainer înnăscut.
Trupa Queen cu Freddie Mercury lead singer era renumită pentru show-urile sale live, care strângeau zeci de mii de oameni. Concertul Live Aid de pe Wembley din 1985 rămâne în istorie pentru una dintre cele mai bune performanțe ale artistului: atunci 72.000 de oameni au cântat la unison alături de Queen. 2018 este anul în care legenda lui Freddie și a trupei Queen a fost readusă în actualitate, prin filmul “Bohemian Rhapsody”. Viața lui Freddie Mercury i-a fascinat pe cinefili, care au transformat Bohemian Rhapsody în cel mai bine vândut film autobiografic muzical din toate timpurile.
Viața lui Freddie Mercury – de la un copil timid la un zeu dezlănțuit pe scenă
Pe numele lui adevărat Farrokh Bulsara, Freddie Mercury s-a născut pe 6 septembrie 1946 în Zanzibar, Tanzania. Tatăl lui avea o funcție în Guvernul Britanic, așa că familia sa trăia în condiții privilegiate față de restul populației de pe insulă. Pe când Freddie avea numai 5 ani, părinții săi s-au mutat în Bombay, India, împreună cu el și sora sa, Kashmira. Trimis la o școală cu internat la 150 de km de cel mai mare oraș al Indiei, Farrokh s-a dovedit un copil talentat, cu înclinații către artă și sport. Îi plăcea muzica de pe atunci, fiind impresionat de mega starul de la Bollywood Lata Mangeshkar. Ulterior a devenit fan rock and roll.
Nu și-a reparat niciodată dinții de teamă să nu își strice vocea
La școală, era un copil timid, fiind adesea ridiculizat pentru felul în care arată. Freddie s-a născut cu patru dinți în plus, lucru care i-a deformat fizionomia, primind și porecla “Bucky” din cauza danturii proeminente. Artistul nu și-a reparat niciodată dinții, de teamă să nu își strice cumva vocea.
Un copil timid, dar pe care muzica îl transforma total
După patru ani petrecuți la școala St. Peter din Mumbay, Freddie Mercury a pus deja bazele primei sale trupe, alături de câțiva colegi de clasă. “Da, Freddie era foarte timid, dar în același timp era născut pentru a face show”, a declarant unul dintre foștii săi colegi. Tânărul se transforma într-o cu totul altă persoană atunci când cânta.
Încă din timpul anilor petrecuți la școala din India au început zvonurile legate de sexualitatea lui Freddie Mercury. O fostă colegă, Janet Smith, în prezent profesoară de meserie, își aduce aminte de el ca fiind “ un băiat extrem de înalt, care avea obiceiul să li se adreseze persoanelor de același sex cu apelativul <<dragule>>, ceea ce părea un pic cam ciudat. Pur și simplu era un lucru pe care băieții nu îl spuneau pe vreme aia. Era un lucru de comun acceptat că Freddie era homosexual>>”.
Mercury s-a întors în Zanzibar în 1963, în același an în care dominația britanică în insulă a luat sfârșit, dând naștere unei revoluții. Drept urmare, familia Bulsara s-a mutat la Londra. Deși renunțase la penumele Farrokh încă de pe vremea când era la școala din India, Freddie încă mai folosea numele de familie. În Anglia s-a înscris la Politehnica Isleworth din West London, pentru a studia design grafic. Ulterior, și-a dat seama că muzica este adevărata sa vocație.
“Cei din familia noastră sunt, majoritatea, avocați sau contabili, însă Freddie insista că nu e suficient de deștept și că vrea să facă muzică, în schimb. Eu și soțul meu credeam că este doar o fază prin care trece și că îi va veni mintea la cap și se va reapuca de studii. Nu s-a întâmplat”, a povestit mama sa într-un interviu.
Freddie a studiat și la Colegiul de Artă Ealing din Londra, unde s-a împrietenit cu o mulțime de muzicieni, inclusiv cu cei care urmau să îi devină colegi de trupă. Viața lui Freddie Mercury s-a schimbat în momentul în care i-a cunoscut pe bateristul Roger Taylor și pe chitaristul Brian May, muzicienii alături de care urma să formeze una dintre cele mai de succes formații rock din toate timpurile. Înainte de Queen, Freddie a mai cântat și în alte trupe, însă în momentul în care l-a cunoscut și pe basistul John Deacon, în 1971, legendara trupa Queen a susținut primul ei concert în această formulă de patru.
În această perioadă a renunțat de tot la numele său, devenind Freddie Mercury. “Cred că schimbarea numelui semnifică asumarea unui nou destin. L-a ajutat să fie persoana care și-a dorit să fie. Bulsara era încă undeva acolo, însă pentru public avea să fie un personaj diferit – un zeu”, a spus Brian May într-un documentar.
Mary Austin, femeia care i-a fost alături lui Freddie întreaga viață
Viața lui Freddie Mercury a luat, pentru mulți, o întorsătură ciudată în momentul în a cerut-o în căsătorie pe Mary Austin, o tânără cu care îi făcuse cunoștință colegul său de trupă, May. Mary era o angajată a unui butic din Londra, butic pe care Freddie l-a vizitat de zeci de ori până să își facă curaj să o invite pe tânăra în oraș. Mary era fascinată de Freddie. “Nu mai întâlnisem pe nimeni ca el. Era foarte încrezător, îmi plăcea de el”, a povestit Mary Austin în Daily Mail, în 2013.
