Asociaţia Dăruieşte Viaţă a demarat lucrările de construcţie a primului Spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România
Principalul impediment este statul român care de la 1 ianuarie elimină posibilitatea de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit al companiilor sub formă de sponsorizare.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă cere ajutorul companiilor să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit la finalul acestui an, pentru realizarea celui mai important proiect de responsabilitate socială, menit să crească rata de supravieţuire în lupta cu cancerul!
Acum este ultima şansă: Guvernul a modificat Codul Fiscal, iar în noua variantă, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, elimină posibilitatea de a redirecţiona până la 20% din impozitul pe profit la final de an, sub formă de sponsorizare, pentru peste 50.000 de companii, afectând un potenţial de sponsorizare de peste 40 de milioane de euro!
În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Asociaţia Dăruieşte Viaţă începe construirea PRIMULUI SPITAL de Oncologie şi Radioterapie pentru copiii diagnosticaţi cu cancer din România.
Cu o investiţie estimată la 8.000.000 de euro şi o campanie de strângere de fonduri pornită din anul 2015, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a strâns aproape jumătate din sumă, a obţinut avizele şi a dat startul lucrărilor efective, în curtea Spitalului „Marie Curie” din Bucureşti.
Clădirea va avea 8,000 mp, desfăşuraţi pe subsol, parter şi trei etaje pentru Oncologie şi Radioterapie, care vor fi complet utilate şi mobilate, conform celor mai moderne standarde. Vor fi 52 de paturi în Secţia de Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secţia de Chirurgie Oncologică, 25 paturi în Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, 1 compartiment pentru Radioterapie, săli pentru activităţi educaţionale şi recreere, bibliotecă şi cinema, iar părinţii vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital, în condiţii civilizate.
Pentru finalizarea celui mai ambiţios proiect de responsabilitate socială al momentului, Dăruieşte Viaţă cere ajutorul companiilor să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit la final de an.
Este pentru prima dată când, în România, un ONG construieşte un spital de la zero, exclusiv din donaţii şi sponsorizări şi este ultimul Crăciun în care 80% dintre firme mai pot decide să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit.
“Acum este ultima şansă! Orice redirecţionare de până la 20% din impozitul pe profit la finalul lui 2017 contează enorm pentru realizarea acestui proiect la care muncim de doi ani. Doar prin implicare directă putem să facem ceva în România, unde sistemul medical este la pământ. 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în Europa 80% dintre ei trăiesc. Vă cerem ajutorul să salvăm un spital de Codul Fiscal! Fără donaţiile companiilor, construcţia şi darea în folosinţă a acestui spital vor întârzia pe termen nedefinit”, a declarat pentru presă Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.
În prezent, în secţia de Oncologie a Spitalului “Marie Curie”, 31 de copii şi 31 de părinţi împart două toalete şi două duşuri, secţia este pe acelaşi palier cu o secţie de ORL – lucru nepermis conform normelor medicale în vigoare, în secţia de chirurgie generală sunt operaţi şi copii cu cancer, iar secţia de terapie intensivă deserveşte şi secţia de oncologie.
La ora actuală, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie şi chimioterapie. Este important ca toate serviciile să fie în acelaşi loc, pentru a simplifica actul terapeutic şi pentru a asigura tratament multidisciplinar.
Un interviu cutrămurător cu Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu despre ce înseamnă sistemul medical din România, despre lupta continuă cu autorităţile şi despre cum au reuşit ele singure să schimbe lucrurile, să strângă bani şi să înceapă lucrările la primul spital de oncologie pediatrică din România, poţi citi aici.