Wikipedia a exclus Daily Mail ca sursă de informare pe motiv că nu este o publicaţie credibilă
Editorii voluntari care se ocupă de conţinutul editorial al Wikipedia au decis de comun acord să interzică la modul general folosirea Daily Mail ca sursă de documentare pentru articolele enciclopediei online.
Daily Mail este un tabloid conservator britanic cu o istorie destul de controversată ale cărui articole au fost considerate ca fiind bazate pe bârfă, zvonuri, pro război şi chiar susţinătoare ale fascismului. În era de dinainte de internet, Daily Mail putea fi considerat efectiv problema britanicilor care îl citeau, însă, după ce a apărut varianta online dailymail.co.uk, acesta s-a transformat într-o sursă de informaţie la nivel mondial ce acoperă subiecte dubioase, lascive şi cu titlu de senzaţional, cu foarte puţin text original, decomentare şi atenţie la acurateţe.
Ieri, editorii voluntari ai enciclopediei online Wikipedia au decis la unison să nu mai folosească Daily Mail ca sursă de informare pe motiv că nu este credibilă şi că nu verifică informaţiile pe care le publică.
Iată ce au postat editorii pe pagina de discuţii a Wikipedia:
Am stabilit în consens că Daily Mail (inclusiv versiunea online) reprezintă în mod general o sursă nesigură de informaţie, iar folosirea sa ca referinţă este interzisă, mai ales când există mai multe alte surse de încredere. Prin urmare, Daily Mail nu mai trebuie utilizat ca sursă a articolelor. Un filtru editorial va trebui folosit pentru a avertiza editorii care încearcă să folosească Daily Mail ca sursă de referinţă.
Această decizie vine după aproximativ 2 ani de dezbateri între editorii Wikipedia, timp în care unii au afirmat că internetul este plin de informaţii necredibile şi că unele materiale publicate de Daily Mail sunt bine documentate, iar alţii au exclus total această sursă.
Trebuie clarificat că decizia de a interzice sursa de documentare Daily Mail a fost luată de către editorii voluntari nu dă către fundaţia non profit Wikipedia care conduce site-ul dau nu se implică în conţinutul editorial, după cum afirmă The Guardian.