În decembrie 1973, la cinci luni de la lansarea albumului de debut al trupei Queen, Freddie a cerut-o pe Mary Austin de soție.
“Când aveam 23 de ani, mi-a dat o cutie mare în ziua de Crăciun. Înăuntru era o altă cutie, apoi alta, și alta și tot așa. Era ca unul dintre jocurile lui amuzante. În final, am găsit în ultima cutie un inel de jad. Am rămas fără cuvinte, nu mă așteptam deloc”, își amintește Mary Austin.
Pentru cei din cercul de prieteni apropiați ai lui Freddie, această logodnă nu prea avea sens, și nu numai pentru că era cu o femeie. “Mary era fix opusul lui Freddie”, povestea un prieten.
Logodnicei i-a spus că este “bisexual”
Dar pe măsură ce faima trupei Queen creștea, iar el devenea un mega star internațional, logodna nu părea să se mai concretizeze într-o căsătorie. Mary bănuia că Freddie are o aventură cu o altă femeie, până în momentul în care i-a spus adevărul despre orientarea sa sexuală. “Nu o să uit niciodată clipa aia. Fiind un pic naivă, mi-a luat mai mult să văd adevărul”, a povestit Austin, căreia Mercury i-a mărturisit că e “bisexual”. “Nu, Freddie, nu cred că ești bisexual, cred că ești homosexual”, i-a spus atunci Mary Austin.
În ciuda despărțirii, au rămas apropiați în continuare. Artistul i-a cumpărat un apartament în apropierea casei sale, așa că Mary Austin a rămas parte din viața lui.
Viața lui Freddie Mercury: muzică, petreceri, sex neproteajat și droguri
La sfârșitul anilor ’70 și mare parte din anii ’80, orașul Munchen, cunoscut pentru diversitatea sa sexuală la acea vreme, a devenit a doua casă pentru Mercury și membrii trupei Queen. Viața lui Freddie Mercury s-a schimbat mult în noul context, preferând să petreacă timpul la petreceri cu sex și droguri, în loc să înregistreze albume noi un sudio. Aristul a început o relație cu managerul său, Paul Prenter, a avut o aventură cu actrița de filme pentru adulți Barbara Valentin, escapadele sexuale fiind principala sa preocupare în această perioadă.
În 1982, după ce albumul Hot Space a fost un eșec, membrii trupei au început să îl acuze pentru asta pe Prenter, pentru influența proastă pe care o avea asupra lui Mercury.
Spre sfârșitul anilor ’80, viața lui Freddie Mercury începe să fie legată de povestea cu SIDA. Felul în care a contactat boala rămâne încă un mister, însă nu este greu de ghicit: stilul său de viață și preferința pentru sexul neprotejat l-au costat într-un final viața.
Queen la Live Aid – un moment intrat în istorie
1985 este anul în care Queen a revenit în atenția publicului, după concertul legendar Live Aid de pe Wembley, considerat de unele publicații de specialitate drept cel mai bun show live din toate timpurile.
A negat că are SIDA până în penultima zi din viața sa
Freddie Mercury a fost diagnosticat cu SIDA în aprilie 1987. În perioada aia, tocmai declarase într-un interviu că testele i-au ieșit negative. În ciuda negațiilor, zvonurile au continuat să circule, mai ales că semnele bolii erau deja vizibile pe corpul artistului, iar trupa Queen nu mai era prezentă în turneele sale mondiale. În plus, în tabloide apăreau și diverse declarații ale unor foști iubiți ai artistului. “Trăiam pentru sex. Eram extrem de promiscuu, dar SIDA mi-a schimbat viața”, a spus ulterior Mercury.
În 1990, la Brit Awards, Freddie a șocat cu apariția sa, care trăda boala de care suferă. Spre finalul vieții, artistul a devenit o țintă pentru paparazzi, care îl urmăreau peste tot.
La finalul lui ’91, după înregistrarea celui de-al 14-lea album al trupei, Innuendo, Freddie s-a retras din muzică. Boala era într-un stadiu avansat, însă prefera să nu vorbească niciodată despre asta. “Ne proteja și nu aducea boala în discuție”, își amintește mama lui.
A refuzat să își mai ia medicamentele, își pierdea adesea vederea, nu se mai putea ridica din pat și refuza să mai primească vizite. Printre puținele excepții erau Mary Austin și Jim Hutton, partenerul său de viață din ultimii șapte ani. A continuat să nege că are SIDA până pe 23 noiembrie 1991, când a făcut o declarative oficială, în scris, și a recunoscut. A murit a doua zi, la numai 45 de ani, din cauza unei pneumonii cauzate de SIDA. Corpul artistului a fost incinerat, iar dorința lui a fost ca numai Mary Austin să știe locul unde va fi depusă cenușa. Mercury și-a împărțit averea între familia sa și Mary Austi